«Με την ιδιότητα της προέδρου της Βουλής, απέστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί θεσμική μου ευθύνη να υπογραμμίσω ότι υπό τις συνθήκες που εισάγεται αυτό το νομοσχέδιο, δεν παραμένει καμία εγγύηση τήρησης του συντάγματος», είπε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, στην συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων επιτροπών που συζητά το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισάγεται -με έλλειψη δυνατότητας οποιοσδήποτε τροποποίησης- ένα νομοθέτημα με το όποιο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης κατά τρόπο που καταλύει τη λειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας» είπε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν υπουργοί που δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό τους και εξαναγκάζονται να το υπερψηφίσουν βουλευτές που διαφωνούν με το περιεχόμενό του».

«Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας» πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο που κυβερνήσεις ξένων κρατών επέλεξαν ως προαπαιτούμενο, επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής γιατί υπάρχει παρέμβαση στην ανεξάρτητη εξουσία της Δικαιοσύνης» είπε η πρόεδρος της Βουλής.

«Θεωρώ θεσμική υποχρέωσή μου να αντιδράσω και να ζητήσω από τους ομολόγους μου όλων των κοινοβουλίων των κρατών μελών των κοινοβουλίων να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την εκτροπή» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «δεν είναι συμφωνία ο εκβιασμός», κατήγγειλε την κατάργηση του κοινοβουλίου, όπως υποστήριξε ότι συμβαίνει με τέτοιες διαδικασίες λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να βγάλουμε μία σφραγίδα που θα λέει “Βουλή των Ελλήνων” για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο».

Επιστολή προς ΠτΔ και Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία τονίζει «ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού, ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις – μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή το απόγευμα ζήτησε από όλους τους Προέδρους των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων να πάρουν θέση.

Αναλυτικά, η επιστολή της Προέδρου της Βουλής:

Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας