Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τελετής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν “Ασελμπορν, του Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανόμ προστά στους χιλιάδες που επιζητούν την ελπίδα. Θέλουμε, αυτή η διαδικασία να γίνει ρυάκι και ποτάμι αλληλεγγύης, τόνισε ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει με νόημα πως «επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας «δια πυρός και σιδήρου». Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συναισθήματά του από την διαδικασία: «Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε σήμερα το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, αισθανθήκαμε αγαλλίαση, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα.

Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην ξεχνούν ότι πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών είναι η γειτονική Τουρκία και γι αυτό απαιτείται συνεργασία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινάει από εκεί, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της απώλειας ζωών.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Nα σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.Eδική τελετή στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος αναχώρησης προσφύγων με πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν, τoν επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Posted by Alexis Tsipras on Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Σούλτς: Σε «έκτακτες συνθήκες» η Ελλάδα λόγω οικονομίας και προσφυγικού

«Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο», ήταν τα λόγια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο αερδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρακολουθώντας από κοντά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Αθήνα.

Ο κ. Σούλτς, αφού ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές, εξέφρασε την ελπίδα του, ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

«Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού.

«Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «Έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. Άσελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με έντονο συμβολισμό η τελετή από την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

 

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα, Τετάρτη, για πρώτη φορά το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναώρησαν, λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, οι 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν “Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας