Και τώρα η Συμφωνία των Πρεσπών – Πρώτα οι επιτροπές, μετά η μάχη για τα 151 «ναι»
  • Μετά από μια διήμερη μάχη στη Βουλή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξασφάλισε με 151 ψήφους την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης
  • Το βράδυ της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ
  • Πρώτο βήμα οι επιτροπές για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Το νέο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση του  είναι να εξασφαλίσει τους 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας
  • Το Ποτάμι αναμένεται να αποτελέσει το κόμμα «ρυθμιστή» σε αυτή τη διαδικασία
  • Μήνυμα Τσίπρα: Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία

Μετά από μια διήμερη μάχη στη Βουλή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξασφάλισε με 151 ψήφους την ψήφο εμπιστοσύνης, με το Μαξίμου να σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά του με το βλέμμα στραμμένο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη (που έστειλαν επιστολική ψήφο λόγω του ταξιδιού τους στην Κίνα), τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση 148 βουλευτές, ενώ  ο κ. Κασαπίδης που απουσίαζε έστειλε επιστολή λέγοντας ότι ψηφίζει «οχι», η οποία όμως δεν προσμετράτε στην ψηφοφορία. 

Πρώτο βήμα οι επιτροπές για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το βράδυ της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, προκειμένου να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σήμα για «ναι» από τον Σταύρο Θεοδωράκη 

Το νέο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει τους 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην κύρωση της Συμφωνίας και όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα γίνει με την συμμετοχή βουλευτών και ευρωβουλευτών, οι οποίοι ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου να ψηφιστεί η Συμφωνία.

Από υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι επανεξετάζει πλέον τη θέση του, μετά το «αντάρτικο» του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 «Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

Μήνυμα Τσίπρα: Ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία

«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook