Ισχυρή πρωτοβουλία ΗΠΑ – Στην τελική ευθεία για το χρέος

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα έχουν ως βασικό στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής της Κυριακής”.

Δείτε επίσης: «Μουσική στα αυτιά μου τα όσα είπε η Λαγκάρντ για το χρέος»

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με 17%, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και αφού ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, αναμένεται να ζητήσουν την σύγκλιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου και να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δείτε επίσης: Συγχαρητήρια Πενς σε Τσίπρα για οικονομική ανάπτυξη – «Σας στηρίζουμε για το χρέος»

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου αλλά κυρίως μέσω της άσκησης επιρροής στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ενδεικτικό του παρασκηνίου, είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν αυτός επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

Την επόμενη μέρα ο υπουργός Οικονομικών, Στ. Μνούτσιν, αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ΔΝΤ και τον ενημέρωσε πως όλα πήγαν καλά, δεν υπήρξαν εντάσεις και η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές. Σημειώνοντας επίσης ότι το Ταμείο θα επιμείνει ανυποχώρητο στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Δείτε επίσης: Το σχέδιο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος (video)