Πρόοδος στο Σκοπιανό: Τσίπρας και Ζάεφ συζήτησαν σενάριο που μπορεί να γίνει αποδεκτό

  • Διαδοχικές συναντήσεις Κορυφής για τον έλληνα πρωθυπουργό στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Βαλκανίων
  • Χρέος και διαπραγμάτευση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ
  • Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ
  • Αισιόδοξο μήνυμα από Ζάεφ μετά το τέλος της συνάντησης
  • Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση Ζάεφ -Τσίπρα στο δείπνο των ηγετών, αισιοδοξία και από τους δύο
  • «Κλειδί» η διάθεση της σκοπιανής πλευράς να υλοποιήσει το erga omnes

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που προδίδεται και από τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο Σκοπιανό πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, ενώ ανέφερε ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό μια λύση για το όνομα που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για λύση.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook πως οι δύο χώρες ενδυναμώνουν τη φιλία τους.

«Με τον πρωθυπουργό Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μία λύση για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και στις δύο χώρες», τόνισε επίσης.

Χρέος και διαπραγμάτευση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ

Παράλληλα, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος ) ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Το χρέος και η διαπραγμάτευση ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου στη Σόφια ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο.