«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκβιάστηκε αλλά κατάφερε μέσω της συμφωνίας να υποστηρίξει τους κοινωνικά ασθενέστερους» δηλώνει με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συμπρόεδρος του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκεκριμένες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αποτρέποντας τελικά βάναυσα κοινωνικά μέτρα.

Ωστόσο η συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς παραδέχεται ότι «το προκείμενο μνημόνιο αντανακλά στις βασικές του κατευθύνσεις το πνεύμα της αυστηρής λιτότητας, δηλαδή της «καταστροφικής πολιτικής περικοπών». Παράλληλα με -ασφαλώς- σκόπιμους όρους όπως λ.χ. για την βελτίωση της είσπραξης φόρων, διατρέχουν τη συμφωνία απαιτήσεις για κοινωνικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων… Έστω και αν αυτά τα σημεία δεν αλλάζουν το βασικό χαρακτήρα του κειμένου της συμφωνίας αποδεικνύουν εντούτοις ότι για τον χειμαζόμενο πληθυσμό είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με τους εκβιαστικούς θεσμούς της Ε.Ε. δυνάμεις κοινωνικά προσανατολισμένες όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η κ. Κίπινγκ.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, η συμπρόεδρος του Die Linke χαρακτηρίζει ως «λογική» τη κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποδεικνύουν την εκβιαστική ανάμειξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας: «Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και διαθέτει μια τόσο μεγάλη υποστήριξη όσο πιθανόν κανένας άλλος πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι υπέβαλε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάμειξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, διότι υπό τους εκβιαστικές όρους των θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κυβερνητική εντολή που έλαβε. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επομένως ένα λογικό βήμα. Ένας πρωθυπουργός χωρίς δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα ήταν μόνο συνεχώς εξαρτημένος από τις ψήφους ειδικά εκείνων των κομμάτων, τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πέραν τούτου η θέση του θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους».

«Οι διασπάσεις είναι πάντα λυπηρές», απαντά η ίδια στο ερώτημα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της ότι «παρ ΄όλες τις διαφορές οι ποικίλες αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν στον αγώνα κατά της αυστηρής λιτότητας και για μια κοινωνική Ευρώπη».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ της Κάτια Κίπινγκ ,συμπροέδρου του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία:

Ερώτηση : Kυρία Κίπινγκ πως αξιολογεί το κόμμα σας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της;

Απάντηση : Το προκείμενο μνημόνιο πρέπει να το αξιολογήσει κανείς διαφορετικά από την συμφωνία την οποία υπερψήφισε η γερμανική Βουλή τον Ιούλιο. Εκείνη ήταν -σε ότι αφορά το περιεχόμενο και τον τύπο- πολύ περισσότερο ένα ντοκουμέντο φιλελεύθερου εκβιασμού. Το συμφωνηθέν, πλέον, μνημόνιο καταδεικνύει σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία, ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να έχει συγκεκριμένες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψει βάναυσα κοινωνικά μέτρα. Επομένως, υπάρχει σαφώς διαφορά στο αν ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύεται με τους θεσμούς της Ε.Ε. Το προκείμενο μνημόνιο αντανακλά στις βασικές του κατευθύνσεις το πνεύμα της αυστηρής λιτότητας, δηλαδή της «καταστροφικής πολιτικής περικοπών». Παράλληλα με -ασφαλώς- σκόπιμους όρους όπως λ.χ. για την βελτίωση της είσπραξης φόρων, διατρέχουν τη συμφωνία απαιτήσεις για κοινωνικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ερώτηση : Ποιά θεωρούνται από το κόμμα σας ως τέτοια;

Η Ελλάδα υποχρεώνεται να ιδιωτικοποιήσει λιμάνια, τοπικά αεροδρόμια, φυσικά μόνο τα κερδοφόρα. Με αυτά τα μέτρα αφαιρείται από την κυβέρνηση το περιθώριο κινήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να διαβουλεύεται για όλα τα ουσιαστικά μέτρα προς εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου, και να τα συμφωνεί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πριν ψηφισθούν και καταστούν νομικά έγκυρα. Ετσι υποσκάπτεται η δημοκρατική ελευθερία μια εκλεγμένης κυβέρνησης εν τοις πράγμασι. Δεν μπορεί (η ελληνική κυβέρνηση) ούτε καν να φέρει δικές της προτάσεις στο κοινοβούλιο… (Επίσης) οι καταρχάς καταργηθέντες νόμοι φιλελευθεροποίησης της αγοράς πρέπει να τεθούν ξανά εν ισχύει….

Ερώτηση : Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε τίποτα;

Απάντηση : Αν και η ελληνική πλευρά βρέθηκε στη θέση του εκβιαζομένου, κατάφερε να κατακτήσει στις διαπραγματεύσεις αρκετά… Κατάφερε λ.χ. (να είναι) απόλυτη προτεραιότητα η άμεση υποστήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, ώστε να ανακουφιστούν από τις νέες συνέπειες της νέας οικονομικής ύφεσης. Ένα πακέτο μέτρων στους τομείς των τροφίμων, της κατοικίας και της πρόσβασης στις παροχές υγείας έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή. Έως το Μάρτιο του 2016 θα ψηφιζόταν ένα ακόμα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας 150.000 ανέργων. Οι ελληνικές αρχές επρόκειτο να καταθέσουν έως το Σεπτέμβριο του 2015 ένα λεπτομερές προσχέδιο εισαγωγής ενός εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος για όλη την (ελληνική) επικράτεια από την 1η Απριλίου 2016, αν και θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι θα πρέπει να είναι «ουδέτερο δημοσιονομικά». Επίσης (κατάφερε) να μην πρέπει να συμμετέχουν μόνο νεοφιλελεύθερα προσανατολισμένες θεσμοί στις διαδικασίες διαβούλευσης για το πλαίσιο των συνθηκών στην αγορά εργασίας, αλλά (να συμμετέχει) επίσης και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Οι τιμές των γενόσιμων φαρμάκων επίσης πρέπει να πέσουν. Έστω και αν αυτά τα σημεία δεν αλλάζουν το βασικό χαρακτήρα του κειμένου της συμφωνίας αποδεικνύουν εντούτοις ότι για τον χειμαζόμενο πληθυσμό είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με τους εκβιαστικούς θεσμούς της Ε.Ε. δυνάμεις κοινωνικά προσανατολισμένες όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση : Πως βλέπετε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση : Υπάρχει λοιπόν μια διάσπαση. Οι διασπάσεις είναι πάντα λυπηρές. Ελπίζουμε ότι παρ ΄όλες τις διαφορές οι ποικίλες αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν στον αγώνα κατά της αυστηρής λιτότητας και για μια κοινωνική Ευρώπη.

Ερώτηση : Για τις εκλογές στην Ελλάδα τι γνώμη έχετε;

Απάντηση : Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και διαθέτει μια τόσο μεγάλη υποστήριξη όσο πιθανόν κανένας άλλος πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι υπέβαλε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάμειξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, διότι υπό τους εκβιαστικές όρους των θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κυβερνητική εντολή που έλαβε. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επομένως ένα λογικό βήμα. Ενας πρωθυπουργός χωρίς δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα ήταν μόνο συνεχώς εξαρτημένος από τις ψήφους ειδικά εκείνων των κομμάτων, τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πέραν τούτου η θέση του θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερώτηση : Πως θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να επιλυθεί το φλέγον για την Ελλάδα και την Ευρώπη θέμα των μεταναστών;

Απάντηση : Όλοι όσοι καταφεύγουν στην Ευρώπη παραπέμπουν σε ένα βασικό πρόβλημα: τον άνισο καταμερισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Σε τελευταία ανάλυση η ευμάρειά μας βασίζεται στην εκμετάλλευση των φτωχότερων χωρών στον παγκόσμιο νότο. Εκείνοι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα διατρέχοντας πολλούς κινδύνους, κάνουν εξώφθαλμα και τα όρια του τρόπου διαχείρισης των οικονομικών και της δράσης μας. Το ελάχιστο που παρέχουμε στους πρόσφυγες για τα προς το ζην είναι μια μικρή εξισορρόπηση στην εκμετάλλευση των φτωχότερων χωρών. Στο βαθμό αυτό το καθήκον μας είναι να καταπολεμήσουμε μακροπρόθεσμα τις αιτίες της φυγής τους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται κυρίως να απαγορεύσουμε στις εταιρίες και τις τράπεζες την υφαρπαγή γαιών (σημ. από ξένα μονοπώλια για (υπερ)εκμετάλλευση με συνέπεια την υποβάθμισή τους από την εντατικοποίηση της χρήσης τους για υδροβόρες καλλιέργειες τροφίμων και βιοκαυσίμων νόμιμα ή ακόμα και παράνομα. Επίσης πρέπει να σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές όπλων, διότι κάθε όπλο βρίσκει το δρόμο του προς τον πόλεμο και μπορεί έτσι να αναζωπυρώσει εμφυλίους πολέμους, μια από τις κύριες αιτίες της φυγή (τους).

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας