Κατατίθεται σήμερα η ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους θεσμούς. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τις 11 το πρωί ενημέρωσε διαδοχικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ στις 6 το απόγευμα ενημέρωσε σχετικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πως «ένα λεπτό μετά» από την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εστάλη το σχετικό σχέδιο στους θεσμούς.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, 170 σελίδων και 64 άρθρων, προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης. Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

ΑΠΟΕΩΣΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
0150,80%
15,01180,92%
18,01211,04%
21,01241,16%
24,01271,29%
27,01301,42%
30,01331,55%
33,01361,69%
36,01391,84%
39,0142 και περισσότερα2,00%

 

Ενοποίηση Ταμείων

Παράλληλα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Εθνική Σύνταξη

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΕΚΑΣ

Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.

Τα ποσά του επιδόματος

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:

βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.

ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.

βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

Διαβάστε το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ΕΔΩ.

Αναλυτικά, οι εξελίξεις από το πρωί:

16:25 Γεννηματά: Λέμε όχι στη μείωση των συντάξεων

Αμέσως μετά την τη συνάντηση της με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο Προεδρικό Μέγαρο o Πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε: ΟΧΙ στην μείωση των συντάξεων

ΟΧΙ στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε: ΝΑΙ στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας. Οφείλουν επιτέλους να διαπραγματευτούν σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας.

Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά επί της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στην Βουλή».

14:05 “Μεγαλύτερες οι ανησυχίες μας μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης” σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν “κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση”.

13:10 “Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό” δήλωσε ο Β. Λεβέντης

Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

ÊÁÔÑÏÕÃÊÁËÏÓ Ã ËÅÂÅÍÔÇÓ ÂΌπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.

«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

“Με τον τρόπο που βαδίζουν θα καταρρεύσουν, τώρα επιβεβαιώνομαι περισσότερο σ’ αυτό που ζητάω για οικουμενική γιατί βλέπω ότι αυτοσχεδιάζουν τρώνε χρόνο και αντί να διορθώνουν τα πράγματα, μεγαλώνουν τις μαύρες τρύπες”, σημείωσε στη συνέχεια ο κ.Λεβέντης.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του γραφείου του κ. Λεβέντη περιορίστηκε να πει ότι το ασφαλιστικό “είναι εθνικό θέμα και προσβλέπω στην υποστήριξή σας”, ενώ όπως είπε ο κ. Λεβέντης στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός του εξέφρασε τους φόβους του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν δεκτές τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας ό Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι “εγώ σε όλες τις περιπτώσεις ζητώ οικουμενική με συμμετοχή και της ΝΔ, είναι στάνταρ αυτό και δεν το λέω για να ρίξω τον Τσίπρα, αλλά γιατί θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμη ούτε μία επένδυση. Και πώς να έρθει, όταν έχει 153 βουλευτές και μπορεί να αύριο να του φύγουν και ο ξένος Τύπος γράφει για Grexit. Η μεγάλη οικουμενική θα πείσει. Όταν μια κυβέρνηση τη στηρίζουν 250 δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν έξω”.

12:30 “Χρήσιμη και εποικοδομητική η συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας” τόνισε ο Γ. Πλακιωτάκης

ÊÁÔÑÏÕÃÊÁËÏÓ Ã ÐËÁÊÉÙÔÁÊÇÓ ÃΜε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως.

«Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

12:20 Στ. Θεοδωράκης: οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους»

«Οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει ο κ. Κατρούγκαλος με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ασφαλιστικό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στα Γιάννενα για εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου και με τον κ. Κατρούγκαλο θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τις επαφές του υπουργού Εργασίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης. Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα».

«Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις ‘έτσι χωρίς πρόγραμμα’ επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι.

08:00 Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνει, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

 

Πηγή φωτογραφίας: sooc.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας