Ιταλία: «Ανταρσία» των Δημοκρατικών σε ψηφοφορία προκαλεί ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό

Η αποτυχία εκλογής του Τζόρτζιο Παλιάρι, από το Δημοκρατικό Κόμμα, στην θέση προέδρου της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων της γερουσίας, προκάλεσε αργά σήμερα το απόγευμα μια αιφνίδια ένταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ιταλία.

Στην θέση του Παλιάρι εξελέγη ο Σαλβατόρε Τορρίζι, του κεντρώου κόμματος «Λαϊκή Εναλλακτική», επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Καθοριστικές στην μυστική ψηφοφορία που οδήγησε στην εκλογή του Τορρίζι, αποδείχθηκαν οι ψήφοι σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και πιθανώς από μέρους των «Δημοκρατικών».

Η εξέλιξη προσλαμβάνει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με παρατηρητές, καθώς πρόκειται για την ίδια επιτροπή από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου.

Και το μικρό κόμμα του Αλφάνο έχει κάθε συμφέρον να υπερισχύσει η απλή αναλογική, χωρίς άλλες τροποποιήσεις, για να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερους βουλευτές και γερουσιαστές. Η σημερινή εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στο κόμμα του Ματτέο Ρέντσι και Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Εττόρε Ροζάτο, δήλωσε ότι «η έντιμη συμπεριφορά εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι προαιρετική και οι συμφωνίες πρέπει πάντα να τηρούνται».

Τόσο ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, όσο και ο ίδιος ο Αλφάνο έκαναν γνωστό ότι «παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία».

Ο Αλφάνο, πάντως, έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον Τορρίζι να παραιτηθεί από πρόεδρος της επιτροπής, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν εξελέγη με τις ψήφους της Λαϊκής Εναλλακτικής».

Μένει να διαπιστωθεί, τώρα, αν η ένταση μειωθεί με την εκλογή νέου προέδρου της επιτροπής από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ή αν η υπόθεση αποσταθεροποιήσει και θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να ορισθεί συνάντηση τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, «για να μπορέσει να τύχει ανάλυσης και να εκτιμηθεί με προσοχή η πολιτική κατάσταση και οι τελευταίες εξελίξεις».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)