Ηχηρό μήνυμα Μοσκοβισί μετά το τετ α τετ με Τσίπρα: Δεν υπάρχει μασκαρεμένο μνημόνιο
  • Μοσκοβισί: Εξαιρετική πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις
  • Τσίπρας: Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
  • Οι λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη οι τελευταίες δύο εκκρεμότητες
  • «Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση»

«Εξαιρετική πρόοδο» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καταγράφει η Ελλάδα, σημείωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επικαλούμενος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, Τετάρτη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας».

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003. «Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, εξαίροντας τις αποδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μοσκοβισί τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων -εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τα προσδιόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος- που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs). Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισαν ότι πλέον εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο που «δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, άλλα συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.

«Θέλω να υπογραμμίσω κάτι κρίσιμο», είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες αλλά δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πριν όταν ήσασταν στην πλευρά των πιστωτών και εμείς των δανειζόμενων. Τώρα είναι διαφορετικά, θέλουμε να έχουμε τον ίδιο στόχο, εργαζόμαστε με πρόθεση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας την πεποίθησή του ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε είναι τώρα σε θέση να αποδώσουν αποτελέσματα και γι’ αυτό έχουμε αυτή την υπεραπόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ καλά σήματα».
«Ήταν κάτι που ήθελα να υπογραμμίζω», σχολίασε, «γιατί βλέπω ότι μέρος των ελληνικών ΜΜΕ είναι λίγο ‘μπερδεμένα’ για το τι κάνουμε τώρα και ήθελα να το ξεκαθαρίσω».

«Έχετε δίκιο εδώ και δεν θέλω τα ΜΜΕ ή κανείς να μπερδεύεται, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν είναι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι σε διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post program surveillance process), όπως ήταν άλλες χώρες πριν», είπε από την πλευρά του και ο κ. Μοσκοβισί.

«Κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για δόση από ένα πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ΑNFAs και SMPs (σ.σ. επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) και είναι χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τι δήλωσε ο Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μαξίμου

Ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

«Είχαμε πολύ εντατική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό γιατί, νομίζω, μοιραζόμαστε την οπτική ότι τα κριτήρια πρέπει να επικεντρώνουν σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να αποφύγουμε να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτά τα κριτήρια και να εξασφαλιστεί ότι επίσης θα προστατεύεται ο τραπεζικός τομέας και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και αισθάνθηκε την ανάγκη -χωρίς να ερωτηθεί σημειωτέον- να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, (δεν είναι) σε καμία περίπτωση μνημόνιο». Αλλά, συζητήσεις και συνεργασία.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ανησυχεί για τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «είμαστε επικεντρωμένοι στα ζητήματα που ανέφερα».

Κλείνοντας, ο Επίτροπος κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook