Ηχηρό μήνυμα Τζανακόπουλου: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας (video)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία

  • Τις δηλώσεις Γιλντιρίμ καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας»
  • Κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας
  • «Συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι συζητήσεις με τους Θεσμούς»
  • Πυρά κατά ΝΔ: Κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση
  • «Συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό»

Στο περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε από το τουρκικό λιμενικό, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι συζητήσεις με τους Θεσμούς»

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε στη συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας από τη ΝΔ»

«Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε για την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτοξεύοντας παράλληλα επίθεση κατά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο», για να τονίσει ότι «για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό της σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας».

«Συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό»

«Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ότι στην διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση εστίασε σε δύο κυρίως ζητήματα: «Πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα».

«Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο», ανέφερε για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις  ο κ. Τζανακόπουλος.

Τόνισε ότι «αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας».

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ «να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια», σημειώνοντας ότι «έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή».