Θετικά ψήφισε η ολομέλεια των ευρωβουλευτών στην έκτακτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την κατανομή των 120 χιλιάδων προσφύγων, στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής (χωρίς να την τροποποιήσει) με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές.

Στη συνέχεια υιοθέτησε νομοθετικό ψήφισμα με 372 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 54 αποχές, με το οποίο ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η παρούσα γνωμοδότησή του δεν επηρεάζει τη θέση που θα λάβει επί της επικείμενης πρότασης για την εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Η νομοθετική πρόταση για τον μόνιμο μηχανισμό θα υιοθετηθεί με τη διαδικασία της συναπόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΚ θα αποφασίσει επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη μέλη).

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Ο αριθμός αυτός θα έρθει να προστεθεί στους 40.000 αιτούντες άσυλο, η μετεγκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πλέον τα μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφανθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση στις 14 Σεπτεμβτίου στη διάρκεια της πρώτης συνόδου, σε ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

Επιπροσθέτως, την απόφαση αυτή χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι «το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», καλώντας επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν τις “αναγκαίες αποφάσεις” στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

“Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό”, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: “Είναι τώρα η ώρα για δράση”.

Τέλος, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, “να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο”.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας