Τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια δεν θα ξεπεράσουν τα 100.000, σύμφωνα με τα όσα εξέφρασε η αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όπως είπε κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο αριθμός αυτός προκύπτει από τις σχετικές αναλύσεις που έχει κάνει το υπουργείο, τα στοιχεία για την ηλικία των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και τις εκκρεμούσες αιτήσεις.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέλυσε τις προϋποθέσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για την κτήση της ιθαγένειας. Σύμφωνα με την υπουργό αυτές είναι:

  • Η νόμιμη 5ετής παραμονή από έναν τουλάχιστον γονέα στη χώρα μας.
  • Τα παιδιά να έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και την ίδια στιγμή ο ένας τουλάχιστον γονέας να παραμένει στη χώρα.
  • Κατά την αίτηση κτήσης της ιθαγένειας τα παιδιά να είναι εγγεγραμμένα στην πρώτη δημοτικού και να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο σχολείο τη στιγμή που θα καταθέσουν την αίτηση.
  • Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί χωρίς ο γονιός του να είναι πέντε χρόνια στη χώρα, το δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας θεμελιώνεται μετά από δέκα χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, και τη σύσταση ενιαίας αρμόδιας διαχειριστικής Αρχής, που θα διαχειριστεί τα προγράμματα για τους πρόσφυγες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ως τώρα υπήρχε αρχή σε κάθε Υπουργείο που θα έπρεπε να συντονίζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας