Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την πολιτική συμφωνία – Η «μπάλα» στην Κουμουνδούρου

  • «Περνάει» από Κουμουνδούρου η συμφωνία
  • Αισιοδοξία και για εσωκομματική συναίνεση, μετά την επιτυχία της Μάλτας
  • «Τα θετικά μέτρα εξισορροπούν τα αρνητικά», λέει ο Ρήγας

Αφού το Eurogroup της Μάλτας έβγαλε «λευκό καπνό» για όλα τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς, προκαλώντας ικανοποίηση στο Μαξίμου για το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης «περνάει» από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Κυριακή.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία θα ανοίξει με την καθιερωμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 10 το πρωί, θα κυριαρχήσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και των όσων έχει πετύχει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, αφού είναι κοινή παραδοχή ότι τα δύσκολα συμφωνήθηκαν και το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Τόσο η επιτυχία του στόχου περί μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, όσο και η εκτίμηση ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος, γεμίζουν αισιοδοξία την ηγεσία του κόμματος ότι δεν θα υπάρξουν εσωκομματικές «αναταράξεις».

Τα όσα επετεύχθησαν στη Μάλτα, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, καταδεικνύουν την προσήλωση και τη δέσμευση της κυβέρνησης για θετικά μέτρα, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εσωτερικές «ανταρσίες», τόσο εσωκομματικά, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.  

Ρήγας: Τα θετικά μέτρα εξισορροπούν τα αρνητικά

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας, έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία με υποχωρήσεις που δεν είναι ευχάριστες, αλλά και με μέτρα θετικής κατεύθυνσης που εξισορροπούν τα αρνητικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Παναγιώτης Ρήγας εκτίμησε ότι θα υπάρξει κατανόηση για το θέμα των πλεονασμάτων, ενώ στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας πως δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα.