Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας – Την Παρασκευή ενημερώνει τη Βουλή ο Τσίπρας

 • Επιστολή Τσίπρα σε Βούτση για την ενημέρωση στη Βουλή
 • Πυρετός προετοιμασιών για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες
 • Σενάρια ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής για τη συμφωνία
 • Στους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να δοθεί σήμερα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας
 • Νέα σύγκρουση Ιβάνοφ – Ζάεφ
 • Ενώπιον Ολομέλειας θα ενημερώσει ο Τσίπρας για τη συμφωνία
 • Η συμφωνία έτυχε ένθερμης υποδοχής από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα
 • Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία

Στην ιστορία γράφτηκε η χθεσινή ημέρα, καθώς μετά από περίπου έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και μετά από δεκαετίες διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Η γείτονα χώρα πλέον θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja».

Το πρωί της Παρασκευής η ενημέρωση στη Βουλή από τον Τσίπρα

Το πρωί της Παρασκευής θα ενημερώσει τελικά ο έλληνας πρωθυπουργός τη Βουλή για τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη στο Σκοπιανό.

Αναλυτικότερα, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση επί της συμφωνίας που επετεύχθη για το Σκοπιανό.

Στις Πρέσπες η υπογραφή της συμφωνίας – Υψηλοί προσκεκλημένοι

Η χθεσινή συμφωνία έτυχε ένθερμης υποδοχής από τη διεθνή κοινότητα, καθώς έσπευσαν να χαιρετίσουν την επίτευξή της ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σε μια εορταστική τελετή στις Πρέσπες, ενδεχομένως το Σάββατο, όπου θα δώσουν το παρών πολλοί υψηλοί προσκεκλημένοι.

Συγκεκριμένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην εκδήλωση  θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία ακόμη και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πως θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν. 

Στους πολιτικούς αρχηγούς θα δοθεί ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τη συμφωνία, οι οποίοι σύσσωμοι του ζήτησαν να τους δοθεί ολόκληρο το κείμενο.

Το κείμενο λοιπόν αναμένεται σήμερα να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση.

Η δημοσιοποίηση του κειμένου θα δώσει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς στα γενικά της χαρακτηριστικά αυτή ήδη έχει γνωστοποιηθεί.

Νέα σύγκρουση Ιβάνοφ – Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ,ενημέρωσε μέσα σε… έξι λεπτά τον σκοπιανό πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, προκάλεσε εντύπωση η μικρή διάρκεια της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου Τύπου του σκοπιανού προέδρου, η συνάντηση κράτησε δύο λεπτά.

«Ταπεινωτική για την ΠΓΔΜ η συμφωνία, δεν υπογράφω», αναφέρει στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα που απευθύνει στον λαό των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας και του σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό, χαρακτηρίζοντας την ταπεινωτική.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», σημείωσε ο σκοπιανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ταπεινωτική.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας

 • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
 • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
 • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
 • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
 • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
 • Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.

Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ για το Σκοπιανό το βράδυ της Τετάρτης

Στην ΕΡΤ παραχωρεί σήμερα το βράδυ στις 10.00 συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ερωτήσεις των, Αλέξη Παπαχελά, Τάσου Παππά και Δώρας Αναγνωστοπούλου.