Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας οριστικά πίσω την αστάθεια και την αβεβαιότητα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους και την είσοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του 2016, όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις, και τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εγκαινίων του ΤΑΡ.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η Ελλάδα περνά τον πιο δύσκολο κάβο και ανοίγεται σε μια προοπτική σταθερότητας και υπογράμμισε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία κινούνταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και δημιουργεί, θα έλεγα, ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου. Χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση, έχοντας κρατήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία όρθια. Το β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν άμεσα θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά.

Ταυτόχρονα η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον προκαθορισμένο, στόχο παρεμβάσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί αρχές του Ιουνίου, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας -που τόσο το έχει ανάγκη- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που πατάσσει τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια διαχειρίσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει και την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων. Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του TAP εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτή την ευτυχή σύμπτωση, τα εγκαίνια του TAP να συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, έχουμε σήμερα διπλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι αλλά και αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο».

Δείτε το σχετικό video:

Νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη δημιουργεί ο TAP, σύμφωνα με τους εκπροσώπους 9 ξένων κυβερνήσεων

Νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και για την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργεί η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑP), o οποίος – ανοίγοντας τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο» – θα μεταφέρει στις «διψασμένες» ενεργειακά αγορές της γηραιάς ηπείρου φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ της Κασπίας, αρχής γενομένης από το 2020. Στα παραπάνω συμφώνησαν οι εννέα εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών -μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός τής Γεωργίας, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αλβανίας και υπουργοί – που συμμετείχαν σήμερα στην εκδήλωση για την έναρξη της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την εκδήλωση αναλύθηκε το πώς οι διασυνδετήριοι αγωγοί που θα «δεθούν» στα επόμενα χρόνια με τον TAP και τον ΤANAP (TransAnatolian Pipeline), όπως ο IGB στη Βουλγαρία, αλλά και ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής, θα επεκτείνουν περαιτέρω τη δυναμικότητα των ενεργειακών δικτύων, «ξεκλειδώνοντας» νέες πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης. Κι αυτό διότι, σταδιακά, μέσω του δικτύου των αγωγών, η Ευρώπη θα απολαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, όχι μόνο από τις σημερινές πηγές τροφοδοσίας, αλλά από νέες στο Τουρκμενιστάν και τη Γεωργία.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Γκεόργκι Κβιρικασβίλι, επισήμανε ότι μέχρι το 2019 αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικότατα οι ποσότητες αερίου που θα εξάγονται από την ευρύτερη περιοχή. «Ο TAP θα διευκολύνει τη διασύνδεση του [ενεργειακού] συστήματος με άλλες περιοχές, διασφαλίζοντας άνοιγμα σε νέες αγορές. […] Ο Νότιος Διάδρομος μπορεί επίσης να επεκταθεί και να φτάσει σε άλλες χώρες, από όπου μπορεί να έρχεται αέριο στην Ευρώπη, όπως το Τουρκμενιστάν».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ (Yaqub Eyyubov), αφού επισήμανε ότι ο Νότιος Διάδρομος θα στηρίξει την επιθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να διαφοροποιήσουν τις πηγές ανεφοδιασμού τους, επισήμανε: «Πριν 10 χρόνια άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία στο Αζερμπαϊτζάν, ενός ενεργειακού διαδρόμου από την Κασπία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Τώρα, όλοι μαζί δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ Κασπίας κι Αδριατικής και πέρα από αυτές. Το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ έχει 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα διαπιστευμένων αποθεμάτων αερίου. Ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί ένα νέο ενεργειακό παράδειγμα και ευκαιρία, που μπορεί να διευκολύνει την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου, όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την κεντρική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε – και πρόσθεσε ότι ο ΤΑP δεν ανταγωνίζεται τους υφιστάμενους αγωγούς, αλλά αποτελεί εναλλακτική λύση. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα συνοδευτεί από νέους διασυνδετήριους αγωγούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως ο IGB (σ.σ. Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας). «Μια προοπτική που φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη πολιτική υποστήριξη είναι και η κατασκευή του αγωγού Ιονίου-Αδριατικής, που θα φέρει τον αγωγό πιο κοντά στα Βαλκάνια και σε νέες χώρες της περιοχής, που έχουν επείγουσα ανάγκη για πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας βιώσιμης και προσιτής οικονομικά» σημείωσε. Ο κ. Εγιούμποφ εμφανίστηκε εξάλλου σίγουρος, ότι μέχρι το 2020, το πρώτο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα φτάσει στα σύνορα της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας

Κατά το δεύτερο μισό του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του ΤΑP επί αλβανικού εδάφους, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Νίκο Πελέσι (Nico Peleshi). Πρόσθεσε ότι ο TAP είναι πολύ σημαντικός για το μέλλον της Ευρώπης γιατί προσφέρει αξιόπιστη ενέργεια σε καλές τιμές, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ αυτή τη στιγμή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι το έργο του αγωγού «θα εξασφαλίσει μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα για τις συμμετέχουσες χώρες. Η περιοχή έχει διαιρεθεί πολλές φορές από συγκρούσεις αλλά […] υπάρχει πολιτική στήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ως ιστορική ημέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς (Maros Sefcovic), υπενθυμίζοντας ότι ο Νότιος Διάδρομος (σ.σ. που με την έναρξη της κατασκευής του TAP μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης) είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο των καιρών μας. «Για να φτάσουμε εδώ προηγήθηκε πάρα πολύ σκληρή δουλειά όλων των κυβερνήσεων κατά μήκος του αγωγού και όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών και κοινοπραξιών. Η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι φέρνει όλες τις χώρες μαζί σε έναν κοινό σχεδιασμό, προκειμένου να υπηρετήσουν κοινά συμφέροντα […] Η διαφοροποίηση [των ενεργειακών] πηγών για την Ευρώπη έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα, την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια […] Ο ΤΑP έχει επίσης χαρακτηριστεί ως έργο υψηλής προτεραιότητας για τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής. Η φάση που ξεκινά σήμερα (σ.σ. η κατασκευή) αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και μέχρι το 2020, το αέριο από την Κασπία θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί την ολοκλήρωση μιας φάσης, αλλά όχι το τέλος της συνολικής προσπάθειας. Ο Νότιος διάδρομος θα μπορέσει να επεκταθεί και να μεταφέρει πάνω από 10 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά) ετησίως. Στο μέλλον, περισσότερο αέριο μέσω αυτού του αγωγού θα φτάνει στην Ευρώπη από το Τουρκμενιστάν, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία» κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ

Νέες ελπίδες για σταθερότητα σε όλες τις χώρες κατά μήκος του TAP αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που τον περιβάλλει, δημιουργεί η κατασκευή του αγωγού, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, όπως επισήμανε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμος Χοχστάιν (Amos Hochstein). «Η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικότατη προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB), σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο, που θα κάνει τη διαφορά σε ολόκληρη την περιοχή. «Αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη σε πολλές περιοχές που μέχρι τώρα είχαν σοβαρά προβλήματα με μονοπωλιακές συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά, χάρη στον ΤΑP, θα υπάρξει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπερακ Αλμπαϊράκ (Berak Albayrak), επισήμανε ότι μέσω του ΤΑP και του ΤΑΝΑP θα υπάρξει περισσότερο αέριο και πιο αξιόπιστη παροχή για περισσότερες αγορές. Πρόσθεσε ότι μέσω της δημιουργίας αυτών των αγωγών «γίναμε μάρτυρες για το πώς η συνεργασία μπορεί να ξεπεράσει τις ανησυχίες για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης

Το «πάρα πολύ ενεργό ενδιαφέρον» της ιταλικής κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΑP επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα (Carlo Calenda). «Οι τελικές άδειες για τη δημιουργία του έργου έχουν εκδοθεί […] Για πρώτη φορά, η ιταλική κυβέρνηση θέσπισε νέο νόμο, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε τα αποτελέσματά μας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα […] Χάρη στις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει, το ιταλικό δίκτυο θα μπορεί μέχρι το 2018 να εξασφαλίσει αντίστροφη ροή κατά μήκος του αγωγού σε ποσότητες ως 30 bcm. Στη δεύτερη φάση της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Κασπίας θα μπορέσει να διασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών χωρών στα κοιτάσματα» τόνισε.
Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας
Στη μεγάλη σημασία που αποδίδει η βουλγαρική κυβέρνηση στην κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), αναφέρθηκε η υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα (Temenuzhka Petkova). «Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η εμπορική λειτουργία του IGB θα ξεκινήσει στα μέσα του 2018. Η πρώτη μη δεσμευτική φάση της διαδικασίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 8/4/2016. Εννέα εταιρείες υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για προκράτηση ποσοτήτων αερίου. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Η βουλγαρική πλευρά εξετάζει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται άρρηκτα με τον ΤΑP».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας