Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από τη Ρόδο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του ΦΠΑ και στην εκπαίδευση.

Αναλυτικά, τα σημεία από την ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

Για το μεταναστευτικό:

«Πάντα το ΠΑΣΟΚ ήταν με τον άνθρωπο και την ανθρωπιά. Όλοι σ’ αυτό τον τόπο γνωρίζουμε ότι η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά. Γι αυτό δεν μπορώ να μην πω , σήμερα εδώ από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα ότι είμαι συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Από την απώλεια τόσων ανθρώπων, τόσων μικρών παιδιών.

Νοιώθω άσχημα που αυτή την ώρα πρέπει να πω ότι δεν φτάνει η θλίψη, δεν φτάνουν οι διαπιστώσεις. Απαιτούνται πρωτοβουλίες.

Ζείτε στα νησιά και το πρόβλημα είναι συνδεδεμένο με την καθημερινότητά σας.

Ζήσατε όλους αυτούς τους μήνες την απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, όλους εσάς, τους κατοίκους των νησιών μας που αναλάβατε – με την κυβέρνηση απούσα – την ευθύνη για την στήριξη των προσφύγων.

Να ευχαριστήσω το Λιμενικό και τα Σώματα ασφαλείας που σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές με αυτοθυσία. Μας κάνουν υπερήφανους όπως υπερήφανους μας κάνουν και οι πολυάριθμοι εθελοντές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δεν θα έπρεπε όμως να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Είναι ντροπή για τη χώρα μας οι σκηνές που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες βδομάδες στα νησιά μας και στα σύνορα με τα Σκόπια. Είναι εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.

Έκαναν το γύρο του κόσμου, υπονόμευσαν την τουριστική προοπτική και θα πρέπει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να μετριασθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει για τον Ελληνικό Τουρισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΩΝΗ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

ΑΝ  ΕΙΧΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ όπως προτείναμε εμείς, ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν εφάρμοσε κανένα σχέδιο, αλλά με άφρονες δηλώσεις στελεχών της έδωσε το μήνυμα στους διακινητές να προτιμήσουν ως δίοδο εισόδου την Ελλάδα. Ένα μήνυμα που δεν απευθυνόταν μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε μετανάστες.

Ολόκληρο το 2014 είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας 3.500 Πακιστανοί πολίτες ενώ το 2015 έχουμε μέχρι τον Ιούλιο ξεπεράσει τους 10.000. Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι στην πλειοψηφία τους οικονομικοί μετανάστες και πρέπει σύμφωνα με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δεν είναι σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην προστασία των προσφύγων αυτό που έκανε η Κυβέρνηση. Είναι δημιουργία χάους εις βάρους της χώρας και των ίδιων των προσφύγων.

Γι’ αυτό απαιτείται επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάναμε στο παρελθόν, και ελπίζω ότι τώρα που πληροφορήθηκε και ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα θα συμφωνήσει μαζί μας.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έπραξε ό,τι έπρεπε ώστε να παρακινηθούν οι γείτονες να επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα δίκτυα διακινητών.

 

Όπως υπάρχουν και ευθύνες για τις καθυστερήσεις απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, τακτικών και έκτακτων, που εμείς είχαμε διεκδικήσει και πετύχει από την ΕΕ.

 

Βεβαίως και το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι διεθνές και ευρωπαϊκό αλλά δεν μπορεί να ζητάς την συνδρομή των άλλων αν δεν είσαι ο ίδιος αξιόπιστος.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, γιατί ζούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό θα συμπεριλαμβάνει:

– Εντατικοποίηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και επιβολή όλων των ποινικών κυρώσεων στους διακινητές

– Αποφυγή δηλώσεων από ελληνικής πλευράς που ισοδυναμούν με πρόσκληση στα εγκληματικά δίκτυα διακινητών να προτιμήσουν τη χώρα μας

– Επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Κάθε πρόσφυγας που επιλέγει την Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, όμως και ότι δημιουργούμε ανθρώπινες συνθήκες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης χωρίς να επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να ζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες.

– Εντατικοποίηση των επαφών με τις τουρκικές αρχές διμερώς αλλά και μέσω της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των διακινητών στα τουρκικά παράλια.

– Στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να προωθηθεί κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες.

– Αυστηρότεροι έλεγχοι στην είσοδο οικονομικών μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας πρόσφυγα.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα μας.

– Και βέβαια ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού. Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία, δίνοντας έδαφος στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ».

Για το ΦΠΑ:

«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο φλέγον θέμα της εξίσωσης του ΦΠΑ, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους νησιώτες.

Στην ομιλία του εδώ στην Ρόδο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τις 26 Γενάρη που θα ήταν Πρωθυπουργός, δεν θα υπάρχει καν συζήτηση που να περιέχει την λέξη ΦΠΑ.

Λίγους μήνες μετά ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΙΔΙΟΣ με το περιβόητο υπόμνημά του 47 σελίδων την εξίσωση του ΦΠΑ με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε, με τον πιο προκλητικό τρόπο τους νησιώτες, που είμαστε βέβαιοι ότι θα τους απαντήσουν με την ψήφο τους την Κυριακή.

Και μαζί πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι εμείς αρνηθήκαμε, στις διαπραγματεύσεις και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, να υιοθετήσουμε αυτό το μέτρο.

Με σημαντική την συμβολή των στελεχών μας από τις νησιωτικές περιοχές, και ειδικά του βουλευτή μας του καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού.

Θα θέσουμε αποφασιστικά την εξαίρεση νησιών με κριτήρια εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά. Αλλά και την διαμόρφωση ενός πλαισίου ισοδύναμων αντισταθμιστικών για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαπραγματεύεται και να πετυχαίνει λύσεις προς όφελος των πολιτών».

Για τα σχολεία:

«Κατάφεραν το απόλυτο χάος και στην εκπαίδευση. Απέτυχαν ακόμη και να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με στοιχειωδώς καλές προϋποθέσεις.

Έσπασαν τρία ρεκόρ:

  • Για πρώτη φορά υπάρχουν εντελώς κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία σε αρκετούς νομούς.
  • Για πρώτη φορά την ημέρα του αγιασμού οι αναπληρωτές κάνουν ακόμη αιτήσεις για να προσληφθούν τον Οκτώβριο.
  • Για πρώτη φορά το Υπουργείο ομολογεί ότι 6000 από τα 25000 κενά δεν θα καλυφθούν ως το τέλος της χρονιάς.

Τα σχολεία των μικρών νησιών πρακτικά δεν λειτουργούν και ουδείς γνωρίζει πότε θα λειτουργήσουν.

Στην Τήλο, το Αγαθονήσι και τη Χάλκη τα Δημοτικά δεν άνοιξαν την Παρασκευή, και στα υπόλοιπα σχολεία μόλις μετά βίας υπάρχουν ελάχιστοι εκπαιδευτικοί που φυσικά δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν».

Για τον τουρισμό:

«Δεν είναι δυνατόν φυσικά εδώ στην Ρόδο, στα Δωδεκάνησα, να μη μιλήσουμε για το μεγάλο θέμα του Τουρισμού.

Θεωρούμε την τουριστική βιομηχανία μας ως πηγή ζωής, μοχλό ανάπτυξης για όλη την Ελληνική Οικονομία.

Γι’ αυτό και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που παρουσιάσαμε στην ΔΕΘ, δίνουμε βάρος στην τουριστική ανάπτυξη στοχεύοντας στην δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στην χώρα. Με ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες όλο τον χρόνο, και όχι μόνο τους θερινούς μήνες».

Με:

  • την σύνδεση του τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή, το περιβάλλον, τον Πολιτισμό
  • την αναβάθμιση της τουριστικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης
  • την αξιοποίηση ΣΔΙΤ για νέες τουριστικές υποδομές
  • στήριξη επενδύσεων σε ποιοτικές μονάδες
  • με δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων για παραγωγή πρωτοποριακών δράσεων
  • Την δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων με όμορες χώρες».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας