Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τα δάνεια των ΜΜΕ, προσήλθε το απόγευμα της Τετάρτης ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας Αυγή, Δημήτρης Στούμπος.

Όπως ανέφερε ο κ. Στούμπος, ο Συνασπισμός στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ο ισχυρός μέτοχος της εφημερίδας, που κατέχει το 40% και αποτέλεσε συνειδητή επιλογή να μπει ασφαλιστική δικλείδα κανείς άλλος μέτοχος να μην ξεπεράσει το 3%.

Πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις προς τον κ. Στούμπο από τον κ. Τζαβάρα της ΝΔ και τον Ηλία Κασιδιάρη για τις εγγυήσεις με τις οποίες πήρε το ένα και μοναδικό δάνειο που έχει πάρει η εφημερίδα, το 2009, από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο ήταν αρχικά 1.200.000 ευρώ και σήμερα έχει υπόλοιπο 900 χιλιάδες ευρώ και εξυπηρετείται κανονικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής παραδέχτηκε ότι η εφημερίδα ζήτησε, σε μία δύσκολη στιγμή της ιστορίας της με την απειλή του λουκέτου, τη στήριξη του Συνασπισμού, η οποία ήλθε με τη μορφή μιας μορφής εγγυητικής επιστολής προς την Εθνική Τράπεζα, για να πάρει, τελικά, το δάνειο, για το οποίο επιπρόσθετες εγγυήσεις ήταν η δέσμευση της κυκλοφορίας της εφημερίδας που ήταν γύρω στα 1500 φύλλα καθημερινά και 5000 στο Κυριακάτικο φύλλο.

Ο κ. Στούμπος, ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει ποιά είναι τα φυσικά πρόσωπα πίσω από την κυπριακή εταιρεία που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ (η συνολική αύξηση ήταν 1 εκατομμύριο). Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η εφημερίδα δεν έχει προχωρήσει σε υπογραφή δημοσίων συμβάσεων για να υποχρεώνεται να έχει τις μετοχές της ονομαστικές έως φυσικού προσώπου, και πρόσθεσε ότι, και στην περίπτωση αυτή, τηρήθηκε το όριο του 3% και η εταιρεία αυτή δεν διαθέτει ποσοστό τέτοιο που θα μπορούσε να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αποφάσεις, ενώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρός μέτοχος.

Το ίδιο πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις από την πλευρά κυρίως των βουλευτών της ΝΔ και της ΧΑ για τα διαφημιστικά έσοδα της εφημερίδας, και, κυρίως για τα έσοδα του 2015 όταν, με κυκλοφορία κατά μέσο όρο 2500 χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο ταμείο από διαφημίσεις ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο κ. Στούμπος αποσαφήνισε ότι αυτό το επίπεδο της διαφήμισης ανταποκρίνεται αναλογικά στην κυκλοφορία, σε σχέση με την αγορά και το απέδωσε στο γεγονός ότι η εφημερίδα, από τη στιγμή που έχασε το έσοδο από τους ισολογισμούς που έφτανε κοντά στο ένα εκατομμύριο τον χρόνο, ενίσχυσε το διαφημιστικό τμήμα με δύο ειδικούς για να ανεβάσει τα διαφημιστικά έσοδα στις 500-600 χιλιάδες και στο ένα εκατομμύριο το 2015, κάτι, ωστόσο, το οποίο, όπως είπε, είχε να κάνει και με το ειδικό βάρος του ονόματος της Αυγής. Διευκρίνισε, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Αννέτας Καββαδία, ότι από το ένα εκατομμύριο διαφημιστικά έσοδα του 2015, μόλις το 35% ήταν διαφημίσεις από τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από την προσπάθεια που έγινε από το διαφημιστικό τμήμα για την προβολή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Στούμπος ήταν απόλυτος στη θέση του ότι η εφημερίδα του πήρε σκληρές αποφάσεις για την επιβίωσή της και με τη συναίνεση των 80 εργαζομένων της, οι οποίοι, πριν 3 χρόνια, πήραν μια σκληρή απόφαση να υποστούν περικοπές στους μισθούς τους, της τάξης του 15%. Αποσαφήνισε ότι αν τα έσοδα της εφημερίδας, ιστορικά δεν ήταν από την κυκλοφορία της, δεν θα είχε αντέξει. Άντεξε από την υποστήριξη φίλων, υποστηρικτών, εκδηλώσεων κλπ. Και των ισολογισμών, μέχρι τη στιγμή που υπήρχαν ως έσοδο, σημείωσε ο κ. Στούμπος.

Η βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ  Αννέτα Καββαδία, η οποία, στις ερωτήσεις της προς τον κ. Στούμπο έδωσε την ακριβή μετάφραση του όρου letter of comfort, ως “δήλωση υποστήριξης ή ενδιαφέροντος”, το οποίο νωρίτερα ο κ. Τζαβάρας είχε μεταφράσει ως «δήλωση πατρωνείας», ενώ απάντησε και στον αυθαίρετο ισχυρισμό του βουλευτή Κασιδιάρη ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτεί την ΑΥΓΗ από την κρατική επιχορήγηση, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του μισθού των βουλευτών του κόμματος πήγαινε στο κόμμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας σημείωσε ότι “η ΑΥΓΗ δεν είναι όργανο κόμματος, δεν είναι καθετοποιημένη παραγωγή, δεν πατάει κάποιος κουμπάκι και βγάζει πρωτοσέλιδο, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει επικρίνει και κυβερνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοσέλιδά της”.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας