Σκληρό «μπραντ ντε φερ» στην Ολομέλεια για τα αναδρομικά – «Ναι» από τη ΝΔ στην τροπολογία
  • Υψηλοί τόνοι με το καλημέρα» στη συζήτηση της Ολομέλειας
  • Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
  • Στη συζήτηση έλαβαν τον λόγο πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου
  • Τσίπρας: Καλύτερα η ΝΔ να μην κουνάει το δάχτυλο για τα αναδρομικά
  • Σκληρή κόντρα Καμμένου με Σταϊκούρα και Κικίλια για τα αναδρομικά
  • Κοινό μήνυμα από τους υπουργούς: Πολιτική επιλογή η απόδοση των αναδρομικών

Ένταση με το «καλημέρα» δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την αρχή της συζήτησης από ΝΔ και ΔΗΣΥ, ενώ πολύ «σκληρή» ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά της ΝΔ και του επικεφαλής της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σειρά της διαμήνυσε δια στόματος του τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

Ακόμη, πολλά ήταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία πήραν τον λόγο, με κοινή συνιστώσα των δηλώσεων τους ότι η απόδοση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια αποτελεί «πολιτική επιλογή».

Τσίπρας: Καλύτερα η ΝΔ να μην κουνάει το δάχτυλο για τα αναδρομικά

«Είναι η πρώτη από σειρά θετικών παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια και η οικονομία πάει καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την καταβολή των 820 εκ. αναδρομικών.

«Θα φέρνουμε στη βουλή τα μέτρα του 4ου μνημονίου, αφιερωμένα στον κ.Μητσοτάκη, με πρώτο τα αναδρομικά» σχολίασε σαρκαστικά στη συνέχεια.

ΑΝΕΛ: Σήμερα μόνο η 1η από τις 23 νομοθετικές ρυθμίσεις σε υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις. Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου. Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.

ΝΔ: Δεν κόπτεσθε για τους ένστολους αλλά για να διασώσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο

Το στίγμα της στάσης της ΝΔ δόθηκε από την βουλευτή Αικατερίνη Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό, επειδή εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία, η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους ένστολους, τους γιατρούς, τους πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων. Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε με τη σειρά του πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται, επιτέλους με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η αναγκαστική -όπως ανέφερε- συμμόρφωσή της, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο.

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου.

ΚΚΕ: Απαράδεκτος εκβιασμός στους συνταξιούχους προκειμένου να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις

«Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.

Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων.

Για πολιτική εξαπάτηση και υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων θα επιστραφούν κουτσουρεμένα με τη μορφή επιδόματος και ζήτησε την άμεση απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6.

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία, έστω και για να πάρουν τα κουτσουρεμένα επιδόματα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αλλά θα μας βρείτε μπροστά σας», τόνισε παράλληλα.

Ποτάμι: Κουτσουρεμένα τα αναδρομικά, επιστρέφονται λόγω δικαστικής απόφασης και υπερφορολόγησης

«Ο λόγος επιστροφής των αναδρομικών – και μάλιστα κουτσουρεμένων – είναι αφενός η δικαστική απόφαση και αφετέρου η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σε οτιδήποτε κινείται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

«Σήμερα ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος, καθώς 12 υπουργοί και οι δύο συγκυβερνήτες Τσίπρας και Καμμένος πήραν το λόγο επ’ αφορμή της τροπολογίας για τα αναδρομικά. Ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά, ονομάτισε ως “μνημόνιο” το μνημόνιό του και παρουσίασε μια μαγική εικόνα για την οικονομία και τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, σχολιάζοντας τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υποστήριξε ότι «πρόκειται για εικονικό διαζύγιο με πραγματική, όμως, διατροφή που θα πληρώνει στον αιώνα τον άπαντα ο έλληνας φορολογούμενος».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook