Ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:00 η Σύνοδος Κορυφής των “28” με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) κατά τη διάρκεια της οποίας επετεύχθη ομόφωνη συμφωνία των 28 ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία.

Το κείμενο της συμφωνίας αποτελείται από 9 σημεία για την “περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας” και την “αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”.

«Η Ε.Ε είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Ικανοποιημένοι για τη συμφωνία Τουσκ – Νταβούτογλου – Γιούνκερ

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, καθώς η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με την κριτική που δέχεται η Τουρκία για τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στη χώρα, δήλωσε «περήφανος» για τα προσφυγικά κέντρα και κάλεσε όποιον έχει αμφιβολίες να επισκεφθεί τους καταυλισμούς. Πρόσθεσε δε, ότι οι Τούρκοι πολίτες ζουν σε αρμονία με τους πρόσφυγες χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμηρές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ευρώπης, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως η πραγματικότητα έχει «διαφορετικά πρόσωπα». Η μία πραγματικότητα, εξήγησε, της Ευρώπης είναι η ηγεσία της, με την οποία εργάζεται «χέρι-χέρι» και η οποία επιθυμεί να βρει μια λύση όχι προς συμφέρον της αλλά για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η άλλη πραγματικότητα πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτή των Ευρωπαίων πολιτικών αλλά και χωρών που προσπαθούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ακόμα και επιθετικές.

Ο πρόεδρος Τουσκ, αφού χαρακτήρισε με τη σειρά του πρωτοποριακή τη συμφωνία ως προς τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, θέλησε να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για το «άλλο πρόσωπο» της Ευρώπης, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ο βασικότερος προορισμός για τους πρόσφυγες γιατί αποτελεί την πιο ανοιχτή και ανεκτική ήπειρο» και έτσι θέλει να παραμείνει. Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται «υπερβολικές δηλώσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά τον προϋπολογισμό, ο Α. Νταβούτογλου χαιρέτισε την απόφαση των «28» αλλά και τα «νέα βήματα» που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος και άλλων κεφαλαίων στο μέλλον. Σχολιάζοντας το ίδιο σημείο, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κάνοντας ωστόσο παράλληλη αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και το ίδιο αναμένει και από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο «ηράκλειο» έργο που πρέπει να γίνει κυρίως στην Ελλάδα έτσι ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συντονιστής όπως είπε του έργου αυτού θα είναι ο κοινοτικός αξιωματούχος, Μάρτιν Βερβέι, ο οποίος θα αναλάβει και την οργάνωση της βοήθειας που θα πρέπει να αποσταλεί στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, η οποία, όπως είπε θα φθάσει μέχρι και τα 300 εκατ. μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όσο και υλικοτεχνικής υποστήριξης. «Η Ειδομένη δεν είναι η ιδέα που έχω για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επανέλαβε πως οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα πρέπει να φτάσουν τις 6.000 μηνιαίως και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικά οι εξελίξεις: 

18:14 Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

18:12 Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουρφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.

18:00 «Η προτεινόμενη συμφωνία έγινε αποδεκτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και ζητά τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Στην ανάρτησή του ο κ. Μπετέλ σημειώνει πως αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

17:51 Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

17:16 Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter.

17:02 Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

16:57 Όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αρχής γενομένης από την Κυριακή, βάσει των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η οποία συνήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή», έγραψε ο Σομπότκα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

16:31 Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τα αμφιλεγόμενα σημεία. O Τουσκ προτείνει να υιοθετηθεί «χωρίς αλλαγές».

16:17 Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σήμερα μια συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έγραψε σήμερα στο Twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα. “Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε”, έγραψε ο Σίπιλα.

16:10 Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα.
Θα το κάνουμε σήμερα“, έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί, ενημερώνονται αυτή την ώρα από τον πρόεδρο Τουσκ.

15:50 Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, όπως δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης της ΕΕ, που διατηρεί την ανωνυμία του.

15:36 Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο την επικύρωση της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

15:20 Έτοιμος να υποβάλει κείμενο προς έγκριση στους 28 ηγέτες ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι έτοιμος να υποβάλει σήμερα προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο Τουσκ συγκάλεσε και πάλι τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας στη διάρκεια του γεύματος, έπειτα από τις συνομιλίες που έγιναν το πρωί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε η πηγή.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα”, πρόσθεσε η πηγή.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς Σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των Τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν με το προσχέδιο της συμφωνίας και θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 17:00 για να “κλειδώσει” η συμφωνία.

Προηγουμένως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πρόγευμα εργασίας με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, Ντόναλτ Τούσκ και Μαρκ Ρούτε, δηλώνοντας αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση.

Στο τραπέζι συζητήθηκε το κείμενο θέσεων που φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι “28”, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε διάσταση απόψεων σε πολλά θέματα.

14:52 Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής

14:25 Ξεκίνησε η άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες για πολιτικές διαφωνίες

Πληροφορίες από τη Βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν πως υπάρχει διαφωνία σε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που στην ουσία είναι και πολιτικές.

Σε πρώτη φάση προκρίνεται το «σχέδιο Τούσκ» με ορισμένες αλλαγές την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος, επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία εάν υποχρεωθεί να το κάνει.

Υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης πως «έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κύπρο”.

Για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας προς την Άγκυρα αυτό που τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ είναι πως “δεν θα υπάρξει απελευθέρωση βίζας παρά μόνο αν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει για αυτό το θέμα.”

Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Όλα δείχνουν πως οι “28” έχουν καταλήξει ότι κάθε αίτημα ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Τι επιδιώκει να κερδίσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα ζητά να υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στο τελικό κείμενο, όπως:

• Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.

• Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της Ε.Ε.

• Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

• Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Στήριξη στη Κύπρο

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, να ζήτησε την στήριξη της Κύπρου από τους σοσιαλιστές τονίζοντας χαρακτηριστικά:

• Η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.

Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης.

• Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του κυπριακού.

• Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς. Ζητά να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος.

• Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του κυπριακού.

Ενώ κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως το θέμα αυτό το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του είπε ότι “αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος” ενώ επεσήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας