Στην επίσημη καταγραφή του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η οποία αναμένεται ότι θα καταδείξει τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία των επιμέρους κλάδων που τον αποτελούν (εικαστικά, παραστατικές τέχνες, μουσική, μουσεία, εκδόσεις, κινηματογράφος, gaming,design κ.λπ.), προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά περιορισμένα και αποσπασματικά στοιχεία και ποτέ δεν επιχειρήθηκε η επίσημη καταγραφή της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και της δημιουργίας, με τρόπο που να εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές. Σε αυτή την καταγραφή προχωρά το υπουργείο, ώστε να αποκτήσει πλέον η Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, μια ξεκάθαρη εικόνα του συγκεκριμένου κλάδου και να αποτυπωθεί η συμβολή του στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει, σύμφωνα με το υπουργείο, όχι μόνο στην ανάδειξη της αναπτυξιακής δυνατότητας του πολιτισμού και της δημιουργίας, αλλά και στο σχεδιασμό των πολιτικών εκείνων, που θα ενισχύσουν τους σχετικούς κλάδους, ακόμη περισσότερο, με στοχευμένες δράσεις.

Για το λόγο αυτό, η επίσημη χαρτογράφηση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού τομέα στην Ελλάδα αποτέλεσε, τον τελευταίο χρόνο, κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μάλιστα, μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, δρομολογήθηκε, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Μελέτη για τη Χαρτογράφηση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, σύμφωνα με τις επίσημες ευρωπαϊκές προδιαγραφές της Eurostat, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 29.08.2016.

Η μελέτη, η οποία εκπονείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ, θα περιλαμβάνει στατιστικά δεδομένα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί και συνοπτική παρουσίασή της στην ελληνική, αλλά και την αγγλική γλώσσα.

Όπως προκύπτει από αντίστοιχες μελέτες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Μελέτη Χαρτογράφησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, αναμένεται να καταδείξει ότι και για την Ελλάδα ο Πολιτιστικός και Δημιουργικός τομέας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της απασχόλησης, ειδικά των νέων ανθρώπων με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός πολιτικών για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν αποτελεί αναγκαιότητα και στρατηγική επιλογή.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας