Τσίπρας: Υπάρχει απόσταση να διανυθεί – Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία (video)

  • «Αρχές Ιουνίου η επόμενη συνάντηση με Ζάεφ», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός
  • «Τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα», πρόσθεσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας που αποκάλυψε πως: «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες με τον Ζόραν Ζάεφ»
  • «Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», κατέληξε

«Υπάρχει απόσταση να διανυθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία. Αρχές Ιουνίου η επόμενη συνάντηση με Ζάεφ», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Σόφια, μετά τη συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών ΒαλκανίωνΣυνεπώς, μέσα στον Ιούνιο πιθανότατα θα γνωρίζουμε και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Τα τελευταία μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές»

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα

Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης»

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες με τον Ζόραν Ζάεφ»

Συζήτηση όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα γίνουν και άλλα βήματα με στόχο μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ»

Θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

Για συναντήσεις με Μέρκελ-Μακρόν

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, με τη Μέρκελ και τον Μακρόν, συζήτησε διεξοδικά για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που αφορούν στην 4η αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος, την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

«Η εικόνα που έχω», τόνισε, «είναι πως όλοι μας, και οι τρεις (Τσίπρας, Μέρκελ, Μακρόν) βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη. Στη συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αυτών, ει δυνατόν μέσα στον Ιούνιο».

Άρα, επισήμανε, «ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουμε ανοιχτές, ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαφορά με τους βόρειους γείτονες μας, όσο και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της καθαρής εξόδου της χώρας από τα πολυετή προγράμματα οικονομικής υποστήριξης».

Σχολίασε πως «έχουμε πια αποκτήσει όλοι μας εμπειρία από διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, με τους θεσμούς. Πάντοτε όταν φτάνουμε προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, από όλες τις πλευρές υπάρχει πιο σκληρή στάση, αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας -η Ευρώπη, αν θέλετε, αυτή την μαγεία έχει- κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται». Υπογράμμισε πως «το κρίσιμο είναι αυτός ο συμβιβασμός αυτή τη φορά να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και νομίζω προς όφελος της ΕΕ στο σύνολο της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, «και ο τελευταίος δύσπιστος έχει πειστεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για τις θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιστεύω ότι τούτη τη φορά έχουμε και τους ανέμους ούριους με το μέρος μας, διότι η επιτυχία τής Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης». «Παρακολουθώ», προσέθεσε, «ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι, αρκεί να έχουμε μια εξέλιξη η οποία θα καθιστά την Ελλάδα ικανή να έχει διαρκή και ικανή πρόσβαση στις αγορές, με χαμηλό σχετικά επιτόκιο, και θα τις δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική να έχει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ζάεφ: Ελπίζουμε για λύση πριν τη Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία των Σκοπίων πριν από τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για το όνομα, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως χρειάζεται να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Intime, Eurokinissi