Μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Με τις προωθούμενες διατάξεις θα ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας ενώ θα προωθείται και η ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Επίσης, θα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και θα ρυθμίζονται και ζητήματα προσωπικού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου και ότι αξιολογεί την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά.

Σε ότι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

Αναφερόμενη στην πορεία της διαπραγμάτευσης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (4 Απριλίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στην αποψινή συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ανάλογη» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στην επικείμενη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να γίνει η συζήτηση αυτή με στόχο να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι εκείνοι που πραγματικά φοβούνται από την ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει απόψε μια συζήτηση επί της ουσίας.

«Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων», ανέφερε στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί πλέον μια νόμιμη οδό μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά για τα οποία είναι δεσμευμένη και παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για την παραμονή του κ. Μουζάλα στην κυβέρνηση, είπε ότι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη. Το θέμα θα συζητηθεί αμέσως μετά την αποψινή συζήτηση, με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο, και τότε θα ληφθούν αποφάσεις, συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και τον κ. Παπασταύρου (σ.σ. αναφορικά με λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ), η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το δημοσίευμα έχει ενδιαφέρον διότι ο κ. Παπασταύρου είχε ισχυριστεί πως ήταν διαχειριστής και πληρώνοντας το πρόστιμο θα έκλεινε το ζήτημα της εμπλοκής του.

Όμως με το δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. «Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Για εμάς, ωστόσο, υπάρχει ζήτημα, για το οποίο ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις. Για το αν δηλαδή, προτίθεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας, απέναντι στον ελληνικό λαό, και να απαντήσει αν συμφωνεί με τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά “μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου”», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Πρέπει λοιπόν να πάρουν θέση σε όλο αυτό. Για εμάς είναι και αυτό μείζον πολιτικό ζήτημα». Η κ. Γεροβασίλη σε ερώτηση αναφορικά με νομοθετικές διατάξεις που ενίσχυσαν τη διαπλοκή, είπε ότι στην αποψινή συζήτηση θα γίνει αναφορά σε τέτοιες διατάξεις με κυβέρνηση.

Δείτε το σχετικό videο: 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας