Ολοκληρώθηκε είκοσι λεπτά πριν τις 20:00 η συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, όπου έγινε δεκτό το νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία. Οι τόνοι ανέβηκαν λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε τις δυο τροπολογίες (μία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μία που αφορά το συνταξιοδοτικό).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε – νωρίτερα – το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι μεταξύ των βουλευτών ανέβηκαν πολλές φορές. Διαβάστε τα σημαντικότερα από τα όσα είπαν:

Γιώργος Σταθάκης

Η κυβέρνηση επέλεξε στη Σύνοδο Κορυφής (στις 12 Ιουλίου) να καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, και από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται από ασφυκτικά περιθώρια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μπορεί να γίνει πολύ συζήτηση για τα πολλά θετικά και αρνητικά αυτής της συμφωνίας, όμως, το διακύβευμα, όπως τόνισε, είναι απλό και σαφές: «Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους».

Καυγάς Κωνσταντοπούλου – Φίλη

«Με είχατε ταυτίσει με τη Χρυσή Αυγή», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον Νίκο Φίλη και συνέχισε: «Μου έχετε πει ότι θα με τελειώσετε», δήλωσε απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσοι βγαίνουν στα κεραμίδια και λένε ότι ότι είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους δεν είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους», είπε ο Νίκος Φίλης και έκανε λόγο για χυδαιότητες που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κύριε Μάρδα είστε ένας δοτός υπουργός, δεν είστε εκλεγμένος», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή. «Γιατί επιτρέπετε να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες» συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενη προς τα μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν είναι δικαίωμά σας να επιτρέπετε να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδη», συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Κ. Μάρδα δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των κ. κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μην γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και ειδικά η τροπολογία ειδικής συνταξιοδοτικής ρύθμισης, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Μάρδα σχετικά με το ποιος είναι ο συγγραφέας των κειμένων.

«Διεκδικείτε η Βουλή να παραδοθεί αμαχητί;», διερωτήθηκε η πρόεδρος της Βουλής.

Στάθης Λεουτσάκος

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ντροπή», τόνισε ο Στάθης Λεουτσάκος. «Μας ζητούν να ψηφίσουμε 500 σελίδες μέσα σε λίγες ώρες», κατήγγειλε ο βουλευτής που τάσσεται με την Αριστερή Πλατφόρμα, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ενδώσουμε σ’ αυτό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο είναι έννοιες αντίθετες, πρέπει έστω και την τελευταία ώρα να αποσυρθούν άμεσα οι τροπολογίες και το μνημόνιο», εξήγησε ο κ. Λεουτσάκος.

«Έστω και τώρα, έστω και στο παρά πέντε, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αποτελεί ντροπή» σημείωσε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης και οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Θανάσης Σκούμας.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ότι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει μη βιώσιμη» επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται. Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Κώστας Λαπαβίτσας

«Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα συζητούσαμε ένα μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε αρχικά ο Κώστας Λαπαβίτσας και συνέχισε: «Η συμφωνία είναι υφεσιακή, επιβαρύνει την οικονομία και αυξάνει το χρέος. Προβλέπει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με όρους αποικιοκρατικούς. Η επιβολή υφεσιακών μέτρων είναι παραλογισμός, καθώς το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 200%».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «μόνο ως αποικιοκρατική μπορεί να εκληφθεί η νέα δανειακή σύμβαση».

Δημήτρης Στρατούλης

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να έρθει ποτέ από αυτή την κυβέρνηση», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

«Το μνημόνιο δεν μπορώ να το ψηφίσω, όχι μόνο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως πρώην υπουργός, γιατί ξέρω καλά τις συνέπειές του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα

Ο Σπύρος Λυκούδης (Το Ποτάμι) επισήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Και σημείωσε ότι η περίσταση απαιτεί εθνική σύμπνοια την οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω να κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας».

Ως αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Εξάλλου, χαρακτήρισε ως «επίλεκτη μονάδα του Κεφαλαίου» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «ανέλαβε να προωθήσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να το ψηφήσουμε, να βρούμε είτε τη χρηματοδοτική γέφυρα, για εμάς δεν είναι προτιμητέα, είτε την πρώτη εκταμίευση βάσει των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως έχουν έρθει στη δανειακή, για να πάει η Ελλάδα παρακάτω και να έρθει η επιθυμητή κανονικότητα στην Ελλάδα».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τον κόσμο προεκλογικά και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λάθη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για χαμένο χρόνο. Ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι «θα ψηφίσουμε ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα προαπαιτούμενα».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας