Πλήρη κάλυψη στον Πάνο Λάμπρου, τον οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και μετρημένο, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, απορρίπτοντας εμπλοκή του σε σενάρια συνωμοσίας και τονίζοντας ότι με δική του εντολή το μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με κρατουμένους στις φυλακές, με στόχο «την προαγωγή της νομιμότητας».

Τόνισε δε, ότι ανάλογες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος «ήταν Λάμπρου», όταν με εντολή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου είχε επισκεφθεί κρατούμενους στις φυλακές της Πάτρας.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Πανούση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι και ο ίδιος δεχόταν απειλές ωστόσο, όπως είπε, δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, υπήρχε μια γενικευμένη αναταραχή στις φυλακές με τη μορφή εξέγερσης και με απεργίες πείνας και έπρεπε να λυθεί αυτό το πρόβλημα καθώς πέραν των άλλων, η χώρα είχε δεκάδες καταδίκες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν.

«Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση αυτής της γενικευμένης αναταραχής. Μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να περιφέρομαι ο ίδιος στις φυλακές της χώρας. Σε μια επίσκεψη που έγινε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνταν με το θέμα, μου γνώρισαν τον κ. Λάμπρου ως άνθρωπο που θα μπορούσε να έρχεται σε επαφή με κρατούμενους, να συμβάλλει στην εκτόνωση, να ακούσει και να κατευνάσει τις εντάσεις.

Τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή. Μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του, η αβρότητά του. Δεν ήταν καταγγελτικός αλλά σοβαρός και μετρημένος. Σκέφτηκα ότι οι υπηρεσίες του θα ήταν πολύ χρήσιμες. Του ανέθεσα με δική μου εντολή να επισκέπτεται τις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τους φυλακισμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για «γενικευμένη παρεξήγηση και σύγχυση» ως προς τις συζητήσεις που έκανε ο κ. Λάμπρου με τους κρατούμενους, τονίζοντας ότι καμία σχέση με συνωμοσίες δεν είχαν.

«Ο Λάμπρου προσπάθησε να αποσβέσει αναταραχές, συζητούσε στη γλώσσα τους με τους φυλακισμένους. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο αποτελεσματικός, βοήθησε στο να αποκατασταθεί η ηρεμία στις φυλακές», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος. Και συνέχισε: «Οι επαφές που έγιναν, ήταν με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προαγωγή της νομιμότητας. Δαιμονοποιήθηκαν όμως με πρωτοφανή τρόπο».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι το 1990, ξεκίνησε και τότε ένας διάλογος για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, όταν έγινε η μεγάλη εξέγερση στο Κορυδαλλό, και το κράτος όπως είπε, βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση που μια επέμβαση θα είχε αιματηρές συνέπειες.

«Ο τότε εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης Θανάσης Κανελλόπουλος αντί να δώσει εντολή επέμβασης στην αστυνομία, προτίμησε να συνομιλήσει ο ίδιος μαζί τους, καλώντας τους στο γραφείο του και ζητώντας τους να επιστρέψουν στη νομιμότητα. Έκανε κάτι αδιανόητο για τα δεδομένα της εποχής. Μετά το διάλογο που είχε, συνέστησε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Αυτό κατέληξε σε κείμενο και κάποιες προτάσεις τους έγιναν αποδεκτές, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής», τόνισε.

Συνεχίζοντας τα επιχειρήματα του ότι είναι σύνηθες φαινόμενο ο διάλογος με κρατούμενους, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήμουν εγώ “ο Λάμπρου” όταν με εντολή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου πήγα στην Πάτρα, ακούσαμε τα αιτήματα των κρατουμένων με βαριές και σοβαρές καταδίκες που είχαν εξεγερθεί, κάναμε τις συζητήσεις και το 1996 έγινε ο πολύ καλός νόμος 2408. Η ίδια ιστορία έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Το ξέρω, και άλλοι υπουργοί έκαναν σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στις φυλακές».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ακόμα ότι, κατά τη διάρκεια των επαφών του Π. Λάμπρου με κρατούμενους, το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λάμβανε σημειώματα που παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες, ιδίως για κινδύνους στις φυλακές.

«Πολλά από τα σημειώματα ήταν κοινά με του κ. Πανούση. Είτε ενυπόγραφα είτε ανυπόγραφα, ήταν εξαιρετικά χρήσιμα και αποτύπωναν και τους διαλόγους του κ. Λάμπρου με κρατούμενους. Οι διάλογοι αυτοί δεν έδειχναν μια συμπεριφορά του Λάμπρου ότι τους ξεσήκωνε προς την παρανομία. Αντίθετα, έδειχναν να συζητά, να ακούει τα αιτήματά τους και να τα μεταφέρει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτές οι συνομιλίες, δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση της νομοθεσίας. Αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί τα κυριότερα από τα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του “τρομονόμου” ή τα ζητήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, ή τη λήψη DNA χωρίς συναίνεση του εξεταζόμενου προσώπου, δεν έγιναν αποδεκτά, αποκρούστηκαν και αυτό προκύπτει από τις ρυθμίσεις που αποτυπώθηκαν στο νόμο», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σχολιάζοντας το θέμα των απειλών σε βάρος του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε:

«Έπαιρνα μηνύματα από την αστυνομία για τη δράση ορισμένων ομάδων. Οι απειλές, οι υβριστικές εκφράσεις αφορούσαν και τον κ. Πανούση και το δικό μου πρόσωπο. Δεν ανησύχησα ο ίδιος επειδή έχω καλή αστυνομική φύλαξη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει να κάνει με δύσκολους πληθυσμούς, αντιμετωπίζει απειλές. Είναι κάτι συνηθισμένο. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Αθανασίου (πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ΝΔ), το ίδιο έγινε σε βάρος του κ. Χρυσοχόϊδη (πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο κ. Κουβελάκης (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ) είχε βιώσει απειλές. Το φαινόμενο αυτό πάντα υπάρχει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμα ότι όλα τα έγγραφα με τις απειλές τόσο εναντίον του κ. Πανούση όσο και κατά του ιδίου που πήρε είτε ανυπόγραφα είτε ενυπόγραφα, τα κατέστρεφε, και όταν έληξε η προηγούμενη θητεία του, κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει.

Μίλησε επίσης και για συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην οποία συμμετείχε και ο κ. Λάμπρου κάτι που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως είπε πίστευε ότι μπορούσε να βοηθήσει στις απειλές που δεχόταν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους διαφώνησε με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η πρώτη, όπως είπε, διαφωνία που είχε με τον κ. Πανούση, ήταν όταν δημόσια είχε πει ότι θα δολοφονηθεί κρατούμενος στις φυλακές, δήλωση, όπως είπε, την οποία βρήκε εξαιρετικά επικίνδυνη για κρατούμενο.

Η δεύτερη αφορούσε μια υβριστική ανακοίνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς» τόσο κατά του κ. Πανούση όσο και κατά του ιδίου για μια επέμβαση της αστυνομίας στον Κορυδαλλό. «Σε αυτή την καταγγελία απάντησε ο κ. Πανούσης λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ζήτησε από την αστυνομία να κάνει βίαιη επέμβαση στις φυλακές και υπεύθυνοι είναι άλλοι που κρύβονται. Είναι όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα στην ανακοίνωσή τους οι “Πυρήνες της Φωτιάς”. Τότε υπήρξε επικοινωνία μου με τον κ. Πανούση ο οποίος μου διαμαρτυρήθηκε διότι δεν διέψευσα πως αυτός έδωσε την εντολή», σημείωσε και συνέχισε:

«Του είχα πει ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα. Δεν είχε νόημα ο διάλογος του υπουργείου Δικαιοσύνης με κείμενα έξαλλα που ήταν εκτός διαλόγου. Του είπα ότι ήταν εντελώς υπερβολικά αυτά που ζητούσε και καλώς δεν έδωσε την εντολή στην αστυνομία αλλά δεν πρέπει να “φωτογραφίζεις” εμένα ως υπεύθυνο.

Μου είπε ότι ο Λάμπρου δεν μιλά με τους κρατούμενους για να σβήνει πυρκαγιές και να σώζει καταστάσεις αλλά τους συντονίζει κιόλας. Του είπα δεν το βλέπω εγώ από τις πληροφορίες που έχω. Ούτε όμως και του κ. Πανούση στηρίζονταν σε πραγματικά περιστατικά. Εκτιμήσεις έκανε. Όταν το είπε αυτό, είχε ψηφιστεί ο νόμος, είχαν καταλαγιάσει τα πνεύματα στις φυλακές. Ο κ. Λάμπρου παρέμεινε στην Ομάδα Εργασίας Υποδομών Υγείας στις φυλακές, όταν έληξε η θητεία του στη πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το κάθε μέλος της Επιτροπής αυτής είναι άμισθο».

«Είχα μια άνετη και πολύ καλή σχέση και επικοινωνία με τον κ. Πανούση που πέρασε μια κακή φάση. Ελπίζω ότι θα ομαλοποιηθεί», προσέθεσε.

Για τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι, έγινε «λόγω ανησυχίας της κυβέρνησης να μη συνεχιστεί η διαρροή στον Τύπο, μυστικών εγγράφων.

«Αποφασίστηκε τη στιγμή που στα Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζονταν αριθμός μυστικών εγγράφων ότι προέρχονταν από την ΕΥΠ. Ουσιαστικά η επιλογή της μήνυσης δεν στρεφόταν κατά του κ. Πανούση αλλά κατά αγνώστων. Έγινε μνεία του ονόματός του γιατί ο ίδιος είχε επικαλεστεί τα έγγραφα. Έγινε λόγω ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να έχουμε το φαινόμενο ενώπιον του Τύπου να εμφανίζονται σωρηδόν έγγραφα μυστικών υπηρεσιών που θα έφερναν σε κίνδυνο τη χώρα σε ζητήματα ασφάλειας.

Ίσως η μήνυση να βοήθησε ώστε οι υπεύθυνοι των διαρροών να μη συνεχίσουν το έργο τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας