«Ξεκινά ένας καινούριος, αλλά δημιουργικός αγώνας, για να βγούμε γρήγορα από τον φαύλο κύκλο. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι με χαρά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη. «Για την κυβέρνηση ξεκινά ένας καινούργιος, αλλά πραγματικά δημιουργικός -που θα τον δώσουμε όλοι με μεγάλη χαρά- αγώνας δρόμου, προκειμένου να βγούμε γρήγορα από τον φαύλο κύκλο. Δηλαδή, ανάπτυξη. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι μας και αυτή είναι η αλήθεια, αν δεν περάσει η χώρα σε ανάπτυξη, εάν δεν παραχθεί πλούτος, εάν δεν ανεβεί το ΑΕΠ, προφανώς τα ζητήματα δεν θα έχουν λυθεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για να φτιάξουμε ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι βασικό στόχο για την κυβέρνηση να περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, τα μέλη της, τα στελέχη της, εντάσσονται στην υπηρέτηση ενός σκοπού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις του καθένα. Και αυτό ακριβώς θα συμβεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι εκκρεμότητες

Αναφερόμενη στη συμφωνία του Eurogroup, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες προς επίλυση, προσέθεσε, όμως, πως η μεγάλη εικόνα είναι πως για την Ελλάδα κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να βγούμε από τον φαύλο κύκλο. Ερωτηθείσα για το ΕΚΑΣ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η αναδρομική επιστροφή δεν ήταν μια δίκαιη ρύθμιση, και γι΄ αυτό «έγινε μια προσπάθεια -και εξακολουθεί να γίνεται- προκειμένου να μην επιστραφούν τα χρήματα».

Στην ερώτηση αν το θέμα της μη εφαρμογή τής αναδρομικής επιστροφής αποτελεί προϋπόθεση για τη δόση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί. Θύμισε, πάντως, ότι η πλήρης κατάργησή του ΕΚΑΣ είναι συμφωνημένη από παλιά, και η κυβέρνηση κατάφερε με τις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού τη σταδιακή και όχι την άμεση κατάργηση. Αναφορικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο Euroworking Group προκειμένου αυτές να αποσαφηνιστούν. «Από όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ακούστηκαν ως εκκρεμότητες, πολλά συζητούνται και χθες και συνεχίζουν σε επίπεδο Euroworking Group προκειμένου να αποσαφηνιστούν, διότι υπάρχουν και μερικές παρερμηνείες, υπάρχουν και κάποια που είχαν συμφωνηθεί αλλά για κάποιους λόγους δεν καταγράφηκαν στα συμφωνημένα. Εν πάση περιπτώσει, γίνεται μια δουλειά προκειμένου αυτά τα σημεία που εμφανίστηκαν ως εκκρεμότητες και χρήζουν βελτίωσης ή αποσαφήνισης, να δούμε τελικά ποια θα είναι», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και την απαίτηση να περάσουν σε funds, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους θεσμούς να μην εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια και να είναι και αυτά ελεύθερα να πωληθούν. «Η δική μας προσπάθεια ήταν να μην συμβεί αυτό. Προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο επίλυσης», δήλωσε, ενώ ερωτηθείσα αν αυτά αποτελούν ζητήματα για την καταβολή της δόσης, είπε ότι αποτελούν προαπαιτούμενα, προσέθεσε όμως ότι υπάρχουν και εκκρεμότητες, οι οποίες είναι απλές εξειδικεύσεις και αποσαφηνίσεις.

Η συμφωνία για το χρέος

Αναφερόμενη στη συμφωνία για το χρέος, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στη Συμφωνία του καλοκαιριού η απόφαση ήταν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Αυτό ήρθε πιο μπροστά, η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αξιολόγηση. Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά και θετικό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπληρωσε ότι αυτά που περίμενε η κυβέρνηση ως προς τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν απείχαν από το αποτέλεσμα.

«Όλοι ξέραμε, και βεβαίως θα το δείτε και στις διατυπώσεις όλων μας, το τι περιμέναμε από αυτό το Eurogroup, δεν απείχε από το αποτέλεσμα διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, το ζήτημα των άμεσων και μεσοπρόθεσμων, έπρεπε να είναι πιο σαφώς ορισμένο, διότι θα συμβεί άμεσα. Ωστόσο, για το μακροπρόθεσμο υπήρχαν μεγάλα ζητήματα έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Επενδυτικό περιβάλλον

Παράλληλα επισήμανε τις πρόνοιες της συμφωνίας για το χρέος ότι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και μετά το πρόγραμμα κάτω του 20%. «Αυτό σημαίνει ότι ελαττώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», ανέφερε και προσέθεσε ότι ο ESM έχει αναλάβει να ελαττώσει το ρίσκο αύξησης των επιτοκίων με πολλούς μηχανισμούς, δεδομένα που δημιουργούν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.

«Ποιος δεν θα ήθελε τη συνολική λύση; Λέμε όμως ότι επειδή δεν έχουμε τη συνολική λύση δεν θα πρέπει και να μηδενίσουμε το τι σημαντικό συνέβη», είπε για το χρέος η Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και το Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι λειτούργησαν υπέρ της αξιολόγησης, η οποία δεν θα έκλεινε χωρίς αυτά.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας