«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν τη συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

 

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπονομεύουν τις προσπάθειες Ελλάδας και Ευρώπης

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

 

Ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα και αυτοματισμό

«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.
«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

 

Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή την πρόταση

«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 

Ιδιαίτερα θετική η δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο κ. Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

 

Η ΝΔ να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης

«Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και σημείωσε ότι «πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει “ναι” σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντίφαση που διαπνέει το λόγο της ΝΔ είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται και επέμεινε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει.

Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και συνέχισε: «Συμφωνεί με το ΔΝΤ, για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ; Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν. Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης».

«Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ– ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται τελεσίγραφο των δανειστών σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία για τέτοιου τύπου πορεία, και συμπλήρωσε ότι η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία ανασφάλεια περί αυτού.

«Σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», είπε, ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». «Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που περιγράφω», τόνισε.

Για το εάν η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από εκείνη που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα του χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς την κυβέρνηση μέτρα «που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση τους». Μίλησε για αντίθεση, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, την οποία έχει ιστορική ευθύνη η ΕΕ να απαντήσει.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χτεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνης της ελληνικής πλευράς, αλλά διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόοδος στην απογευματινή συζήτηση, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αλλά γίνεται μια συζήτηση που θα είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα αφορά την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, είτε σε νομικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, βεβαίως θα τα συζητήσουμε –στη βάση τεχνικών κλιμακίων, όμως, που σημαίνει επεξεργασία και όχι άλλου είδους αποφάσεις.

Για το εάν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση. «Δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα», απάντησε, ερωτηθείσα εάν θα γίνει ανασχηματισμός μετά το Πάσχα. Παρέπεμψε στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όλοι κρινόμαστε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί, όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός.

Σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Ως προς το πότε θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή, είπε ότι αυτό αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, θα αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας