Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή ή όχι των μέτρων που προτείνουν οι “θεσμοί” ανέβασε το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε δρυμήτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα “ναι ή όχι στις προτάσεις των δανειστών, χαρακτηρίζοντάς τον “μοιραίο, αδύναμο και ανεύθυνο” που απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έφερε “τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη. Η απαράδεκτη συμφωνία των θεσμών, ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που εμείς προτείναμε πριν λίγες μέρες. Σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα, με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας, αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την πατρίδα μας”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο επικεφαλής του ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης», αναφέρει για την απόφαση για δημοψήφισμα.

Οξύτατη ήταν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, δηλώνοντας ότι “Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα. Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ”.

Με ένα ηχυρό ΟΧΙ στο μνημονιακό ζυγό κάλεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τον ελληνικό λαό να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή , τονίζοντας πως δεν πρόκειται για δίλημμα “ευρώ ή δραχμή αλλά εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση”. Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως “Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το δημοψήφισμα προστατεύει την Ευρώπη. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο αλλά δεν θα ανεχτούμε και μία πολιτική που εξευτελίζει τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα δεν υποστέλλει ποτέ τις σημαίες. Κάναμε προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός με τους δανειστές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και μήνες αλλά κάθε φορά που είμασταν κοντά σε συμφωνία, έρχονταν οι συνομιλητές με νέα μέτρα, με 23% στο λάδι, με αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μας ζητούσαν να πάρουμε μέτρα που θα εξοντώσουν τον τουρισμό ή να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες στο 0,2% . Ο ελληνικός λαός θα πει ένα μεγάλο όχι στις 5 Ιουλίου. Το «όχι» θα είναι εντολή να μην δεχθούμε μέτρα που δέχθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εξαθλίωσαν τους Έλληνες. Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός “ΟΧΙ” στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας.

Το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα αποτελεί “ΝΑΙ” στην δημοκρατική Ευρώπη. Το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση. Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και δεν μπορούν να εξευτελίζουν μία χώρα και έναν λαό. Δεν υπάρχουν εκβιασμοί, ούτε οι τράπεζες θα κλείσουν, ούτε τα ΑΤΜ, υπάρχουν 41 δισ περιουσία των ελληνικών τραπεζών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε μερικές ημέρες παράταση για να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. Ελπίζω ότι υπάρχουν φωνές στην ΕΕ που δεν ακολουθούν την γραμμή Σόιμπλε προς παραδειγματισμό των υπολοίπων”. Ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter έγραψε “Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε μόνο με ΟΧΙ, το ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου στην ταπείνωσή μας”. Τέλος, έδωσε και την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν αν στο σημερινό Eurogroup δεχθούν την ελληνική πρόταση που έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των θεσμών.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, προσερχόμενος στη Βουλή δήλωσε πως το κόμμα του θα στηρίξει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου για δημοψήφισμα. «Όχι» στους τοκογλύφους, ”ναι” στην εθνική ανεξαρτησία. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει”, ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέας της Χρυσής Αυγής.

Θέση επί του θέματος έλαβε και ο Γιώργος Παπανδρέου, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, εκφράζοντας τη δική του θέση σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της Δημοκρατίας ως τακτικό τέχνασμα, υπονομεύοντας την πολιτική ουσία του. Μια κακή πρόταση για δάνειο και μια κακή κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν. Μια έξοδος από το ευρώ είναι μη αναστρέψιμη».

Το ΚΚΕ, περιορίστηκε σε ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Γιάννη Γκιόκα, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, κυβέρνησης και δανειστών και κάλεσε το λαό να πει «όχι» και στους δύο. “Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας