18-09-2019 | 02:57

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις, περισσότερες προσλήψεις και ο… Γαβράς

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα οικονομικά της χώρας δεν ήταν τόσο ρόδινα.
  • Παρ’ όλα αυτά υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και περισσότερες προσλήψεις, με ανατροπή του 1 προς 5
  • Είπε ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών.

Ο πρωθυπουργός στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για τις παροχές στη μεσαία τάξη είπε ότι “είχαμε δεσμευτεί πως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση.”.

Ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “Επιμένω ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης. Δεν συμμερίζομαι τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση. Όταν τα πράγματα πηγαιναν εξαιρετικά καλά στη διεθνή οικονομία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα ίσως πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο.

Αν η Ευρώπη βαδίζει προς ύφεση, ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια μέτρα, όπως ένας κοινός προυπολογισμός.

Αν η χώρα μας απειλείται από νέα ύφεση, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας για μείωση των πλεονασμάτων”.

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

“Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών. Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του ’15.

Είμαι απολύτως συνεπής στα όσα είχα πει προεκλογικά, είχα πει ότι δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείώση των πλεονασμάτων. Δεν σημαίνει ότι απεμπολώ το στόχο, ότι δεν το θέτω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώτος λόγος γιατί επιβλήθηκαν οι υψηλοί στόχοι ήταν για να ξεπληρώνεται το χρέος και γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν ισχύει αυτό.

Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το στόχο που εξήγγειλα χθες”.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

“Θα έρθω σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσω τις θέσεις μας όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστολής ψήφου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Επίσης θα επιδιώξω να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 ψήφου. Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως ει Άι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνησιμότητα”

Τουρκική προκλητικότητα

“Στόχος είναι να βρίσκεις λύσεις. Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας. Για τις προκλήσεις της Τουρκιας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά ότι με απειλές και τσαμπουκάδες.Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα”

Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών

Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Ό,τι έγινε το ’15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και ότι το παρελθόν.Τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θεωρείται κόμμα εξουσίας πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Η σωτηρία της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει καινούργια διοίκηση. Δεν θέλω να τη βλέπω μόνο αμυντικά, θέλω να τη βλέπω σαν επιχείρηση που θα εξυγιάνουμε, ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας. Μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να ξανακάνουμε τη ΔΕΗ μια επιχείρηση που θα είναι κερδοφόρα.

Αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος.

Θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο;

“Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μου κάνετε σε τρεις μήνες. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρότασή μας να εκλέγεται με 151 για να αποσυνδέσουμε την εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής”.

Τα Εξάρχεια και η κατάργηση του ασύλου

Η κατάργηση της παραβατικότητας που κρύβεται πίσω από το άσυλο (δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο) είναι πολιτική κοινής λογικής. Κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο παραβατικότητας. Δουλεύει ήδη, η αστυνομία έκανε παρεμβάσεις εντός του προαύλιου της ΑΣΟΕΕ.

Προφανώς και τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν για το πως θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Ως προς τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά το πως μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναγίνουν αυτό που ήταν αλλά όχι ένα άντρο ανομίας.

Γίνονται κατασταλτικές επιχειρήσεις όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία, δεν είναι κακό, καλό είναι για την ασφάλεια των πολιτών”.

Αυστηρός έλεγχος της Συμφωνίας των Πρεσπών

“Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί. Την κληρονομήσαμε.

Η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας και να κερδίσουμε παγκόσμια αναγνώριση.

Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση αλλά κάποια στιγμή θα τον συναντήσω”.

Η Μόρια και τα ασυνόδευτα παιδιά

“Γίνονται έρευνες για την κακοδιαχείρηση. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα αλλάξει η διαδικασία ασύλου. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν όπως προβλέπει η συμφωνία.

Έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά, καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά είναι μια προσωρινή λύση αυτή που βρήκαμε.

Δεν μπορούν αυτές οι ροές να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα κινήσω μια διαδικασία που θα ενημερώσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να μας βοηθήσουν και να γίνει καταμερισμός ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν μπορούν χώρες να δεχτούν 50 ή 100 παιδιά.

Κάποιες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να έχουν τα οφέλη της Σέγκεν. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σέγκεν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να δέχεται τις αποφάσεις της Ε.Ε. αλλιώς να υπάρχουν κυρώσεις”.

Αίτημα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

“Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας. Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής”

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

“Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι κρίμα που το αρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, όμως κοιτάμε παραπέρα. Η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση”.

Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

“Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Προφανώς θέλω να εξαντλήσω την 4ετία. Η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός μόνος. Άρα θα είναι διπλή κάλπη”.

Θέλουμε πίσω τα κέρδη της ΕΚΤ

Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Μπορεί να συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση. Θυμίζω ότι πρόκειται για δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο.

Εργασιακά και επιδόματα

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, το ξαναλέω. Προφανώς και για το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων, θέλουμε μια προσέγγιση και το έχω αναλάβει προσωπικά. Θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες.

Βρέθηκα την Παρασκευή, ήταν πολύ συγκινητικό, στην προπόνηση της εθνικής ομάδας Τυφλών. Εκφράζω για άλλη μια φορά δημόσια τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει διάταξη για τους τυφλούς δασκάλους θα διδάσκουν στον τοπο τους αλλά τους στέλνουμε στην Ικαρία και άλλα νησιά.

Είναι μια υποχρέωση που έχω στη μητέρα μου, που ήταν η πρώτη που έβαλε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο και μίλησε για το πρόβλημά της.

Για τα εργασιακά, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας το διυπουργικό νομοσχέδιο. Στόχος μας να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και να βρεθούμε απέναντι σε αντιεργατικές συμπεριφορές. Πόσοι κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση. Για τις συμβάσεις ήμουν ξεκάθαρος: εξαιρέσεις μόνο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το βάρος της χρεοκοπίας.

Το σχέδιο για τον ΟΑΣΘ

“Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών. Χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία… χθες. Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση των Θεσσαλονικέων. Έχω ζητήσει σχέδιο από το υπουργείο, μπορείτε να το περιμένετε σύντομα”.

Αναδρομικά

“Δεν θέλω να κάνω κάποιο δημόσιο σχόλιο πριν δώ τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Ό,τι επιστροφή γίνει, θα γίνει σε εύλογο χρόνο. Να είναι βέβαιοι οι συνταξιούχοι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ”.

Φόροι στα καύσιμα

Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Εξήγγειλα μόνο αυτά για τα οποία είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ακόμη και μέσα στο ’19, είναι προτεραιότητά μας. Σύντομα θα μπορούμε να έχουμε κάποια νέα.

Το δικαίωμα στην απεργία και ο συνδικαλιστικός νόμος

Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις είναι συνταγματικό δικαίωμα. Χθες οι διαδηλώσεις έγιναν με τρόπο κόσμιο και δεν ξέφυγαν με φαινόμενα βίας.

Στόχος μας να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο. Πρέπει να αποφασίζει η πλειοψηφία για απεργία και όχι οι λίγοι για τους πολλούς. Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και θα ακούσουμε προτάσεις. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να κινηθούμε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. δεν θέλω η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση, αυτός είναι ο μπουσουλάς μου”.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

“Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε αλλά θα τη χάσει. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. Είναι πάγιο και διαρκές το αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

“Επιλέξαμε να δώσουμε χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα προπαρασκευαστική Επιτροπή. Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στόχος οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να ψηφιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπήρχαν πολλά καλά στον νέο ποινικό κώδικα, αλλά υπήρχαν και χτυπητές αστοχίες που θα διορθωθούν”.

Η λειτουργία του 112

“Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση για την αποστολή των sms είναι της Πολιτικής Προστασίας. Αν κρίνει πως απειλούνται 10 σπίτια, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάνε να χτυπήσουν πόρτες ή καμπάνες. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Είχαμε πολλές φωτιές φέτος, δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω Πυροσβεστική και τον Νίκο Χαρδαλιά. Έχω δεσμευτεί ότι το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα αλλάξει για να είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. να είναι ένας υπεύθυνος και να δίνει εντολές. Το σύστημα του 112 δεν αφορά μόνο πυρκαγιές, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους”.

Να αποφασίσουμε ως Ευρώπη για το μεταναστευτικό

“Επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα. Θα δώσω μάχη στο Συμβούλιο. Συνδέεται το προσφυγικό με το Σέγκεν, με το τι κάνει η Frontex και το λιμενικό. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως Ευρώπη τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων.

Το θέμα είναι και οικονομικό. Οι ροές είναι αυξημένες, δεν μπορεί να έρχονται 500 άνθρωποι με 14 βάρκες και είναι δουλειά των Τούρκων να τις σταματάνε. Εμείς ενημερώνουμε”.

Κόκκινα δάνεια και τράπεζες

“Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων

Δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο και να έχουν τον έλεγχο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεών τους. Αυτά να τα ξεχάσουν! Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες. Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες.

Κάποιες τράπεζες προσαρμόζονται, κάποιες εξήγγειλαν προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών.

Φυλακές και ασφάλεια

“Ο κ. Τσίπρας να είναι την επόμενη Κυριακή και μπορεί να του τεθεί το ερώτημα για το πως αντιλαμβάνεται την αντιπολιτευτική του τακτική. Πολλές φορές μου δίνουν την εντύπωση πως δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει. Ότι είχαμε εκλογές. Ότι υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και δεν κάνουμε κωλοτούμπες.

Η αστυνομία είναι σύμμαχος του πολίτη. Γι αυτό υπάρχουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και φαινόμενα υπερβολής θα αντιμετωπιστούν από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο.

Χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Θα υλοποιήσουμε το σχέδιο να φύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλο. Υπάρχει εισήγηση από το υπουργείο να γίνει στον Ασπρόπυργο. Δουλειά του υπουργείου να αποφασίσει που θα γίνουν οι φυλακές, θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά οφέλη και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή τους. Στόχος να εξασφαλίζει καλές συνθήκες για τους κρατούμενους”.

Πλειστηριασμοί

“Θα επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί ας ξεκινήσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες”.

Θα δω την ταινία του Γαβρά

Θα δω την ταινία του Γαβρά, σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και η εντύπωσή μου είναι πως είναι μονομερής. Συμβουλεύω όποιον τη δει να διαβάζει κι άλλα βιβλία για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του ’15, για το βαθμό αλαζονείας και ασχετοσύνης της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συζητήσει το θέμα, ας κάνει εκείνος πρόταση για σύσταση επιτροπής.

Η χώρα διασύρθηκε από την “υπερήφανη” διαπραγμάτευση για να έρθει μετά το δημοψήφισμα και να κάνει μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ο κ. Τσίπρας και να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, με τη στήριξη της ΝΔ.

Για να διασκεδάσω λίγο τις εντυπώσεις, θέλω να δω αν στην ταινία του κ. Γαβρά υπάρχουν ο Καμμένος και ο Πετσίτης”.

Θέλουμε… “τετραετία του μέλιτος”

Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά “μήνα του μέλιτος”. Στόχος μας να έχουμε “τετραετία του μέλιτος”. Δεν θα βρείτε άλλη κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει τόσο καλά. Το μομέντουμ δεν είναι θεόσταλτο, είναι καλή προετοιμασία.Αν με χαροποιεί κάτι, είναι όταν συναντώ ανθρώπους που λένε ότι αν ήξεραν τι θα κάναμε, θα μας ψήφιζαν.Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε

Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό.Θα λειτουργήσει στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου αλαζονεία ή εφησυχασμό. Δεν λέει τυχαία ο λαός ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις. Έχουμε βρει 800 γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.  Για την εκπαίδευση πρέπει πρώτα να έχουμε μια πλήρη καταγραφή των αναγκών και μετά να προχωρήσουμε. Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε. Μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε προσωπικό με κομματικά και πελατειακά κριτήρια και όχι που είχαμε ανάγκες. Οι εξαγγελίες του δεν ήταν κοστολογημένες.

Τι θα γίνει με τον Αχελώο;
Είναι μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει 40 χρόνιαι πίσω. Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Ελληνικού λαού για έργα που σαπίζουν.
Θα δούμε το θέμα συνολικά, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά δεν πρέπει να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία πρακτικές κατασπατάλησης υδάτινων πόρων
Σε ερώτηση για έργα υποδομής σε λιμάνια: Έχω ζητήσει να διερευνηθούν όλες οι επιλογές. Σε ό,τι κάνουμε πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Στην Πάτρα θα μιλήσω αναλυτικά όταν θα είμαι σίγουρος για κοστολογημένα έργα.
Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου ελεύθερων επαγγελματιών

Το τέλος της θητείας μας θα μας βρεί με μειωμένους συντελεστές 11% και 22%.Για ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και σε ελεύθερους επαγγελματίες,

συζητάμε με τα αρμόδια υπουργεία ελαφρύνσεις. Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες

Η σύνδεση με το εισόδημα, αποδείχθηκε ότι τους οδηγούσε σε επιβαρύνσεις που ξεπερνούσαν κάθε όριο.

Για το σκάνδαλο Novartis
Δεν θα σχολιάσω ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη. Εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, το κάνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της.

Για την υπόθεση της Novartis έχω τοποθετηθεί: πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, στήθηκε για σκευωρία. Αυτό φορά τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής: Διπλά δειλός ο Μητσοτάκης

Διπλά δειλό, χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την πληροφορία που διέρρευσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για...

Κατάθεση Τουλουπάκη για Novartis: «Συνεχείς παρεμβάσεις Αγγελή»

Σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο του πρώην  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή έκανε η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελενη Τουλουπάκη, όταν ήρθε η ώρα...

«Βράζει» ο Περσικός Κόλπος: Στο «κόκκινο» η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Την ώρα που ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει εκτάκτως στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την «απάντηση» των ΗΠΑ στις επιθέσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλος με τον Κυριάκο ο Αναστασιάδης

Μπορεί μπροστά στις κάμερες, στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, να φαίνονταν όλα καλά και όλα ωραία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας, μόνο έτσι...

«Τριπλό χτύπημα» του γερμανού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας και Κύπρου

Δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο έκρυβαν οι απαντήσεις που έδωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά την...

«Λύγισε» η Κατερίνα Γερονικολού on air (video)

Η Κατερίνα Γερονικολού ήταν καλεσμένη της εκπομπής «Το πρωινό» τη Δευτέρα. Η ηθοποιός αφού μίλησε για τα επαγγελματικά της σχέδια μία ερώτηση της Φαίης Σκορδά...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στην πρεμιέρα της και ο νέος συνεργάτης (video)

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έκανε πρεμιέρα με την εκπομπή «Happy Day» το πρωί της Δευτέρας για μία ακόμα σεζόν. Η παρουσιάστρια καλημέρισε τους τηλεθεατές της ενώ...

«Ο Νίκος Φώσκολος δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις. Στη Λάμψη σιχάθηκα τα πάντα»

Ποιος γνωστός ηθοποιός έκανε αυτές τις αποκαλύψεις σχετικά με τη συνεργασία του με τον Νίκο Φώσκολο από την οποία έμεινε δυσαρεστημένος. «Κατέβασα ρολά γιατί από...

Ποινή φυλάκισης 35 ετών και πρόστιμο 680.000 ευρώ από την εφορία στον Βασίλη Παϊτέρη

Ο Βασίλης Παϊτέρης εξομολογήθηκε τις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά από πρόστιμο που του επέβαλε η εφορία. Πώς είναι η ζωή σου αυτόν τον καιρό; Είμαι...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Champions League: Η Νάπολι… προσγείωσε τη Λίβερπουλ, μεγάλο «διπλό» η Βαλένθια – Έγραψε ιστορία...

Η Βαλένθια πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην πρεμιέρα του Champions League, με το 1-0 επί της Τσέλσι στο Λονδίνο, σε μια βραδιά στην οποία...

Αλλαγές στον ΕΤΕΑΕΠ – Ποιος ορίστηκε νέος υποδιοικητής

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη έγινε δεκτή η παραίτηση του Μάρκου...

Ολυμπιακός: Συνάντηση φίλων και «εχθρών» στη φιλική ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα

Στο δεύτερο του φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας στο ΣΕΦ, μετά την ήττα από την Ούνικς Καζάν (62-67), ο Ολυμπιακός έχασε και από τον Ερυθρό Αστέρα...

Σκληρή στάση κατά της Τουρκίας και προσφύγων από την ΕΕ ζητά ο Κουρτς

Ο  πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου τη «σαφή και αποφασιστική...

Ο Τσιτσιπάς ξεδιαλύνει τη… σκόνη γύρω από τους λογαριασμούς του στα social media (video)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε κάνει γνωστό πως… κλείνει τα προφίλ στα social media – εκτός από το instagram – στο πλαίσιο του restart που...

«Βράζει» ο Περσικός Κόλπος: Στο «κόκκινο» η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν για την επίθεση...

Την ώρα που ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει εκτάκτως στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την «απάντηση» των ΗΠΑ στις επιθέσεις...

Ξανά κάλπες στην Ισπανία – Δε βρέθηκε αποδεκτός υποψήφιος για πρωθυπουργός

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ισπανία, καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογές όχι μόνο κάποιο από τα κόμματα της νέας Βουλής δεν είχε την ξεκάθαρη...

Εκτός ΜΕΘ μετά από 39 μέρες η 60χρονη που τραυματίστηκε από το ταχύπλοο στο...

Εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας βρέθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η η60χρονη που επέβαινε στο αλιευτικό που διέλυσε το ταχύπλοο στο Πόρτο Χέλι τον...

Πλήρη αποκατάσταση του ανεφοδιασμού έως το τέλος του μήνα υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία

Επιστροφή στο αρχικό επίπεδό του υποσχέθηκε πως θα κάνει ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έως τα τέλη του...

Κάρμεν Ρουγγέρη: Η αποχή της από την TV και η επιστροφή με τη σειρά...

Η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι η αγαπημένη γιαγιά της τηλεόρασης μετά τις σειρές «Δέκα λεπτά κήρυγμα» και «Η ώρα η καλή». Κάθε της δουλειά στέφεται...

Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος τριών μέτρων στα Χανιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πανικός επικράτησε σε γειτονιά των Χανίων, όταν παιδί έκανε «βουτιά» στο κενό από ύψος περίπου τριών μέτρων κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το απόγευμα της...

ΓΕΝ: Συνεχίζονται οι έρευνες για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ανακοίνωση του την τρίτη (17/09) γνωστοποιεί ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την...

Τι καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ- Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ παρουσιάστηκε από το Star. Η δημοσκόπηση είναι της MRB Σύμφωνα με...

Στους επτά οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ισπανία – Βρέθηκε η σορός του...

Ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία αυξήθηκε, καθώς βρέθηκε την Τρίτη (17/09) η σορός ενός 66χρονου Ολλανδού, τα ίχνη του...

Καθησυχάζει ο Γεωργιάδης – «Αύξηση τιμής στο πετρέλαιο σήμερα δεν δικαιολογείται»

Παρά τη διεθνή κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου τόνισε πως «τα...