Με τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

«Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ» ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως «ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης.

«Κάνατε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα, σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα γιατί δεν μπορείτε να την κρατήσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης.

 

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Ένωσης Κεντρώων κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης η πρόταση δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους και η απλή αναλογική με την ψήφο στην ηλικία των 17 ετών αναμένεται να ισχύσουν από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Βασικό σημείο τριβής το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για να προσθέσει ότι και μόνον λόγω αυτής της μνήμης «δεν δίνουμε δικαίωμα στους οπαδούς της χούντας, στους νεοναζί να μας κάνουν μαθήματα Δημοκρατίας».

Κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Επιχειρηματολόγησε ότι με το σ/ν ανοίγει «ο δρόμος για την πολιτική με Π κεφαλαίο», ότι η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου, ότι καταργεί το δικομματισμό και ενισχύει τη σχέση κοινωνίας – Πολιτείας. Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέχθηκαν με μπόνους, θα ψηφίσουν ένα νόμο που καταργεί το μπόνους. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα».

«Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτό το νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Η ΝΔ λέει όχι σε ένα εκλογικό σύστημα παράλογης λογικής. Δεν χρειάζεται η χώρα ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής αλλά απλή λογική. Έχουμε εμπειρία της απλής αναλογικής. Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και δημιούργησε 26 κυβερνήσεις με μέσο όρο ζωής 5 και κάτι μηνών. Αυτό είναι που θέλουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Εμείς ήμασταν σταθερά από το 1974 εναντίον της απλής αναλογικής για το συμφέρον του τόπου. Θέση μας πάντα ήταν η ενισχυμένη αναλογική η οποία δεν φαλκιδεύει την λαϊκή βούληση. Ξέρουμε ότι αυτή η θέση δεν είναι δημοφιλής. Το 58% του εκλογικού σώματος είναι εναντίον, αλλά εμείς επιμένουμε διότι αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό. Η Ελλάδα πρέπει να έχει σταθερές κυβερνήσεις. Και δεν μου αρέσει στελέχη που συμμετείχαν στο πολιτικό γίγνεσθαι, με άλλο σχηματισμό σήμερα να μας κατηγορούν και αιφνιδίως, να βάζουν πρώτοι αυτοί, το λίθο εναντίον μας».

Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση του κόμματος του για τους απόδημους, γιατί φοβάται ότι οι 500.000 Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα από την πολιτική της, θα ψηφίσουν την ΝΔ που εμπιστεύονται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στην διάταξη που προβλέπει ψήφο στα 17 έτη,σημειώνοντας ότι δεν είναι ούτε λογικό, ούτε σοβαρό να θεσπιστεί κάτι τέτοιο, όταν στον ποινικό κώδικας κάτω των 18 ετών είναι ποινικά ανεύθυνο ένα άτομο.

Κλείνοντας ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, γιατί, όπως είπε, με τις δεδομένες συνθήκες στην Ελλάδα επεφύλαξε στον κοινό νομοθέτη την αρμοδιότητα, ώστε να προφυλάξει την ανάγκη κυβερνησιμότητας.

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι το θέμα είναι ενδεχομένως ευρύτερο.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι’ αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

Με αναφορά στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος προσέθεσε ότι στον βαθμό που η χούντα ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου, «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούνται να μιλούν για την Κύπρο». Ο κ. Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους. Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.

Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του.

“Το Ποτάμι, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ήταν καρπός μιας διαφορετικής φιλοσοφίας”, ανέφερε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

“Πλήρη νόθευση” της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε επίσης, ότι για όσους Έλληνες είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν υπάρχει πρόβλημα και για τους άλλους ομογενείς να υπάρξει μελέτη. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην διαίρεση των περιφερειών και κατέληξε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί συναινέσεις “για να μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται με σοβαρότητα”.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας