Μήνυμα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 έστειλε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, καταθέτοντας μάλιστα κάποια ενδεικτικά συμπεράσματα από την ελληνική κρίση.

«Ο έλεγχος της ΕΚΤ για την ευρωστία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ένα ακόμα βήμα προς τα μπροστά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Κερέ στην οικονομική εφημερίδα El Financiero, εξηγώντας ότι «η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι σημαντικά πιο εύρωστη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα-δύο χρόνια».

«Η Ελλάδα είναι μοναδική και όμως η ελληνική εμπειρία προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μας», τόνισε ο ίδιος στη συνέχεια, προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμησε για τα όσα διδάχθηκε από την ελληνική κρίση: «Μέχρι το 2010 στην Ελλάδα, ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις στο δημόσιο τομέα και εντάθηκαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα διδάγματα για το μέλλον είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και στους γείτονές τους, και ότι θα πρέπει να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες να είναι δημοσιονομικά συνετές και να αποτρέπουν την επανεμφάνιση ανισορροπιών. Η πρόληψη είναι το κλειδί».

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε πως «τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Αύγουστο να παράσχουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται γρήγορα».

Απαντώντας τέλος στις προοπτικές του επόμενου έτους, ο Κερέ δήλωσε ότι «το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η σταθερότητα τιμών και αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αυξήσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μια τραπεζικής ένωσης παρέχοντας ισχυρή και εναρμονισμένη εποπτεία και στις 19 χώρες-μέλη».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας