Δηλώσεις Τσίπρα- Ζάεφ: Έχουμε χάσει καιρό και πρέπει να τρέξουμε με γρήγορο βήμα

  • Κοινές δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα μετά την υπογραφή των διμερών συμφωνιών
  • «Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια» ανέφερε ο έλληνας ηγέτης
  • «Η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στις ενταξιακές σας προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε
  • «Κάποιοι το παίζουν πολέμιοι της Συμφωνίας αλλά είχαν δουλειές εδώ» ανέφερε σκωπτικά ο πρωθυπουργός

«Υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον βορειομακεδόνα ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, στο κυβερνητικό μέγαρο της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του έλληνα ηγέτη στην Βόρεια Μακεδονία.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών έγιναν σε πολύ θερμό κλίμα. Μάλιστα η υποδοχή του έλληνα πρωθυπουργού επιφύλαξε, εκτός από εναγκαλισμούς, και σέλφι ενώ των δηλώσεων προηγήθηκε και η τελετή υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών από τους έλληνες υπουργούς και τους βορειομακεδόνες ομολόγους τους.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ανέφερε πως η σημερινή μέρα είναι σημαντική  όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Η πρώτη επίσκεψη του έλληνα ηγέτη ήταν και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ,  και έτσι εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κινήσεις για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών

«Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Πολιτικές συνεργασίας σε ενέργεια και εμπόριο

Στις δηλώσεις τους και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα άμεσα και υλικά οφέλη που αποκομίζουν οι δύο λαοί από την μεταξύ τους συνεργασία. Έτσι αναφέρθηκε το πως θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στα fake news, και στο γεγονός ότι κάποιοι τα επικαλούνται ή και τα δημιουργούν προκειμένου να παρουσιάσουν προβλήματα 30 χρόνων ως πρόσφατα και δημιουργημένα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια»

Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι «οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές, οι οποίοι ωστόσο θα επωφεληθούν όπως και όλοι οι άλλοι και μάλιστα επωφελούνταν όλα αυτά τα χρόνια».

Συνεργασίες σε άμυνα, εμπόριο, ενέργεια

O έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας πως «η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος, είπε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις κατείχαν και οι ενεργειακές συνεργασίες, στον χώρο των πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Κανείς δε καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές» είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε ο κ. Ζάεφ.

«Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνίας.Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών», τόνισε.Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον» κατέληξε ο βορειομακεδόνας πρωθυπουργός.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο «αντάλλαγμα που θα έχει η Ελλάδα από τη διαφύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο θα είναι «η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας».

«Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας,» είπε ο Ζ. Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και προσέθεσε ότι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνία.

Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών, τόνισε.

Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook