Τις απόψεις της Αυστριακής κυβέρνησης για το προσφυγικό ανέπτυξε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής κατά τη συζήτηση με θέμα : “Επίκαιρες προκλήσεις της κατάστασης στο προσφυγικό ζήτημα”. «Η επίκαιρη προσφυγική κρίση απαιτεί κοινά μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, και η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στην Ελλάδα ένα πακέτο μέσων, ενώ είναι σαφές πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να δημιουργηθεί κάτι τελείως νέο στην ευρωπαϊκή συνεργασία», υποστήριξε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι δεν θέλει αυτή η Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια περιοχή των αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων και της βίας, της εχθρότητας μεταξύ γειτόνων και, σε τελική ανάλυση, του μίσους, αλλά θέλει μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά και η οποία υποστηρίζει την έννομη τάξη και τον ανθρωπισμό.

«Ποια είναι η εναλλακτική επιλογή στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων», αναρωτήθηκε ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, για να προειδοποιήσει αμέσως ότι θα δημιουργούνταν ένας ανταγωνισμός στην κατασκευή φρακτών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καθώς δεν θα επαρκούσαν φράκτες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα θα έπρεπε να υπάρξει πρόθεση και για χρήση βίας.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στο επίκεντρο της Συνάντησης Κορυφής της ΕΕ και αφρικανικών χωρών στη Μάλτα, πρέπει να βρεθεί η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων στις περιοχές κρίσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνον μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία και με την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια για την εξάλειψη των αιτίων που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους σε φυγή.

Παράλληλα, κατά την άποψή του, είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί οικονομικά η αξιοπρεπής διαβίωση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ωστόσο δεν είναι τόσο απλή η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων στον προϋπολογισμό, πάντως τα “δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ” που έχει εγκρίνει έως τώρα η ΕΕ, όπως επίσης οι πόροι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αποτελούν μια αρχή για το σκοπό αυτό.

Όπως τόνισε ο καγκελάριος, θα πρέπει επιπλέον να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες για εργασία των προσφύγων στους καταυλισμούς και για πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, και για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα απαιτηθούν ακόμη περισσότεροι πόροι, ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν πραγματικά για το καλό των προσφύγων.

Πρόσθεσε δε, πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει τώρα να φροντίσει ώστε οι πολιτικές διακηρύξεις προθέσεων να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό στην πράξη.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας