Έγκυρες πηγές που έχουν θητεύσει επί μακρόν σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Νομικοί Σύμβουλοι και διευθυντές Εκλογών) ανέφεραν στο altsantiri.gr ότι εφόσον ο πρωθυπουργός προκηρύξει σήμερα πρόωρες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν περίπου αναγκαστικά στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές παρέχουν αξιόπιστες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι προθεσμίες

Το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος προβλέπουν ότι από τη στιγμή της προκήρυξης, οι εκλογές πρέπει υποχρεωτικά να διεξαχθούν εντός 30 ημερών το αργότερο. Αυτό σημαίνει πως αν προκηρυχθούν σήμερα θα πρέπει να στηθούν κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου (εντός 24 ημερών). Η 20η Σεπτεμβρίου ξεφεύγει από τους χρονικούς περιορισμούς (31 μέρες). Παρέχεται, βέβαια, η δυνατότητα σύντμησης των χρόνων, (δηλαδή να στηθούν κάλπες σε λιγότερο από 30 ημέρες), αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται η ψήφιση νόμου είτε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως συνέβη στο δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, χρειάστηκε η έκδοση ΠΝΠ, δεδομένου ότι το ελάχιστο χρονικό όριο για τη διεξαγωγή του είναι οι 20 μέρες.

Παραίτηση κυβέρνησης

Δεν είναι υποχρεωτικό να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο. Ούτε, όμως, είναι τυπικά απαραίτητο να ορισθούν υπηρεσιακοί υπουργοί. Ο ορισμός υπηρεσιακών υπουργών στα τρία υπουργεία που συνδέονται με τις εκλογές (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και πρώην Δημόσιας Τάξης) έχει καθιερωθεί εθιμικά.

Λίστα

Όταν μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων δεν μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Η επιλογή των υποψηφίων και η σειρά που καταλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια είναι διαδικασίες που εμπίπτουν στην απόλυτη δικαιοδοσία των αρχηγών των κομμάτων. Στις εκλογές με λίστα δεν βάζουμε σταυρό. Αν σε μία περιφέρεια ένα κόμμα εκλέξει τρεις υποψηφίους θα καταλάβουν τις έδρες οι τρεις πρώτοι του ψηφοδελτίου. Με άλλα λόγια, την εκλόγιμη σειρά την καθορίζει το κόμμα.

Εκλογικοί κατάλογοι

Οι εκλογές, εφόσον προκηρυχθούν, θα διεξαχθούν στη βάση των εκλογικών καταλόγων που χρησιμοποιήθηκαν στο δημοψήφισμα. Στέλεχος της Singular Logic έλεγε στο altsantiri.gr ότι οι κατάλογοι αυτοί είναι πλήρως αναθεωρημένοι και επικαιροποιμένοι, καθώς περιλαμβάνουν όλους τους νόμιμα έχοντες δικαίωμα ψήφου.

Διαδικασία

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει τη γνωστοποίηση των συνδυασμών, την ανακήρυξη των υποψηφίων από το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου (παρότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα) και τον διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων. Το τελευταίο είναι και το πιο χρονοβόρο, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί ο διορισμός των ίδιων δικαστικών αντιπροσώπων στα ίδια εκλογικά τμήματα, όπως συνέβη στο δημοψήφισμα.

Πρέπει να μπουν στη λίστα οι σημερινοί βουλευτές;

Όχι. Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να επιβάλει στους αρχηγούς των κομμάτων να συμπεριλάβουν στις λίστες τούς εκλεγμένους βουλευτές. Υπάρχει, ωστόσο, εθιμική αντίληψη πως όσοι έχουν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές περιλαμβάνονται στις λίστες και μάλιστα με τη σειρά των σταυρών που είχαν εκλεγεί.

Π.Π.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας