Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η παράδοση – παραλαβή των υπουργείων.

Τα νέα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία καλείται να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πήραν τα «κλειδιά» των υπουργείων από τους προκατόχους τους, με την ευχή να κυλήσουν ομαλά όλα τα τρέχοντα ζητήματα μέχρι την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Απολογισμός από Βούτση και Χριστοδουλοπούλου

Ο απολογισμός των δράσεων της απερχόμενης ηγεσίας, το αίσθημα πικρίας της απερχόμενης υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για τις επιθέσεις που δέχτηκε, και η προτροπή του νέου υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη “να εδραιωθεί η κοινοβουλευτική ομαλότητα και κανονικότητα” ήταν τα σημαντικότερα στιγμιότυπα κατά την αλλαγή “σκυτάλης” στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

“Ο ελληνικός λαός εδώ και πέντε χρόνια συγκράτησε όσο μπορούσε τα αισθήματα απελπισίας, δικαιολογημένης αγανάκτησης και πολιτικής αποστροφής που ένιωθε και μαζί με τον ελληνικό λαό λειτούργησαν όσο κανονικά γινόταν οι δημοκρατικοί και κοινοβουλευτικοί μας θεσμοί και το κράτος δικαίου. Η δημοκρατία, παρά τα όσα λέχθηκαν, λειτούργησε, κρατήθηκε”, επισήμανε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε με αιχμηρό πνεύμα: “Για την ποιότητα της Δημοκρατίας δεν είμαι σίγουρος, δεν ξέρω, αλλά ότι λειτούργησε η Δημοκρατία μας και άντεξε το Σύνταγμα είμαι σίγουρος”.

“Είναι καιρός τώρα πιστεύω να αποκτήσει η χώρα διακυβέρνηση ικανή να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, να εδραιωθεί η κοινοβουλετική ομαλότητα και κανονικότητα, να κυβερνηθεί κανονικά ο τόπος”, συμπλήρωσε ο Αντ. Μανιτάκης και διαβεβαίωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των εκλογών με ομαλότητα, νομιμότητα και ηρεμία.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επισήμανε ότι “η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, τη δυνατότητα να κάνει νομοθετικό έργο”, ενώ στον απολογισμό του έργου του υπουργείου του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “κληθήκαμε σε οριακές στιγμές να ανταποκριθούμε στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια εβδομάδα που το οργανώσαμε άρτια”, έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών με την επαναπρόσληψη των ανθρώπων που είχαν αδικηθεί, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων και υπενθύμισε την ψήφιση του νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε σε δύο νομοσχέδια που είναι έτοιμα και τα οποία “θα αξιολογήσει η επόμενη κυβέρνηση”, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

“Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ” είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στο νέο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

“Ως χώρα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, εναρμονιστήκαμε με το ευρωπαϊκό πνεύμα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν συμβατές απόλυτα με την ελληνική και διεθνή νομιμότητα. Αυτό ήταν που μου έδινε και τη δύναμη να αντεπεξέλθω στις πολεμικές επικρίσεις που δεχόμουν όλο αυτό τον καιρό, διότι ηγεμόνευε ένας διπλός λόγος που από τη μία ήταν ένας υποκριτικός ανθρωπισμός και ταυτόχρονα υπήρχε ο ρατσιστικός λόγος που έλεγε γιατί μπαίνουν τόσοι πολλοί μετανάστες, δεν χωράνε και γιατί δεν τους πνίγετε”, υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο νέο υπουργό: “Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ, να προσπαθήσετε όμως με όπλο τις εμπειρίες σας γνωρίζοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις χώρες που εσείς πήγατε να προσφέρετε βοήθεια για να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτό το δύσκολο έργο”.

Επίσης, η απελθούσα υπουργός δήλωσε την ευγνωμοσύνη της για τις ΜΚΟ και όλους τους ανθρώπους “που βοήθησαν και κάλυψαν την απουσία του κράτους ή την αδυναμία του όπου υπήρχε με μεγάλη αυτοθυσία και με μεγάλη αγάπη για τους πρόσφυγες” και τις ευχαριστίες της στην κυβέρνηση “που με στήριξε σε αυτό το έργο και μπορεί αυτό να στοιχήσει εκλογικά γιατί είναι ένα έργο που δεν είναι δημοφιλές”.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, εξήρε “την προσωπική επιτυχία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου το γεγονός ότι δεν μιλάμε για λαθρομετανάστες, αλλά για πρόσφυγες. Το υπουργείο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά”, ενώ υπογράμμισε ότι “θα συνεχίσουμε με διεθνοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με την προσπάθεια να θεραπεύσουμε όσες από τις πληγές μπορούμε, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι είναι παράνομοι, γιατί παράνομο είναι να μην ανοίγεις τα σύνορα και να μην περιθάλπτεις τους πρόσφυγες”. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι “θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων προσπαθώντας να κρατήσουμε μια ισορροπία με την εξ αντικειμένου όχληση που προκαλείται στους ντόπιους πληθυσμούς, καθώς οι τοπικές κοινωνίες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων”.

Αιχμές από τον Γιάννη Πανούση προς τους επικριτές του

Μέσα σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, αλλά και με αιχμές, από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Πανούση, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Πριν από επτά μήνες που αναλάβαμε, είχαμε υποσχεθεί ότι η Αστυνομία θα δώσει μαθήματα κοινωνικής Δικαιοσύνης, ηπιότητας, πρόληψης και ισότητας» τόνισε ο Γιάννης Πανούσης, υποδεχόμενος το νέο αναπληρωτή υπουργό Αντώνη Μακρυδημήτρη.

«Τίποτα το καλό δεν θα μπορούσε να συμβεί, χωρίς τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Ελληνική Αστυνομία και το πρόσωπό μου. Θέλω να πιστεύω ότι υπηρετήσαμε όλοι την εθνική στρατηγική της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πανούσης άφησε αιχμές κατά των επικριτών του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχω περάσει πολλά στη ζωή μου, τα περισσότερα καλά. Έχω μεγάλη τύχη. Δεν ξέρω ποιος μου την χρωστάει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που είναι παντογνώστες. Πρέπει να συζητήσεις με τους ανθρώπους και να εφαρμόζεις ό,τι πρέπει, σε μια κοινωνία που αντιδρά πολλές φορές. Και όσοι αντέδρασαν, κατάλαβαν με πόσο ήπιο τρόπο χειριστήκαμε αυτό που ονομάζουμε εξουσία. Αντίθετα πολλοί από αυτούς που μας κατηγόρησαν, χρησιμοποιούν με βιαιότητα την εξουσία».

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος κατά τη διάρκεια της τελετής, και ιδιαίτερα όταν του προσέφερε αναμνηστικό δώρο ο Γ. Γρ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης λέγοντάς του ότι «αποτέλεσε ασπίδα για την Ελληνική Αστυνομία». Τότε ο κ. Πανούσης σχολίασε: «Την ασπίδα θα την χρειαστώ στην πλάτη, γιατί με χτυπάνε συχνά από πίσω».

Από την πλευρά του, ο κ. Μακρυδημήτρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου που διαδέχομαι -εάν μπορεί κανείς κάτω από το φως του ήλιου και πάνω σε αυτή τη γη να διαδεχθεί- τον Γιάννη Πανούση. Έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά και έχει επιτελέσει επαξίως το καθήκον του και με αγαθότατα αποτελέσματα. Ο κ. Πανούσης είναι διακεκριμένος επιστήμονας, αλλά και πολύ αποτελεσματικός ως αποδείχθηκε, ηγήτορας αυτού του νευραλγικού υπουργείου. Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο χρόνος λίγος».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατρούγκαλος: Δίνω τη θέση μου σε έναν διακεκριμένο νομικό

Ο νέος υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Μουστάκας δεν αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα του υπουργείου, καθώς, όπως δήλωσε, δεν είναι ακόμα ενήμερος και ανέφερε ότι παρά το λίγο χρόνο που θα έχει μπροστά του αισθάνεται μεγάλο βάρος ευθύνης. Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον καθώς στο παρελθόν ως δικαστής έχει ασχοληθεί επί πολλά έτη με την επίλυση εργασιακών διαφορών.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που παραδίδει τη θέση του σε έναν διακεκριμένο νομικό όπως ο κ. Μουστάκας.

Κάνοντας μια αναφορά στα θέματα του υπουργείου δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα πεδίο μάχης, ενώ επισήμανε ότι στο νέο μνημόνιο περιέχονται δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια που προβλέπουν πράγματι μειώσεις στις συντάξεις. Τόνισε την ανάγκη μιας εθνικής μεταρρύθμισης καθώς ανέφερε ότι στη νέα συμφωνία υπάρχει σαφής πρόβλεψη για μη εφαρμογή των μειώσεων σε περίπτωση που υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση μεταρρύθμισης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Σκουρλέτης: Επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος

Στην «επώδυνη» διαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο απελθών υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ).

Ο κ.Σκουρλέτης χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις εκλογές, ενώ απευθυνόμενος στον νέο υπουργό ΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γκόλια, του ευχήθηκε χαριτολογώντας να μείνει στο υπουργείο λιγότερες μέρες απ’ ό,τι ο ίδιος.

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος» είπε ο κ. Σκουρλέτης και αναφέρθηκε στις βασικές εκκρεμότητες, όπως τη διαπραγμάτευση για τον αγωγό ΤΑΠ και τον ελληνορωσικό αγωγό.

«Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα πάει ομαλά σε εκλογές, οι κινήσεις μας θα έχουν την ελάχιστη πολιτική δέσμευση» τόνισε ο κ. Γκόλιας, ενώ αστειευόμενος δήλωσε ότι ελπίζει να είναι μικρό το χρονικό διάστημα που θα είναι υπουργός.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενημέρωσε τον διάδοχο του, Κωστή Μουσουρούλη, για τις προτεραιότητες του υπουργείου, υπενθυμίζοντας του ότι «στις 31 Δεκεμβρίου οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών πρέπει να είναι βιώσιμοι». Ταυτόχρονα ζήτησε από τον κ. Μουσουρούλη να είναι άμεση η εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παραλαμβάνοντας ο κ.Μουσουρούλης δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε ώστε το κράτος να έχει συνέχεια».

Ενημέρωση του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Μελά από τον απερχόμενο Βαγγ. Αποστόλου

Για τα βασικά, τρέχοντα, ζητήματα που άπτονται του αγροτικού τομέα ενημέρωσε τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Ο κ. Αποστόλου παρέδωσε στον κ. Μελά τον κατάλογο των προγραμματισμένων πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες για το μήνα Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 229 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί τα αντίστοιχα ποσά, ενώ τον ενημέρωσε για το νομοσχέδιο που αφορά στις βοσκήσιμες γαίες αλλά και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που βρίσκεται σε τελική μορφή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να αναρτηθεί για διαβούλευση. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αποστόλου, το νέο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών επιχειρεί να ανατρέψει δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση που συνεχίζει να οδηγεί σε ουσιαστική ατροφία και μαρασμό ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των αγροτών.

Όσον αφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, το οποίο προβλέπει 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, έχει κατατεθεί προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης κατατεθεί και το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας για την περίοδο 2014-2020, δημόσιας δαπάνης 524 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου, καλοσωρίζοντας θερμά τον κ. Μελά στο υπουργείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει και πάλι το χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και θα είναι αποτελεσματικός. Από την πλευρά του ο κ. Μελάς σημείωσε ότι, αν και ο ρόλος του προσδιορίζεται από την ιδιότητα της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων και εξελίξεων, προκειμένου να προετοιμαστεί ομαλά το έδαφος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις στο υπουργείο, με τελευταία αυτή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Μπαλτάς: Είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα η κα. Κιάου

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Αριστείδης Μπαλτά και της νέας υπουργού, Φρόσω Κιάου.

Ο κ. Μπαλτάς, καλωσόρισε τη νέα υπουργό και επεσήμανε ότι “είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα”. Πρόσθεσε ότι την χαρακτηρίζουν “το ήθος, το ηθικό και η γνώση” και ότι ξέρει καλά τα θέματα του υπουργείου. “Την καλωσορίσουμε όλοι μαζι, μένουμε στην υπηρεσία της και πάμε για το επόμενο βήμα”, κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

Απο την πλευρά, της, η κ. Κιάου τόνισε ότι αισθάνεται πολύ οικεία και επανέλαβε ότι παρά τις δυσκολίες κ τις κρίσιμες ώρες, το υπουργείο εχει δρομολογήσει της διαδικασίες για την έναρξη της χρονιάς. “Προσωπικά, το αγαπώ το υπουργείο παιδείας”, ανέφερε η νέα υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είχε βρεθεί στην ίδια θέση και πριν απο δυο χρόνια. “Είμαστε υπόδειγμα συλλογικής δουλειάς σε αυτό το υπουργείο”, είπε.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ήταν και οι μέχρι πρότινος αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι κ.κ. Τάσος Κουράκης, Σταύρος Κοντονής, Κωςτας Φωτάκης, Δημήτρης Χασάπης, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Δημήτρης Ζέρβας.

Εγκάρδιο κλίμα μεταξύ Ξυδάκη και Λαμπράκη – Πλάκα

Με μια ανθοδέσμη λουλούδια υποδέχθηκε ο Νίκος Ξυδάκης τη Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, στην τελετή παράδοσης -παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Σαν νύφη σε υποδέχομαι», την καλωσόρισε χαμογελώντας ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. «Αλλά και τι ιππότη υπουργό έχουμε», απάντησε στην αβρότητα του Νίκου Ξυδάκη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Το εγκάρδιο κλίμα επικράτησε στην ολιγόλεπτη τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

«Εύχομαι στην κ. Πλάκα, την αγαπητή Μαρίνα, με το χαμόγελο, τις γνώσεις και τη σοφία που διαθέτει στη διοίκηση και τον πολιτισμό, απαλό και σταθερό τιμόνι να οδηγήσει το όχημα του ΥΠΠΟ στο κρίσιμο διάστημα που διέρχεται η χώρα μας» είπε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού.

Ο ίδιος ευχαρίστησε, επίσης, τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, τους συνεργάτες, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου για την αφοσίωση στο έργο τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Ξυδάκης στον Τύπο, ευχαριστώντας «για την καίρια και σε βάθος δημοσιογραφική κάλυψη των δράσεων και γεγονότων του υπουργείου Πολιτισμού και την αμεροληψία που επέδειξε το διάστημα της υπουργίας του» και ευχήθηκε «ο Τύπος να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και στη θητεία της κ. Λαμπράκη-Πλάκα».

«Αν ξανάρθουμε στα πράγματα, θα συνεχίσουμε αυτά που αφήσαμε μισά» είπε τέλος ο Νίκος Ξυδάκης, εκφράζοντας δημόσια ευχαριστίες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την «έκπληξη και την τιμή που του έκανε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να τον επιλέξει στην κυβέρνηση του για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, έναν χώρο οικείο και σεβαστό».

Από την πλευρά της, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα παραλαμβάνοντας το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην τιμή που της έγινε με αυτήν την επιλογή, θέση που όπως είπε «έχουν τιμήσει πολύ μεγάλα ονόματα». «Θυμάμαι» είπε η κ.Λαμπράκη-Πλάκα «τη Μελίνα Μερκούρη, που ήταν και φίλη μου, όπως και άλλους αξιόλογους ανθρώπους που πέρασαν απ’ αυτήν την καρέκλα. Και, βέβαια, είναι ιδιαίτερη τιμή ότι διαδέχομαι έναν άνθρωπο που εκτιμώ χρόνια τώρα στη δημοσιογραφία, στην καλή γραφή. Να ξέρεις, αγαπητέ Νίκο, ότι είμαι θαυμάστριά σου» είπε απευθυνόμενη στον Νίκο Ξυδάκη, υπογραμμίζοντας και την καλή συνεργασία τους στο διάστημα της υπουργίας του.

«Μπορεί να έχω μια περιορισμένη διοικητική πείρα από τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης, όμως δεν ξέρω τα ιδιαίτερα προβλήματα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και τα όρια της δικαιοδοσίας μου ως υπουργού στο διάστημα που θα παραμείνω» παραδέχτηκε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Εκείνο που προτίθεται να κάνει η ίδια, «εκτός από τις ιδέες που θα καταθέσει και οι οποίες ίσως να μην υλοποιηθούν, αλλά θα αποτελέσουν γόνιμο σπόρο γι’ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς», είναι «να καταγράψει όλα τα προβλήματα που έχει η διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού».

«Πρέπει να αναδείξουμε το ρόλο του πολιτισμού σε μια κοινωνία που περνά βαθιά κρίση» σημείωσε, συμφωνώντας με τον Νίκο Ξυδάκη. «Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά μια βαθύτερη ηθική, πολιτισμική κρίση. Και νομίζω ότι αν το συνειδητοποιήσουμε ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να την υπερβούμε» επισήμανε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Τσακαλώτος δεν διευκρίνισε αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές

«Στόχος μας είναι η συνέχιση του έργου της σταθεροποίησης της οικονομίας», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απελθόντα υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Χουλιαράκης προσέθεσε ότι «αποδέχθηκα αυτήν τη θέση για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται και, παράλληλα, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία». Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ύφεσης, που «ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ και να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα capital contols».

Επίσης ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κριθεί επιτυχής εάν οι βαθμοί ελευθερίας της επόμενης κυβέρνησης είναι ίδιοι ή και μεγαλύτεροι από τις προηγούμενης, ώστε να μπορέσει να κατανείμει το βάρος της προσαρμογής με δικαιότερο τρόπο.

Ο κ. Χουλιαράκης έκανε τέλος ειδική αναφορά στην «κρίσιμη συμβολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου τους τελευταίους δύο μήνες για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «είναι μια συγκινητική στιγμή για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς που φτάνει στο τέλος της. Κάναμε και καλά πράγματα και πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για το στίγμα του πώς είναι μια άλλη διακυβέρνηση». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του νέου υπουργού.

Σημειώνεται ότι, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε να απαντήσει.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος συνεχίζει ως υπηρεσιακός, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Ζώης: Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να περιμένει

«Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να περιμένει», τόνισε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο νέος υπουργός, Χρήστος Ζώης, διευκρινίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να «ξεδιπλώσει» μια πολιτική, αλλά τα προβλήματα περιμένουν και θα απαντηθούν όλες οι προκλήσεις χωρίς να αναβληθούν λύσεις.

Ο κ. Ζώης είπε ακόμη ότι ήταν εξαιρετική τιμή η πρόταση που του έγινε για συμμετοχή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και ότι «έχουμε υποχρέωση να οδηγήσουμε τη χώρα στις κάλπες με ηρεμία».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε ότι εγκαταλείπει με λύπη και συγκίνηση το υπουργείο, αναφέροντας ότι ήταν ο πρώτος κύκλος της κυβέρνησης της αριστεράς και ότι είναι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει και δεύτερος κύκλος.

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στους δύο στόχους που είχε βάλει από την αρχή, που ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάλειψη της απλήρωτης εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας. «Στον πρώτο πετύχαμε κάποια πράγματα» σημείωσε και προσέθεσε ότι «στον δεύτερο δεν τα καταφέραμε και εξακολουθεί η ανεργία των ναυτικών να είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ακτοπλοΐα, είπε πως είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα ειδικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

Χριστοδουλάκης: Να μην στερηθεί κανέναν πόρο η Ελλάδα

Η επίσπευση απορρόφησης των επενδυτικών πόρων θα είναι προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος πριν λίγο στην τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η ύφεση εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας στην κοινωνία και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολύ μεγάλη αποεπένδυση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει δυσμενή επίπτωση στην απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα διαμορφωθούν οι προτεραιότητές του ως υπουργός σε αυτό το σύντομο διάστημα, με κύρια στόχευση την επίσπευση της αύξησης των επενδυτικών πόρων στην Ελλάδα – δηλαδή να “κλείσει” με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα, “και να μεταβούμε ομαλά στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σκοπός είναι το νέο ΕΣΠΑ να συντελέσει προς την αναπτυξιακή πορεία τις επενδύσεις και την απασχόληση”.

Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ώστε να μη στερηθεί κανένα πόρο η Ελλάδα και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κονδύλι από το πακέτο Γιούνκερ, καθώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ύφεση.

“Θα ενημερωθώ, και η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα” είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του, δήλωσε χαριτολογώντας, ότι νοιώθει ιδιαίτερη χαρά που παραδίδει το υπουργείο σε έναν Χανιώτη, και ότι φαίνεται καθαρά ότι η οικονομία και η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη πόλη.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου όπως είναι το ΕΣΠΑ, έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία, και ανέφερε ότι το έργο του υπουργείου βρίσκεται στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ανθρώπου. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής συγκυρίας, ανέφερε την εκτίμησή του ότι θα προωθήσει τις προτεραιότητες του υπουργείου με πυγμή και αποτελεσματικό τρόπο.

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Σταθάκη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε από την πλευρά του, πως “μου έκαναν παρατήρηση γιατί δεν είμαι από τα Χανιά”. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στην προεκλογική περίοδο.

Στα πεπραγμένα του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε η κα. Κουντουρά

Το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού παρέλαβε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Τουρισμού, η υπηρεσιακή υπουργός Άλκηστις Πρωτοψάλτη, από την απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Σε δηλώσεις της, η απερχόμενη υπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα.

“Το αποτέλεσμα ήταν θετικό” επεσήμανε η κ. Κουντουρά, και στάθηκε στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που καρποφόρησαν όπως είπε, στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, στο νέο πλαίσιο κατάταξης των καταλυμάτων αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων. Ειδικά σε αυτό το σκέλος, η κα Κουντουρά σημείωσε, ότι “ξεμπλόκαραν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ που λίμναζαν”.

Για την τρέχουσα χρονιά, η κα Κουντουρά τόνισε ότι αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα και προσδιόρισε το νούμερο αυτό στα 26 περίπου εκατομμύρια τουρίστες. Πολύ ενθαρρυντικό για την εφετεινή χρονιά, είναι το γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσε τα συγχαρητήρια για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή που της ζητήθηκε να βοηθήσει την πατρίδα. Αφού τόνισε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, δήλωσε ότι αυτό που θα κάνει δεν θα είναι εικονική πραγματικότητα και ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα νέα κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Παρασκευόπουλος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος θ’ ανταποκριθεί στα καθήκοντά του

Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο απερχόμενος υπουργός Νικος Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα του, καθώς μάλιστα έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου της Δικαιοσύνης, και είναι ευφυής και καλός άνθρωπος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ανέφερε ότι με πολύ χαρά υποδέχεται τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο και εξέφρασε την πεποίθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη ως αξία πρέπει να είναι αδιάκοπη και να μην έχει διαλείμματα, πρέπει να είναι πάντα παρούσα και να λύνει τα προβλήματα – και ο κ. Παπαγγελόπουλος εξασφαλίζει αυτή τη συνέχεια. Ευχαρίστησε δε, τους παράγοντες, συνεργάτες και υπάλληλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε ότι το διάστημα που συνεργάστηκε με τον κ. Παρασκευόπουλο στο υπουργείο (κατείχε την θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης) «απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο και τον ευχαριστώ γι’ αυτό που είναι».

Στην τελευταία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «μετά από 22 μέρες, η τελετή αυτή θα έχει αντίστροφη φορά, δηλαδή, θα παραδώσω εγώ το υπουργείο Δικαιοσύνης στον κ. Παρασκευόπουλο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Παππάς: Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο καθήκον σας

Ο απερχόμενος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παραδίδοντας στον υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω καθώς και να ευχαριστήσω για την παρουσία του το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας, το οποίο, όλους αυτούς τους μήνες, έχει δείξει ότι υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που μπορούν με αυταπάρνηση να φέρουν σε πέρας πάρα πολύ δύσκολες αποστολές.

Κύριε Παπαγεωργόπουλε, κύριε Μορώνη, καλώς ήλθατε.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας βλέπω σ’ αυτή τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, που έχει βέβαια κάποια τυπικότητα, αλλά έχει και μία ουσία συμβολισμού ομαλότητας, μετάβασης, δημοκρατικής τάξης, την οποία όλοι μαζί νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει πάντα να έχουμε και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σας παραδίδουμε ένα χαρτοφυλάκιο που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την ενημέρωση των πολιτών ενόψει, κυρίως και βέβαια, των βουλευτικών εκλογών. Στην εποχή μας η μετάδοση της πληροφορίας είναι ταχύτατη και με αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο κρίσιμο το κυβερνητικό πόστο που σας παραδίδεται.

Η διακυβέρνησή μας -επιτρέψτε μου ένα λεπτό να εξασκήσω έναν κυβερνητικό πατριωτισμό- έχει να επιδείξει έργο τόσο με την επαναλειτουργία του δημόσιου φορέα της ραδιοτηλεόρασης όσο και με την ανάρτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στις ψηφιακές συχνότητες. Με το που αναλάβαμε, αμέσως ενοποιήσαμε τις δύο Γραμματείες που παραλάβαμε, σε μία προσπάθεια να εξορθολογήσουμε λειτουργίες, να εξοικονομήσουμε πόρους και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, ενώ είναι έτοιμο και το πολυνομοσχέδιο για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, την τακτοποίηση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής. Παράλληλα, έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες να αυξηθεί η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας, καταθέτω τη βεβαιότητά μου ότι είστε άνθρωποι με πάρα πολύ ευρεία αποδοχή και, με αυτή την έννοια, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο καθήκον και τον ρόλο σας. Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλώ στο βήμα και επίσης να σας παραδώσω και την ενημέρωση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το πολιτικό προσωπικό, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, Ελευθέριο Κρέτσο, αλλά και όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας. Και λαού θέλοντος θα τα ξαναπούμε.

Απαντώντας ο υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε:

«Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε για το καλωσόρισμα, για την καλή υποδοχή και για την ενημέρωση που, σε πρώτη φάση, μας κάνατε. Εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε και ό,τι πράγματα είναι τρέχοντα, δεδομένου ότι θεσμικό χρέος της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την ομαλή ροή και πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Σε ό,τι την αφορά, να εγγυηθεί και να διασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο ήρεμο πολιτικό κλίμα, προκειμένου ο λαός ο κυρίαρχος να εκφράσει τη βούλησή του, χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση των ευθυνών και του καθήκοντος για θέματα επείγοντα και σοβαρά, στα οποία θα πρέπει να πάρει την ευθύνη και να πάρει αποφάσεις, όπως η ροή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, όπως ζητήματα που ενδεχόμενα, ό μη γένοιτο, μπορεί στην πορεία να ανακύψουν.

Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στους θεσμούς σας διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι πρέπει για το καλύτερο.

Αλλά ο κύριος Μορώνης είναι αρμοδιότερος εμού.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπηρεσιακός υφυπουργός παρά τη Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης, είπε:

«Καλησπέρα, κύριε υπουργέ, και ευχαριστούμε για την υποδοχή.

Είμαι εμπειρότερος, ίσως, σ’ αυτή τη δουλειά. Έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, ότι εάν είσαι τρίτος ομιλητής έχεις ένα μειονέκτημα, έχουν πει τα πάντα οι προλαλήσαντες. Δεν θα σας ταλαιπωρήσω περισσότερο.

Κύριε υπουργέ, εκτιμάμε ιδιαίτερα τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο καιρό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και έχουμε παρακολουθήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα γύρω από τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Όπως προανέφερε ο κύριος Παπαγεωργόπουλος, εμείς είμαστε μια κυβέρνηση υπηρεσιακή. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση του Κράτους μέχρι την ημέρα των εκλογών. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ και πάλι και θα τα ξαναπούμε».

Κλείνοντας ο απερχόμενος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ευχήθηκε καλή θητεία στους νέους υπηρεσιακούς υπουργούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Καμμένος: Αποκατάσταση του επιδόματος παραμεθορίου στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με την δέσμευση ότι «αποκαθίσταται εντός των ημερών η καθυστέρηση καταβολής επιδόματος παραμεθορίου» για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέδωσε το υπουργείο στον υπηρεσιακό υπουργό και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκο, εκφράζοντας την ευχή προς τους παρισταμένους στην τελετή παραλαβής – παράδοσης ότι… «θα είμαστε σύντομα πάλι μαζί».

Είχα την δυνατότητα να βρεθώ δίπλα σε φιλότιμους και πολύτιμους συνεργάτες, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού, επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος, «με τους οποίους είχαμε κύριο γνώμονα την αποκρυστάλλωση της διαφάνειας και την εμπέδωση της εθνικής ενότητας για τα ζητήματα άμυνας και ασφαλείας, χαράξαμε και ακολουθήσαμε με συνέπεια μια πολιτική ″ανοικτών θυρών″ για το υπουργείο».

Ο απερχόμενος υπουργός απέδωσε τα εύσημα στους στενούς συνεργάτες του αναπληρωτές υπουργούς Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Βίτσα και τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα, καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας: «αυτό το πετύχαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθ’ ότι μαζί προχωρήσαμε με τόλμη σε παρεμβάσεις και τομές, στοχευμένες και ουσιαστικές, που επιδίωκαν στην θωράκιση του εθνικού μας αμυντικού συστήματος. Ενεργοποιήσαμε την Αμυντική Βιομηχανία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ.

Χάρη σε αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα, αποδείξαμε ότι η Ελλάς μπορεί να ανταποκριθεί στο στρατηγικό της ρόλο, που η γεωγραφική θέση, η ιστορία και ο πολιτισμός της επιτάσσουν.

Ο απερχόμενος υπουργός σημείωσε ότι «το μείζον ζητούμενο βέβαια ήταν και είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι.

»Με τους συνεργάτες μου πετύχαμε την επανασύσταση εξειδικευμένων τμημάτων και υπηρεσιών, όπως η Διακλαδική Υπηρεσία Εκτέλεσης Έργων Ενόπλων Δυνάμεων, διευρύνοντας έτσι το κοινωνικό έργο και την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη».

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι δρομολογήθηκε η προώθηση της εφαρμογής νέων λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων στις Ένοπλες Δυνάμεις και η υλοποίηση δράσεων που επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες υλικών και συστημάτων, ενώ εστάλησαν στην Δικαιοσύνη 19 υποθέσεις προς διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.

Ο τέως υπουργός με ιδιαίτερη έμφαση επσήμανε ότι «σταματήσαμε το εκφυλιστικό φαινόμενο του διαχωρισμού των στρατευσίμων σε προνομιούχους και μη. Τελείωσε το ρουσφέτι».

Ο Πάνος Καμμένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αμέριστη συμβολή τους στο έργο του και διαβεβαιώνοντάς τους ότι στην καθημερινή αγόγγυστη προσπάθειά τους, θα είναι πάντα ένθερμος συμπαραστάτης τους, από όποια θέση και αν βρίσκεται.

Απευθυνόμενος στον διάδοχό του πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι «επιδίωξη δική μου και των συνεργατών μου παραμένει η αύξηση της μαχητικής ισχύος, της αποτρεπτικής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Με την δέσμευση ότι «αποκαθίσταται εντός των ημερών η καθυστέρηση καταβολής επιδόματος παραμεθορίου» για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέδωσε το υπουργείο στον υπηρεσιακό υπουργό και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκο, εκφράζοντας την ευχή προς τους παρισταμένους στην τελετή παραλαβής – παράδοσης ότι… «θα είμαστε σύντομα πάλι μαζί».

Είχα την δυνατότητα να βρεθώ δίπλα σε φιλότιμους και πολύτιμους συνεργάτες, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού, επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος, «με τους οποίους είχαμε κύριο γνώμονα την αποκρυστάλλωση της διαφάνειας και την εμπέδωση της εθνικής ενότητας για τα ζητήματα άμυνας και ασφαλείας, χαράξαμε και ακολουθήσαμε με συνέπεια μια πολιτική ″ανοικτών θυρών″ για το υπουργείο».

Ο απερχόμενος υπουργός απέδωσε τα εύσημα στους στενούς συνεργάτες του αναπληρωτές υπουργούς Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Βίτσα και τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα, καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας: «αυτό το πετύχαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθ’ ότι μαζί προχωρήσαμε με τόλμη σε παρεμβάσεις και τομές, στοχευμένες και ουσιαστικές, που επιδίωκαν στην θωράκιση του εθνικού μας αμυντικού συστήματος. Ενεργοποιήσαμε την Αμυντική Βιομηχανία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ.

Χάρη σε αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα, αποδείξαμε ότι η Ελλάς μπορεί να ανταποκριθεί στο στρατηγικό της ρόλο, που η γεωγραφική θέση, η ιστορία και ο πολιτισμός της επιτάσσουν.

Ο απερχόμενος υπουργός σημείωσε ότι «το μείζον ζητούμενο βέβαια ήταν και είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι.

»Με τους συνεργάτες μου πετύχαμε την επανασύσταση εξειδικευμένων τμημάτων και υπηρεσιών, όπως η Διακλαδική Υπηρεσία Εκτέλεσης Έργων Ενόπλων Δυνάμεων, διευρύνοντας έτσι το κοινωνικό έργο και την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη».

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι δρομολογήθηκε η προώθηση της εφαρμογής νέων λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων στις Ένοπλες Δυνάμεις και η υλοποίηση δράσεων που επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες υλικών και συστημάτων, ενώ εστάλησαν στην Δικαιοσύνη 19 υποθέσεις προς διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.

Ο τέως υπουργός με ιδιαίτερη έμφαση επσήμανε ότι «σταματήσαμε το εκφυλιστικό φαινόμενο του διαχωρισμού των στρατευσίμων σε προνομιούχους και μη. Τελείωσε το ρουσφέτι».

Ο Πάνος Καμμένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αμέριστη συμβολή τους στο έργο του και διαβεβαιώνοντάς τους ότι στην καθημερινή αγόγγυστη προσπάθειά τους, θα είναι πάντα ένθερμος συμπαραστάτης τους, από όποια θέση και αν βρίσκεται.

Απευθυνόμενος στον διάδοχό του πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι «επιδίωξη δική μου και των συνεργατών μου παραμένει η αύξηση της μαχητικής ισχύος, της αποτρεπτικής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας