Κρίσιμο 20ήμερο για το Σκοπιανό – Το νέο όνομα που «πέφτει» στο τραπέζι

  • «Αρχές Ιουνίου η επόμενη συνάντηση με Ζάεφ», διαμήνυσε ο έλληνας πρωθυπουργός
  • «Η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα», συνέχισε
  • «Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ», τονίζει ο Σκουρλέτης

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, από τη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του. Τόνισε, ωστόσο, ότι μένει ακόμα απόσταση να διανυθεί ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας ότι κοινή επιθυμία είναι η συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου.

Μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του ονοματολογικού πάνω στη βάση που θέτει η ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι άλλη από το erga omnes με αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν επίσης πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα ενώ προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

Το νέο όνομα «έκπληξη»

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει «πέσει» στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για το όνομα. Για την ακρίβεια λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση που μετέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Οι προτάσεις του Νίμιτς ως σήμερα ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Πλέον, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

«Θα γίνουν και άλλα βήματα με στόχο μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ»

Θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

«Πιο κοντά σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ»

«Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ’ ότι πριν ή τέσσερις μήνες» είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Focus».

«Από συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα αυτό, ενώ επιλέγει να είναι ανακόλουθη ως προς την καραμανλική γραμμή.

«Η ΝΔ κατηγορεί γενικά και αόριστα την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη στάση της, ενώ είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και για πρώτη φορά κυβέρνηση έχει κάνει τόσα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι εθνικό θέμα, και χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλεόνασμα υπευθυνότητας. Είναι ευχής έργον να υπάρξουν οι 180 (βουλευτές) αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης και εκτίμησε ότι «τα εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει να μπαίνουν εν είδει δημοψηφίσματος και διλήμματος στον κόσμο».