“Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δύσκολες στιγμές της ευρύτερης περιοχής, πρόσθεσε ότι “μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, η άνοδος τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό” και “η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με θύματα αμάχους”. Υπογράμμισε ότι “σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ενίσχυση των σχέσεων μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική”.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα “δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ”. Τόνισε επίσης τη σημασία “που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού στάτους κβο των ιερών τόπων”.

Είπε ότι παράλληλα είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

Ακόμη, είπε ότι τόνισαν στο πλαίσιο αυτό “και τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξή μας στο πρόσωπο του προέδρου Αμπάς, ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία”. Υπογράμμισαν παράλληλα τη σημασία που έχει για την περιοχή μας η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Είπε ότι συζητούν και την απόφαση που ελήφθη από την Ελλάδα για χρήση του όρου “Παλαιστίνη από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κάνοντας λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος “Παλαιστίνη” και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ψήφισμα που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στις επιμέρους δυνατότητες της διμερούς τους συνεργασίας.

«Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί», ανέφερε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού», είπε ο κ. Αμπάς ο οποίος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα και για την υποδοχή του στην όμορφη και ιστορική Αθήνα ενώ μετέφερε και τις ευχαριστίες του Παλαιστινιακού λαού στο «φίλο» λαό της Ελλάδος που «απέδειξε ότι είναι ένας λαός που έχει ιστορία, πολιτισμό και ανθρωπιά».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους στον παλαιστινιακό λαό που κατανοούν τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Ευχαρίστησε επίσης και τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών και για τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα δεινά του λαού της Παλαιστίνης και την κατοχή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.

Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού». Ανέφερε επίσης ότι η Παλαιστίνη στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να χτυπηθεί η τρομοκρατία και οι πηγές της.

Προηγουμένως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μαχμούντ Αμπάς.

Διαβάστε αναλυτικά, τα όσα είπαν μπροστά στις κάμερες:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Για εμάς η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ιστορικό δεσμό που συνδέει τους δύο λαούς μας. Μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές, σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές. Όλοι έχουν να θυμούνται την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που έχουμε την ευκαιρία σήμερα, να έχουμε εδώ εσάς, ως επικεφαλής της Παλαιστίνης, ως Πρόεδρος και επικεφαλής ενός αγώνα και ενός λαού, που δίνει την μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του. Ένα δίκιο και έναν αγώνα που έχει συγκινήσει και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ζούμε, δυστυχώς σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν αρνητικές εξελίξεις μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις και ταυτόχρονα η άνοδος και η ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων, γι’ αυτό και είναι, ίσως, πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας και της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα. Και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα κλειδί για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και ως μια χώρα, που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ. Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις μας και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που εντός τεσσάρων μηνών σας έχω συναντήσει, ήδη τέσσερεις φορές. Την πρώτη φορά στην Ισμαηλίγια, ύστερα στα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα στη Ραμάλα και τώρα εδώ. Γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό, γιατί σας συναντώ μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τέσσερεις φορές. Αυτό, όμως, αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας συνδέουν και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων, πάνω στο ίδιο τραύμα όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα. Αν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων, που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές.

Έχοντας καλές σχέσεις μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο.

Οι σχέσεις μας καλύπτουν όλες τις πτυχές, όλο το φάσμα. Πριν από λίγο είχα συνάντηση με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τώρα συναντώ εσάς και εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι συνομιλίες μας, να είναι διευρυμένες, προκειμένου, να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας