«Έκλεισε» η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup – Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια

  • «Το συντομότερο δυνατό τεχνική συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ
  • Για «ισορροπημένη συμφωνία με μέτρα και αντίμετρα», έκανε λόγο ο Μοσκοβισί
  • «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε ο Κερέ
  • «Αξιοσημείωτο επίτευγμα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ
  • Ικανοποίηση και από ΔΝΤ

«Λευκό καπνό» έβγαλε το Eurogroup της Μάλτας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης, ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες δύσκολες σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «καταρχήν συμφωνία», στην ουσία πρόκειται για τελειωμένη υπόθεση, καθώς το μόνο που απομένει είναι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα σημάνουν και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τσακαλώτος: Επετεύχθη συμφωνία – Επιστρέφουν οι Θεσμοί

“Για συμφωνία στους βασικούς πυλώνες” έκανε λόγο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας την επιστροφή των Θεσμών στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι “υπάρχουν πράγματα που μας ικανοποιούν και πράγματα που δε μας ικανοποιούν όπως σε κάθε συμφωνία” ωστόσο σημείωσε ότι μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν συγχρόνως.

Ντάισελμπλουμ: Οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν καρπούς

Την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά σημεία ενός πακέτου μεγάλων μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας. «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο από το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως οι εντατικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν καρπούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα «πολιτικό» εμπόδιο, αλλά η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών εξαρτάται από κάποια πρακτικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στα βασικά σημεία, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως περιλαμβάνει το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να τις συμφωνήσουν οι θεσμοί στην αποστολή τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το γενικότερο μεταρρυθμιστικό πακέτο θα αφορά παρεμβάσεις ύψους 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό το 2019 και 1% στο φόρο εισοδήματος το 2020, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν με το ίδιο χρονοδιάγραμμα τα αντισταθμιστικά, θετικά μέτρα αντίστοιχου ύψους, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό. Αυτή η συμφωνία επανέλαβε θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος καθώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η “φιλοδοξία” του είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως οι όποιες καθυστέρησεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς “χάνεται” το θετικό “μόμεντουμ” που είχε τους τελευταίους μήνες.

Μοσκοβισί: Ισορροπημένη η συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποίησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Κερέ: Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους

Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπ. Κερέ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπ. Κερέ.

Ρέγκλινγκ: Αξιοσημείωτο επίτευγμα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, σημειώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Ικανοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τις προοπτικές που ανοίγονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί των εκκρεμών ζητημάτων της β’ αξιολόγησης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία συζήτηση με τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».