«Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε τη σταθερότητα, δημιουργούμε προοπτική», ανέφερε για το μήνυμα από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Όταν υπάρχουν προτάσεις, σχεδιασμός και διαπραγμάτευση με σταθερά βήματα, υπάρχει αποτέλεσμα», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα» και σημείωσε πως «όσο η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα αποκαθίσταται, τόσο οι περιορισμοί θα αίρονται».

«Έχει αποτυπωθεί, σε μια δύσκολη χρονιά, ότι όχι μόνο φτάνουμε τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνουμε», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μπήκε ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης συμπεριλαμβάνει την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. «Αυτό σημαίνει ταχύτατη αποκατάσταση ρευστότητας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προειδοποίησε πως «όποιος επενδύει στην αστάθεια της κυβέρνησης, επενδύει στην αστάθεια της χώρας».
«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τις αποτυχίες κυβερνήσεων 40 ετών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Έλληνες θα σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Ερωτηθείσα για τον δημοσιονομικό διορθωτή, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα περάσει από τη Βουλή. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, αλλά αν αυτό επιλυθεί στα τεχνικά κλιμάκια ενδεχομένως και νωρίτερα, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. «Σε κάθε περίπτωση έχει μπει ο οδικός χάρτης μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εκτίμησε ότι η εκταμίευση θα γίνει εντός του Ιουνίου.

Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα
Ανέφερε εξάλλου ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και «ακόμη και αν κάποιοι στενοχωρήθηκαν, δεν υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι δεν έγινε συζήτηση χθες για επιπρόσθετα μέτρα, αλλά έγινε αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και αποδείχθηκε πως «όταν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες, όταν υπάρχει σχεδιασμός, η διαπραγμάτευση γίνεται πάνω σε σταθερά βήματα, υπάρχει και αποτέλεσμα».

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης
Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν θα χρειαστεί, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη τα φετινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποτυπώνουν ότι υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι από την ελληνική κυβέρνηση περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει ότι έχει αποτυπωθεί, σε πολύ δύσκολη χρονιά, η δυνατότητα, όχι μόνο να φθάνουμε τους στόχους, αλλά και να τους υπερβαίνουμε. Επομένως, έχουμε όλους τους λόγους σε μια επόμενη χρονιά, η οποία θα είναι σε ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, να έχουμε τη δυνατότητα και να μην χρειασθεί ποτέ να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
Αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλάει για τον προϋπολογισμό και αναμόρφωση του προϋπολογισμού, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δέχθηκε πως δεν μπορεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Το χρέος
Αναφερόμενη στον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι πρώτη φορά μπαίνει, αποτυπώνεται και σε κείμενο, ότι ολοκληρώνεται πρόταση για τη διαχείριση του χρέους, ούτως ώστε αυτό να είναι και άμεσα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα βιώσιμο. «Αυτό είναι που καθορίζει ότι μπορούμε σταθερά πια να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της εξαετίας. Οι Έλληνες θα σταθούμε στα δικά μας πόδια με την επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε χθες -επαναλαμβάνω ως τίτλο, εννοώ δεν έχουν αναλυθεί οι λεπτομέρειές του- είναι ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους άμεσες. Για παράδειγμα, πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς τα κράτη-μέλη ή και του ΔΝΤ», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να γίνει με σταθερές χρηματοδοτήσεις, με σταθερές πρόωρες αποπληρωμές. «Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα εξεταστούν μέθοδοι, όπως είναι η επιμήκυνση, οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος σε αποπληρωμές δανείων, χρήση μεταφοράς κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες των χωρών-μελών. Και για το μακροπρόθεσμο διάστημα- δήλωσε το Eurogroup έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα επίτευξης στόχου βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου και μακροπρόθεσμα αυτό να είναι βιώσιμο. Αυτό είναι η καρδιά της συμφωνίας που αποτυπώνεται μέχρι χθες. Αυτό, βεβαίως, θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και καθορίζει και περιγράφει αρκετά τον στόχο που είναι σαφής και τα βήματα τα οποία αποτυπώνονται σε αυτόν», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η εκταμίευση της δόσης και η ρευστότητα
Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ταυτόχρονα ότι με βάση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης συμπεριλαμβάνει εκτός από την κάλυψη των δανειακών αναγκών και ταχύτατη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό συμβάλει άμεσα στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αλλαγή σελίδας
«Όσο η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, τόσο οι περιορισμοί αίρονται, σε ορίζοντα τον οποίο εκτιμώ ότι θα είναι σύντομος», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι από χθες, μετά από έξι χρόνια δραματικών Eurogroup και τραγικών αποφάσεων που επιβάλλονταν την επόμενη ημέρα στον ελληνικό λαό, βλέπουμε ένα φως. «Βλέπουμε τη διέξοδο από όπου θα περάσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τις αποτυχίες πολιτικών 40 ετών. Και αυτά, βεβαίως, δεν γίνονται σε μια ημέρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η συμφωνία του καλοκαιριού εμπεριέχει μέτρα στο 3% του ΑΕΠ, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι να τα πάρουμε, και τα πήραμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κανείς χαρούμενος με αυτά. Ωστόσο, όταν πάμε να δούμε τι χάνουμε, τι κερδίζουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μέσα από αυτό τον δρόμο, ήταν ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε».

Η κοινωνία θα αφήσει απέξω όσους δεν συνταχθούν με την εθνική γραμμή
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κλείνει οριστικά και ο κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας που κάποιοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν. «Προφανώς, ο κύκλος αυτός νομίζω ότι -και για τους πιο κακόπιστους- κλείνει οριστικά. Για μας, αλήθεια είναι ότι δεν άνοιξε ποτέ. Εμείς είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είχαμε εμπιστοσύνη και στη δύναμη την οποία έχουμε από τον ελληνικό λαό για να προχωρήσουμε, για να φθάσουμε εδώ σήμερα και απεδείχθη», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να το ξανασκεφθούν αυτοί που αντιπολιτεύονται μικροπολιτικά», καλώντας τους να συνταχθούν με την εθνική γραμμή διότι διαφορετικά η κοινωνία και η ιστορία θα τους αφήσει απέξω.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας