Ο πρωθυπουργός οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά «ναι ή όχι» στην Ευρώπη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Όπως εκτιμά ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο, ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη. Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμφωνία των θεσμών, που ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο κ. Τσίπρας πρότεινε πριν λίγες μέρες.

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά ναι ή όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Σαμαράς. «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», προσθέτει.

Όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας, με τη Νέα Δημοκρατία να τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. «Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την πατρίδα μας», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Ποτάμι

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε:
“Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης”.

ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.
Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν χρειάζεται  δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και  απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ”.

Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): “Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς”. “Η  διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι  ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος”. “Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 )  στις προθεσμίες και τις  διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος”. “Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή”. “Επί της ουσίας πρόκειται για την αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και το εκλογικό σώμα στο πλαστό ερώτημα ναι ή όχι στην σκληρή πρόταση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Νομίζει επίσης ότι μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος”. “Το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ . Και σε αυτό πρέπει να απαντήσει κάθε πολίτης. Η απάντηση είναι ναι στην Ευρώπη και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική”. “Το ζήτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση άξια του θεσμικού της ρόλου και με αίσθηση ευθύνης. Μια κυβέρνηση ικανή να μαζέψει τη ζημιά που έγινε τους πέντε τελευταίους μήνες και να διαπραγματευθεί άμεσα και αποτελεσματικά με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Συνεπώς το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει η κυβέρνηση  Τσίπρα / Καμμένου είναι να παραιτηθεί. Το δημοψήφισμα που φαντάστηκε ο νοσηρός εγκέφαλος της κυβέρνησης οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε επίσπευση των εκλογών. Στον ενδιάμεσο όμως χρόνο πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η υπόσταση της εθνικής οικονομίας”.

Ανδρέας Λοβέρδος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Διχασμός,καταστροφή,πραξικόπημα:ιδού η απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μεταφέρουν τις ευθύνες τους στον λαό διχάζοντάς τον. Ναι στην ΕΕ,ναι στο ΕΥΡΩ. Όχι στους διχαστές και τους τυχοδιώκτες. Άλλο ερώτημα δεν υπάρχει». (twitter)

Κυριάκος Μητσοτάκης (βουλευτής ΝΔ): “Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Πρέπει να φύγει άμεσα και η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λάβει χώρα, διότι είναι αντισυνταγματικό. Και έαν η κυβέρνηση θέλει να απευθυνθεί στον λαό, θα  πρέπει να το κάνει με εκλογές”.

Χάρης Θεοχάρης (βουλευτής Ποτάμι): «Η ευθύνη του Συνταγματολόγου κ. Παυλόπουλου είναι τεράστια. Δεν θα πρέπει να αφήσει δημοσιονομικό ερώτημα να τεθεί σε ψηφοφορία».

KKE

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο MEGA, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών. Το σχόλιο του κ. Γκιόκα έγινε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα επί της πρότασης των τριών θεσμών για τους όρους υπό τους οποίους θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Το δημοψήφισμα που εισηγείται ο κ. Τσίπρας  μετά από πέντε μήνες παλινωδίας, είναι επιλογή μετάθεσης της ολοκληρωτικής αποτυχίας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, στον Ελληνικό λαό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «η στάση αυτή, όπως και η “πρόταση” που καταθέτει, ουδεμία σχέση έχουν με το δημοψήφισμα του 2011. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία και θέλησε να κάνει συμμέτοχο τον Ελληνικό λαό, με θετική ψήφο και εντολή για μια νέα πορεία προοδευτικών αλλαγών για τον τόπο. Τότε, ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε την πρόταση για δημοψήφισμα επί της συγκεκριμένης συμφωνίας, ζαριά που οδηγεί στη χρεοκοπία. Σήμερα, που δεν υπάρχει συμφωνία, τι ακριβώς σημαίνει η πρότασή του για δημοψήφισμα;».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ακόμη τα εξής:

«Υποσχέθηκαν μια καλύτερη μοίρα μετά από 5 χρόνια θυσιών. Δεν κατάφεραν να φέρουν μια συμφωνία και τώρα επιχειρούν να μετατρέψουν τον Ελληνικό λαό σε ασπίδα των ευθυνών τους. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό, δεν αποτελεί απλώς διαφυγή, αλλά και δειλία. Απαιτείται σαφής συμφωνία επί της οποίας θα κληθεί ο Ελληνικός λαός να απαντήσει, ΝΑΙ με δημοψήφισμα, όπως απαιτείται και η δική τους καθαρή θέση επί αυτής της συγκεκριμένης συμφωνίας. Το 2011, η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και έφερε μια συμφωνία την οποία υπερασπιζόταν. Τώρα, τι τελικά διαπραγματεύτηκαν; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία και μεταβιβάζουν τις ευθύνες. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και τότε να ζητήσουν την ψήφο του Ελληνικού λαού. Οσο δεν το κάνουν, πορεύονται μια επικίνδυνη ατραπό που καλλιεργεί το διχασμό. Αναμένουμε την απάντησή τους. Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ΝΑΙ στη συμμετοχή μας στο ΕΥΡΩ. Λέμε ΝΑΙ στη συμμετοχή μας στις δημοκρατικές κοινωνίες. Οι συντηρητικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν αποτελούν δικαιολογία για ρήξη στην πλάτη του Ελληνικού λαού, αλλά δείχνουν τις ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων να αγωνιστούν για να τους αλλάξουν. Η έξοδος ισοδυναμεί με λιποταξία. Και βεβαίως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι είναι δυνατόν να κρύψει την απελπισία της στη «μία» εβδομάδα της ντροπής για τη Δημοκρατία».

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας