Σε κόντρα κορυφής εξελίχθηκε η συζήτηση για τη συγκρότησης Εξεταστικής επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.

Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε τα πυρά του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζοντάς του ότι επιχειρεί να «διατηρήσει» τη σιωπή του για «κρίσιμα ζητήματα», ενώ τον κάλεσε να απαντήσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στη σημερινή κατάσταση. Επιπλέον τον κατηγόρησε ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία».

«Ποτέ δεν θα ανεχτούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες, όπως κάποιος είχε πει κάποτε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγοντας στην ομιλία του.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι όσο η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει. Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσατε στο σημείο να έχετε εκχωρήσει στους συνοριοφύλακες της γείτονος χώρας την επιβολή της τάξης στην Ειδομένη».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο Βήμα της Βουλής:

Τσίπρας: Ποτέ δεν θα δεχθούμε να μας στηρίξουν οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ (video)

Μητσοτάκης: Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic

Κουτσούμπας: Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συσκότισης των αιτίων της αντιλαϊκής επίθεσης

Γεννηματά: Είστε μια κυβέρνηση που ψάχνει κρυψώνα να κρύψει ψέματα και κοροϊδίες 

Τα στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης (video)

Καμμένος: Ο λαός πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι νταβατζήδες που ήλεγξαν τη μεταπολίτευση (video)

Υπέρ της πρότασης για Εξεταστική τάχθηκε ο Β. Λεβέντης (video)

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων:

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

«Για μέγιστο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο συντελέστηκε μέσα σε συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Λάππας είπε ότι, η ΝΔ έλαβε δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 115 εκατ., και είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα συσταθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν για τη σημερινή εικόνα των δανείων αυτών.

«Ποιες εγγυήσεις υπήρξαν, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δανείων;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η μόνη προσδοκία για την επιστροφή τους ήταν η κρατική χρηματοδότηση, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια μειώνεται όπως και η εκλογική δύναμη των κομμάτων αυτών.

«Εμείς δεν κρύψαμε λίστες στα συρτάρια. Παπασταύρους δεν θα βρείτε στην αυλή μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάππας και τόνισε, ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του συστήματος της χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να ανακτηθεί κάτι από την χαμένη του αξιοπρέπεια.

Ως τον βασικό μοχλό της διοχέτευσης δανειακού χρήματος στα πολιτικά κόμματα, χαρακτήρισε την Αγροτική Τράπεζα ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει πού πήγαν τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί και που βαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ 137,7 εκατ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα.

«Αγωνιώδες τέχνασμα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συσπείρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα επώδυνα μέτρα που έρχονται», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως είπε ότι η ΝΔ είναι σύμφωνη με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία του θέματος, παρά μόνον η δημιουργία εντυπώσεων σε συνθήκες που, όπως είπε, «προσομοιάζουν με λαϊκό δικαστήριο».

«Μέρος πολιτικού τακτικισμού για τη συσπείρωση της πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που έρχονται», χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ήταν το μόνο κόμμα που ανέθεσε σε έξι μεγάλες εταιρείες την διερεύνηση τους, ενώ το πόρισμα βρίσκεται από τον Μάιο 2014 στη Δικαιοσύνη και αναμένονται τα αποτελέσματα

«Εμείς δηλώσαμε θα ψηφίσουμε πρόταση καθώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα την υποκρισία σας θα την αποκαλύψουμε και τη σκοπιμότητα σας θα πολεμήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

«Η κυβέρνηση αντί να κάνει συζήτηση για τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται επιχειρεί να αλλάξει τα θέματα της συζήτησης», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και απέδωσε τη διαφθορά στον «παρασιτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος».

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση περιορίζεται στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ και όχι στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων και ανέφερε ότι τα 40 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ των “κόκκινων” δανείων είναι επιχειρηματικά.

Κατηγόρησε τέλος τα ιδιωτικά και τα κρατικά ΜΜΕ ότι «συκοφαντούν συστηματικά οποιαδήποτε λογική διευκολύνει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων».

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κωσταντίνος Μπαργιώτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαϊκισμό και διαιώνιση της υποκρισίας ακόμη και τώρ»” που, όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Μπαργιώτας ζήτησε τον έλεγχο της χρηματοδότησης όχι μόνο των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά όλων των εταιρειών που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο και πρότεινε να θεσμοθετηθεί πλατφόρμα αντίστοιχη με εκείνη της Διαύγειας, στην οποία θα γίνεται υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραστατικών που έχουν σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων.

«Το ηθικό σας πλεονέκτημα έχει κάνει φτερά» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί σαν “αντισυστημική”.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην μπορεί να γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και πρότεινε τη διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων και την παροχή μόνο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη δραστηριότητά τους.

Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την Εξεταστική Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης

Την ανάγκη να υπερψηφιστεί από όλους η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης επισήμαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Από την πλευρά τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξουν την πρόταση.

«Επιτέλους, η κάλτσα της διαπλοκής και της διαφθοράς ξηλώνεται, σκίζεται σχεδόν, από τη σημερινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει το θέμα σε Εξεταστική και να μάθει ο Έλληνας ποιος τον έφερε σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν βάναυσα όλους τους νόμους που υπήρχαν και έστησαν ένα τεράστιο πάρτι για φίλους τους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για τα δάνεια που πήραν κόμματα και μέσα ενημέρωσης.

«Σε εμάς έπεσε ο κλήρος της κάθαρσης. Κάνουμε μια ηράκλεια προσπάθεια να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Θα κριθούμε από το αν φέρουμε αυτό το ηράκλειο έργο σε πέρας», κατέληξε ο κ. Μπαλαούρας.

Ο Βασίλης Κόκκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαία η αναξιοπιστία του κόσμου απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έπαιρνε δάνεια χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ που συμφωνεί, όπως είπε, με την πρόταση, αλλά διαφωνεί με το αιτιολογικό της.

«Ο ελληνικός λαός έχει την απαίτηση να είμαστε καθαροί. Θέλει καθαρούς πολιτικούς και όχι διαπλεκόμενους, και οφείλουν όλα τα κόμματα να συνταχθούν για να απαντηθεί αν δικαιούνταν και με ποιες προϋποθέσεις κόμματα και εταιρείες να παίρνουν δάνεια και αν υπήρχαν εξασφαλίσεις εμπράγματες», επισήμανε ο κ. Κόκκαλης

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση για Εξεταστική διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί ως προς το αιτιολογικό της.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για να χυθεί πράγματι άπλετο φως ως προς τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, γιατί αν ήθελε, όπως είπε, θα είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι εποπτεύουσα αρχή, να δοθούν όλα τα στοιχεία.

«Μπαίνουμε σε διαδικασία εξεταστικής γιατί θέλετε να κάνετε πολιτικό πανηγύρι», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

Για «δημαγωγικές πολιτικούρες που δεν πιάνουνε», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας «ανόητα τα επιχειρήματά ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαπλακεί με τα ΜΜΕ».

«Θέση αρχής πρέπει να είναι για όλες και όλους μας να χτυπάμε τη διαφθορά. Δεν κάνουμε όμως πολιτικά παιχνίδια σπιλώνοντας αντιπάλους. Δεν χτυπάμε ηθικά τους αντιπάλους μας, για λόγους πολιτικής κερδοσκοπίας. Τέλος τα παιχνίδια. Δεν βοηθούν κανέναν. Και ο λαός τα αποστρέφεται», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Για προσπάθεια να αλλάξει την ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων και να αποπροσανατολίσουν τον λαό, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Διαμορφώνετε έδαφος, για να κλιμακωθεί μια άσφαιρη αντιπαράθεση για ζητήματα που αφορούν υπαρκτά σκάνδαλα και διαφθορά», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα του «παρότι δεν έχει αυταπάτες θα υπερψηφίσει την πρόταση».

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι «αντί της πραγματικής ατζέντας που έπρεπε να συζητάμε, ήθελε να διαμορφώσει άλλες προτεραιότητες», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ έκανε λόγο για «κουτοπόνηρη πρακτική και πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης».

«Υποστηρίζουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μπορέσει η Βουλή να αποδώσει τουλάχιστον ηθική ευθύνη», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ανεπίκαιρη, απρόσφορη με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας