Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Είμαστε όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο βεβαίως είναι προβληματικό και το οποίο από μόνο του ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όπως διατυπώνετε και εσείς το ερώτημα είναι διαφορετικό το κάτω από 120, πάνω από 120 και αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές. Και δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη στιγμή με την έννοια των προτεραιοτήτων και των αναγκών όχι γιατί δεν θα τις θέλαμε ενδεχομένως ή ότι θα τις αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο στη χρονική αυτή στιγμή δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν οι δυο βασικές προτεραιότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή: Η πρώτη είναι η σημερινή ψηφοφορία και η κατάληξη του αυριανού Eurogroup, η επίτευξη δηλαδή της συμφωνίας διότι μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι απολύτως ήσυχος. Η δεύτερη είναι η κρίσιμη σημαντική επίπονη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι το μεγάλο θέμα μας που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας. Επομένως, αυτές τις δυο προτεραιότητες και ο χώρος και ο χρόνος τα οποία ενδεχομένως θα αφήσουν, θα κρίνουν το αν και πότε θα γίνουν εκλογές».

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση όσον αφορά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση της μεγάλης ανάγκης και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Και χθες δημόσια, με δημόσια συνεδρίαση αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Επομένως ενάγει ένα πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Ξέρετε όμως ότι δεν απλό αυτό δεν λύνεται με έναν τρόπο όπως διατυπώνεται και απαιτείται από πολλούς οι οποίοι κυρίως είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά θεωρεί πως «δεν είναι λύση» η άποψη του Ποταμιού για πρόταση μομφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως λέει χαρακτηριστικά «Αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά. Χθες προαναγγέλθηκε από τον κύριο Ήσυχο με κάποιο τρόπο η ίδρυση ενός καινούριου κόμματος. Αυτό ξέρετε δεν μπορώ να το πω εγώ. Θα το κρίνουν εκείνοι πως, πότε και αν. Φαίνεται να διαμορφώνεται έτσι πάντως η κατάσταση. Να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις, μια προσπάθεια ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού. Αυτό σε ένα βαθμό σε μεγάλο βαθμό μάλλον είναι και αντικειμενικό. Από τη μία πλευρά είναι οι πολιτικοί οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σήμερα μπαίνουν σε μία πολιτική η οποία δεν είναι υποστήριξης του προγράμματος με την οποία απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη. Επομένως θα χρειαστεί και θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Διότι αντιλαμβάνεστε, ναι μεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία όπως απαιτείται, αλλά ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διανύσει μία μεγάλη διαδρομή όσον αφορά τα αντιρροπιστικά μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να κάνει και θα πρέπει να μελετήσει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα απαλύνει τις επιπτώσεις της καινούριας συμφωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία πραγματικά για να μπορέσει να αμυνθεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια με στόχο βεβαίως την έξοδο από τις κάθε τύπου συμφωνίες και την έξοδο από τα αδιέξοδα του δανεισμού και του χρέους. Επομένως το επόμενο διάστημα στο δικό μας πολιτικό χώρο θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός. Πρέπει ωστόσο να γίνει και γρήγορα και πρέπει να γίνει και αποφασιστικά και γρήγορα και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να φτάσουμε στην ανάπτυξη».

Η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κυρία υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή προοιωνίζεται πολιτικές εξελίξεις;

-Όπως το περιγράψατε πραγματικά είναι μια κρίσιμη και καθοριστική ψηφοφορία με δεδομένο ότι είναι μια κρίσιμη και καθοριστική στιγμή για την ελληνική πραγματικότητα, για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό φυσικά. Επομένως και μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο έχει αρκετές αναταράξεις όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα, αλλά όπως είναι και αναμενόμενο σε σκληρές συνθήκες, πραγματικά η ψηφοφορία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπάρχει ένα δίλημμα όπως φαίνεται και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών της συμπολίτευσης;

-Έχει διαμορφωθεί και από τις προηγούμενες ψηφοφορίες το πρόβλημα, δηλαδή κυβερνητική πλειοψηφία ισχυρή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Επομένως είμαστε ήδη σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο βεβαίως είναι προβληματικό και το οποίο από μόνο του ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όπως διατυπώνετε και εσείς το ερώτημα είναι διαφορετικό το κάτω από 120, πάνω από 120 και αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές. Και δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη στιγμή με την έννοια των προτεραιοτήτων και των αναγκών όχι γιατί δεν θα τις θέλαμε ενδεχομένως ή ότι θα τις αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο στη χρονική αυτή στιγμή δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν οι δυο βασικές προτεραιότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή: Η πρώτη είναι η σημερινή ψηφοφορία και η κατάληξη της αυριανής Ευρωομάδας (Eurogroup), η επίτευξη δηλαδή της συμφωνίας διότι μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι απολύτως ήσυχος. Η δεύτερη είναι η κρίσιμη σημαντική επίπονη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι το μεγάλο θέμα μας που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας. Επομένως, αυτές τις δυο προτεραιότητες και ο χώρος και ο χρόνος τα οποία ενδεχομένως θα αφήσουν, θα κρίνουν το αν και πότε θα γίνουν εκλογές.

-Για το χρέος μιας και αναφερθήκατε, είστε αισιόδοξη με δεδομένο ότι τουλάχιστον κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι στη Γερμανία αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση θα έλεγα του ελληνικού δημόσιου χρέους;

-Ναι, υπάρχουν αυτοί οι κύκλοι και κάνουν και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου και να μην επιτευχθεί αυτή η συμφωνία σήμερα αλλά και να μην φτάσουμε και σε αυτό που είναι η καρδιά του προβλήματος. Υπάρχουν αυτοί οι κύκλοι όμως υπάρχουν και άλλοι κύκλοι οι οποίοι φαίνεται να είναι και περισσότεροι που πιστεύουν ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχουν συζητηθεί, δηλαδή ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει και ο χρόνος ο οποίος προσδιορίζεται είναι μετά την πρώτη αξιολόγηση. Είμαστε αισιόδοξοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα μας το χαρίσει κάποιος.

-Κυρία υπουργέ σας άκουσα το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι να λέτε ότι υπάρχει δυσαρμονία στη σχέση της κυβέρνησης με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου την κυρία Κωνσταντοπούλου. Αυτή η δυσαρμονία μπορεί να ξεπεραστεί ή φαίνεται ότι υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις της προέδρου με την κυβέρνηση;

-Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση όσον αφορά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση της μεγάλης ανάγκης επομένως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Και χθες δημόσια, με δημόσια συνεδρίαση αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Επομένως ενάγει ένα πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Ξέρετε όμως ότι δεν απλό αυτό δεν λύνεται με έναν τρόπο όπως διατυπώνεται και απαιτείται από πολλούς οι οποίοι κυρίως είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

-Μια πρόταση μομφής δηλαδή. Όπως λέει το «Ποτάμι».

-Δεν είναι αυτή η λύση νομίζω.

-Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν διαχωριστές ρωγμές και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει στο σύνολο του πολιτικού συστήματος πλέον ένα τεράστιο δίλημμα πως προχωράει η χώρα. Πως βλέπεται τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να προχωράει η χώρα;

-Όπως είπατε κι εσείς και έτσι είναι πραγματικά υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις, μια προσπάθεια ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού. Αυτό σε ένα βαθμό σε μεγάλο βαθμό μάλλον είναι και αντικειμενικό. Από τη μία πλευρά είναι οι πολιτικοί οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σήμερα μπαίνουν σε μία πολιτική η οποία δεν είναι υποστήριξης του προγράμματος με την οποία απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη. Επομένως θα χρειαστεί και θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Διότι αντιλαμβάνεστε ναι μεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία όπως απαιτείται, αλλά ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διανύσει μία μεγάλη διαδρομή όσον αφορά τα αντιρροπιστικά μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να κάνει και θα πρέπει να μελετήσει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα απαλύνει τις επιπτώσεις της καινούριας συμφωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία πραγματικά για να μπορέσει να αμυνθεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια με στόχο βεβαίως την έξοδο από τις κάθε τύπου συμφωνίες και την έξοδο από τα αδιέξοδα του δανεισμού και του χρέους. Επομένως το επόμενο διάστημα στο δικό μας πολιτικό χώρο θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός. Πρέπει ωστόσο να γίνει και γρήγορα και πρέπει να γίνει και αποφασιστικά και γρήγορα και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να φτάσουμε στην ανάπτυξη.

-Με ένα ή δύο κόμματα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ κυρία υπουργέ;

-Αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά. Χθες προαναγγέλθηκε από τον κύριο Ήσυχο με κάποιο τρόπο η ίδρυση ενός καινούριου κόμματος. Αυτό ξέρετε δεν μπορώ να το πω εγώ. Θα το κρίνουν εκείνοι πως, πότε και αν. Φαίνεται να διαμορφώνεται έτσι πάντως η κατάσταση. Να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας