Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης.

Στην επί της αρχής ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Παρών δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι.

«Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ψήφισης του.

Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί η παρέμβαση αυτή και απάντησε στον αντίλογο της ΝΔ, ότι είχε ρυθμίσει, με δύο υπουργικές αποφάσεις το 2014, το ζήτημα της ασφάλισης των πολιτών, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

«Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη, γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για τη νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στην εφορία» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Επανερχόμενος στο θέμα του εγγράφου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, και σύμφωνα με το οποίο καλούνταν οι ανασφάλιστοι πολίτες να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία τους – και το οποίο αμφισβήτησε ο Κ. Μητσοτάκης -, ο υπουργός Υγείας είπε πως το κείμενο αυτό υπάρχει αναρτημένο στην ενεργή ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ και αντίστοιχό του είναι αναρτημένο σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Διαβάστε τα όσα είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων:

Τσίπρας: Τέλος στην προστασία των φοροφυγάδων, στα σενάρια εκλογών και εξόδου από τη Σένγκεν

Κ. Μητσοτάκης: Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή

Κουτσούμπας: Με την πολιτική σας επιδεινώνετε τις ζωές όλων, μην μιλάτε για ανακούφιση

Γεννηματά: Ανησυχώ για τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα (video)

Χωρίς οικουμενική δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, υποστήριξε ο B. Λεβέντης (video)

Κόντρα εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, έκανε λόγο «για νομοσχέδιο κοινωνικά επιβεβλημένο και αναγκαίο» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας με σαθρά επιχειρήματα».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της «νεοφιλελεύθερη αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους».

«Οι διατάξεις του Παράλληλου Προγράμματος στηρίζουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και έρχεται για να αντιμετωπίσει τα σκληρά μνημονιακά χρόνια που με τις πολιτικές σας φέρατε στη χώρα. Εμείς, μέσα στην ασφυκτική μνημονιακή πίεση, προσπαθούμε να ανακόψουμε την κοινωνική απορύθμιση έστω και δειλά», κατέληξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, αντέτεινε ότι το Παράλληλο Πρόγραμμα είναι μια ακόμα επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το κόμμα του «δεν θα κάνει αγάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αντιδρούν, όμως, όπως είπε, «οι πρόχειρες και χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακές τακτικές της δεν πείθουν τον ελληνικό λαό.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφη Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεκίνησε ως «μπουρλοτιέρης» κατά των αγορών και λέγοντας «κάντε πίσω κ. Μέρκελ» και σήμερα «παρακαλά την τρόικα να επιστρέψει».

Παράλληλα, η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε, ότι “σήμερα απαιτείται μεγάλη συναίνεση στα μεγάλα προβλήμτα” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. “Δε μπορέσατε να την εισπράξετε και τώρα φάνηκαν τα επίχειρα των πράξεών σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η παράταξή της θα στηρίξει ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, ενώ κατήγγειλε τον «ορυμαγδό», όπως τον χαρακτήρισε, των τροπολογιών που «κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή».

Να γίνει δεκτή η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και να αποσυρθεί το άρθρο 84 για την Ειδική Αγωγή, ζήτησε ο εισηγητής του κόμματος Ιωάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με το σύνολο του παράλληλου προγράμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου την οποία υπηρετεί».

«Η δική σας πολιτική δημιουργεί τη φτώχεια και κοροϊδεύετε το λαό ότι θα την αντιμετωπίσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» κατέληξε ο κ. Δελής.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν αποτελεί αριστερό πολιτικό σχέδιο για την υγεία» υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. «Υποτιμάτε ή δεν αντιλαμβάνεστε το βάθος και την έκταση του προβλήματος και του ασφαλιστικού που αλληλοεπισκιάζονται» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί αριστερή πολιτική «το να χαρατσώνεις οριζόντια τους συνταξιούχους με αύξηση των κρατήσεων για την υγεία, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα τους, για να πληρώνεις τους πάντες ως ανασφάλιστους, ακόμη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο κ. Μπαργιώτας εκτίμησε επίσης ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κριτήρια και ότι όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τα κριτήρια αυτά, η κατάσταση θα γίνει τελείως διαφορετική.

Αναγκαίο χαρακτήρισε το θεσμό των μεσολαβητών υγείας ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν ηλικιωμένοι με γεροντική άνοια, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια αίτηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη γενικότερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο έγιναν εκλογές στις οποίες ο λαός εμπιστεύτηκε μια κυβέρνηση που «δεν έβαλε, δεν βάζει και δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στο μέλι».

Τέλος, ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την κατέστησαν αδύναμο κρίκο 40 χρόνια διακυβέρνησης από μια ομάδα πολιτικού προσωπικού επιχειρηματιών και καναλαρχών».

Αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση του προσωπικού από φορείς εγνωσμένου κύρους, ζήτησε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται κάτω από την 30η θέση στη διεθνή αξιολόγηση και κάτω από πολλές χώρες που έχουν χαμηλότερους προϋπολογισμούς για την παιδεία και δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, που θέτουν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου σε όσους έρχονται στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση που ξεκίνησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς επίσης και στη διάταξη που ορίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικό πάροχο και αξιολογητή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα:

Βίτσας: Η διαδικασία της κατ’ ανάθεση διαδικασίας να μην ακολουθηθεί καθόλου

Κουρουμπλής: Ο νόμος δεν επιλύει γραφειοκρατικά, αλλά ουσιαστικά θέματα

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή -και- για τους «Διαμεσολαβητές Υγείας»

Η πρώτη μέρα της συζήτησης για το Παράλληλο Πρόγραμμα σε φωτογραφίες

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας