Χαιρετισμό απηύθυναν στο 10ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Από πλευράς κυβέρνησης, αλλά εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, το παρόν έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνήσει, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για δυνάμεις στην Ευρώπη που υποτιμούν τον ευρωπαϊκό νότο και βλέπουν χώρες ως δεύτερης κατηγορίας τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή από τον αντιπολιτευτισμό, προτάσσοντας την ανάγκη και να υπάρχουν δυνατότητες συναινέσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα.

«Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Όποια πολιτική δύναμη με ρεβανσιστική διάθεση αναζητά επιβεβαίωση στο παρελθόν δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε ο κ. Φίλης τονίζοντας πως «μόνο ένα ανασυγκροτημένο και ανανεωμένο δημόσιο, φιλικό προς τον πολίτη, που θα δίνει ρόλο στις επενδύσεις και την ιδιωτική οικονομία μπορεί να σώσει τη χώρα».

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας ενώ έκανε λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους «νταβατζήδες», τονίζοντας πως είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σπάσει το σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κρίση.

ΠΑΣΟΚ: Προτεραιότητα η εθνική συνεννόηση
Η εθνική συνεννόηση είναι προτεραιότητα για να βγει η χώρα από την κρίση τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

«Μας ενώνει όλους για ένα καλύτερο αύριο η αγωνία για μια καλύτερη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις εμφανίζουν μια χώρα χωρίς πυξίδα σε μια τρικυμία». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού, για καθυστέρηση στην αξιολόγηση, θέματα που, όπως είπε, σημαδεύουν μια χώρα που αναπαράγει την κρίση.

«Στο εσωτερικό η χώρα βιώνει ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θέτει σε δοκιμασία τους θεσμούς» τόνισε, κάνοντας λόγο για κρίση δημοκρατίας. Όπως είπε το μνημόνιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι ανεφάρμοστο, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια είχε θετικά αποτελέσματα.

«Κάθε μέρα που περνά θα είναι πιο δύσκολο ένα κόμμα μόνο του να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ποτάμι: Ανάγκη για συμμαχίες
Την ανάγκη να υπάρξουν συμμαχίες καθώς η χώρα διολισθαίνει εκτός Ευρώπης, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

«Θα πρέπει να δείξετε στον ελληνικό λαό πως έχετε καταλάβει τα λάθη σας» τόνισε επισημαίνοντας πως το μεγάλο λάθος ήταν ότι τα κόμματα θεώρησαν το κράτος ως λάφυρο. «Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και θα αφήσει σημάδια στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης συμπληρώνοντας πως απέτυχε γιατί όχι μόνο δεν έμαθε αλλά ενίσχυσε τα λάθη του παρελθόντος κάνοντας λόγο για «αριστερό λαϊκισμό διανθισμένο με ολίγον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκρουστεί με τον λαϊκισμό και όπως είπε αν επιμείνει, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει μόνο κερδισμένη. «Όλοι έχουμε καταλάβει ότι η λύση είναι μόνο ο ρεαλισμός. Να συγκρουστούμε με τα λάθη του παλιού συστήματος, την ανομία, την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να διχαστεί η κοινωνία.

«Ελπίζω να καταφέρετε να αλλάξετε τη ΝΔ, θα είναι ένα καλό μήνυμα πρόθεσης και δύναμης. Κάντε το καλύτερο για την πατρίδα» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Για αντιλαϊκά μέτρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ν. Καραθανασόπουλος

Για αντιλαϊκά μέτρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στην παρέμβασή του ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «βαρβαρότητα του συστήματος» που αποκαλύπτεται από τη στάση των χωρών της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες. «Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι αρνητική εξέλιξη και η παρουσία του στην περιοχή μας προμηνύει κινδύνους» τόνισε επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

«Ο ελληνικός λαός με συντονισμένους αγώνες πρέπει να σταθοεί απέναντι σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» είπε, κάνοντας λόγο και για φοροεπιδρομή και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία η οποία θα βασίζεται σε φθηνή εργατική δύναμη χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τον πλούτο στα χέρια των λίγων. «Το ερώτημα είναι τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Εμείς λέμε καθαρά ότι η μόνη λύση για τον λαό είναι η πρόταση πως πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής με μονομερής διαγραφή του χρέους» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

“Να στηριχθεί η κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της”

Την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της, μια κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, πολεμά το ίδιο σύστημα με τους ίδιους τρόπους που πολέμησε και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, επισήμανε στην παρέμβασή του στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας. Ο γραμματέας του κόμματος έθεσε το δίλημμα αν «σκύβουμε το κεφάλι και οδηγούμεθα στο σκοτάδι ενός νέου μεσαίωνα ή αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ευρώπη της συνοχής και της ευημερίας» επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης τόνισε ο στόχος της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είναι κοινός. «Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε μια αποτυχημένη χώρα» είπε υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού για να περάσει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της παραγωγικότητας και της προόδου. «Πρέπει να εξορκίσουμε τον λαϊκισμό και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αντί να κατηγορούμε τους ξένους. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον λαό. Το μέγα ζήτημα για τη χώρα μας είναι η πολιτική σταθερότητα» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε πως χρειάζεται όσοι είναι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας να συνεργαστούν. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως χρειάζεται σύγκρουση με όσους επιθυμούν τη στασιμότητα. «Σήμερα χρειάζονται πολιτικές που θα καταλήγουν στη μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από μια κυβέρνηση συναίνεσης με πρόσωπα κοινής αποδοχής. «Ο κ. Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Εξάλλου, ο Κώστας Ήσυχος εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Ενότητα περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χωρίς να κρύψει την ανησυχία του και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας