Σε μία ημέρα θα γίνεται η ίδρυση νέας επιχείρησης ενώ για την αδειοδότησή της θα απαιτούνται μόλις τρεις ημέρες.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τεθεί σε ισχύ και αφορά στους τομείς: μεταποίησης, τροφίμων, ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη νέος νόμος δίνει έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία και είναι προσανατολισμένος κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις. Υπενθυμίζοντας, ο κ. Σταθάκης, πως με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι μια ελληνική οικονομία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο -αλλά μέσα από καινοτομικές αλλαγές τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (τουρισμός, ναυτιλία αγροτοδιατροφικό κ.ά.) και θα στρέψει το παραγωγικό της σύστημα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του «νεανικού μορφωμένου επιστημονικού δυναμικού της».

Χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν έρχονται επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολογίας, ο κ. Σταθάκης είπε πως οι χώρες που έχουν 10% φορολογία είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, κι όμως το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, παρά πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, χώρες στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι στον ίδιο μέσο όρο με την Ελλάδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «εμείς είμαστε κάτω από τον μέσο όρο».

«Άρα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές μια ξένη χώρα. Είναι παραπλανητικό να δηλώνει κάποιος ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βουλγαρία, διότι θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στην Βουλγαρία και δεν τις θέλουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε: «Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο πιο συμβατό που θα φέρει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, πολύ πιο συμβατές με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, ούτε θα αποκτήσουμε, έχουμε νεανικό επιστημονικό μορφωμένο».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο «κάνει Ταμείο» και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνον τον τρόπο που διαχειρίστηκε την οικονομική συγκυρία, που αφορούσε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη στήριξη και την ενθάρρυνση ενός νέου κύκλου επενδύσεων -αυτών που είχαν προχωρήσει- τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο αλλάζει τα θεσμικά εργαλεία για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Η κυβέρνησή μας, όμως, θα κριθεί στο μείζον θέμα που αφορά στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα επενδύσεων, με έναν τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν, συμβατό με τις προοπτικές σε βιώσιμη βάση και στη μη επανάληψη της κακοδαιμονίας που κληρονομεί από το παρελθόν. Ανθρώπινο δυναμικό, περιβαλλοντικός σεβασμός και την προοπτική μιας ισχυρής εξωστρέφειας της οικονομίας είναι ο στόχος μας», κατέληξε.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας