«Δεν νοείται υπεράσπιση των εθνικών δικαίων μας, χωρίς την ταυτόχρονη υπεράσπιση του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισημαίνει ο Έλληνας πρεσβευτής στη Λευκωσία σε μήνυμα του προς τον κυπριακό Ελληνισμό με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο Έλληνας διπλωμάτης, αφού κάνει μια μικρή αναδρομή στους αγώνες που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, τονίζει ότι το Κυπριακό «ως ζήτημα εισβολής ξένης δύναμης, και κατοχής απαιτεί τη συντεταγμένη προσπάθεια, ενότητα και μεθοδικότητα του Ελληνισμού».

Και αυτό, διαβεβαιώνει, πράττουμε και η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος παλεύουν για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, την απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση του ξεπερασμένου συστήματος των εγγυήσεων και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι «προς όφελος του κυπριακού λαού και όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, που θα απολαμβάνουν στο σύνολό τους το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο μήνυμά του ο Έλληνας πρεσβευτής υποδεικνύει ότι η έξαρση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος «βρίσκει, μάλλον, απροετοίμαστη την ΕΕ, να το αντιμετωπίσει με πνεύμα συλλογικής υπευθυνότητας, δημοκρατικό, συνεργασίας και ανθρωπισμού, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που κατακερματίζουν την ενότητά της».

Επίσης, σημειώνει ότι:

– Η πολιτική αστάθεια, η τρομοκρατία, οι γεωστρατηγικές και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, θέτουν επιτακτικά νέα ζητήματα που απαιτούν εγρήγορση και απαντήσεις.

– Η εξοικονόμηση των απαραίτητων ενεργειακών πηγών εντείνει τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

– Οι πανάρχαιες αξίες του ανθρωπισμού, που αποτέλεσαν το πρότυπο δημιουργίας των σύγχρονων κοινωνιών, κλυδωνίζονται.

Στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Φωτόπουλος , «καλούμαστε σε ένα πολυμέτωπο αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε την οδυνηρή οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και την ανθρωπιστική κρίση, για να αντιμετωπίσουμε εύστοχα και συντονισμένα μαζί με τη διεθνή κοινότητα, τη διαχείριση και τις γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος».

Επίσης, τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην καρδιά των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Σε στενή συνεργασία, αναφέρει, οι δύο χώρες προχωρούν μαζί, σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, δίνοντας καθαρό στίγμα προθέσεων και πράξεων, για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, που αναμφίβολα θα συμβάλει στην ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία των λαών της περιοχής.

Εξάλλου, εφέτος το πρώτο βραβείο του Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Πρεσβείας της Ελλάδας απονεμήθηκε στη μαθήτρια, Μιχαέλλα Αλεξάνδρου του Λυκείου Δασούπολης, Λευκωσίας.

Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Από τους διαγωνισθέντες ζητήθηκε να αναπτύξουν τρόπους, με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τις συνέπειές του, έχοντας ως βάση τις οικουμενικές αξίες, τις οποίες κληροδότησε ο Ελληνισμός και οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ως υποδείγματος συμβίωσης και προόδου.

Η απονομή του βραβείου έγινε κατά τον ενδοσχολικό εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, 1821, από τον Κύπριο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού , Κώστα Καδή, και τον πρεσβευτή της Ελλάδος, Ηλία Φωτόπουλο.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας