Την απόσυρση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για τη μη ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται ήδη σε φάση εφαρμογής.

Η Οδηγία 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση που επιβάλλει τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας εκδόθηκε το 2012 και έπρεπε να ενσωματωθεί έως τις 5 Ιουνίου 2014. Στα μέσα του 2015, η υπόθεση εκκρεμούσε ακόμη, παρά το γεγονός ότι, μέχρι τότε, είχαν τεθεί σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης δύο σχέδια νόμου, χωρίς να υπάρξει νομοθέτηση. Κατόπιν αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απειλή επιβολής προστίμου 29.145,6 ευρώ, ημερησίως, μέχρι η χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, προωθήθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε το Νοέμβριο με το νόμο 4342/2015. Ήδη έχουν εκδοθεί τέσσερις Υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τον ενδεικτικό εθνικό στόχο ενεργειακής απόδοσης για το 2020, την έγκριση ετήσιας έκθεσης προόδου για την επίτευξη του ενδεικτικού εθνικού στόχου, την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) και την έγκριση έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας