Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί μέρος των αδικιών των φορολογικών νόμων που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια δρομολογεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει το Βήμα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους που, ενώ έχουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ. από τόκους καταθέσεων), καλούνται να πληρώσουν φόρους λόγω τεκμηρίων, ενώ θα εξαιρούνται του φόρου δωρεών (40%) οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.

Οι διορθώσεις που θα γίνουν τώρα στο φορολογικό νόμο θα αφορούν τόσο τις δηλώσεις, που έχουν ήδη υποβληθεί, όσο και εκείνες που θα υποβληθούν έως το τέλος του μήνα.

Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει εκκαθάριση, είναι πολύ πιθανόν είτε να γίνει νέα αυτόματη εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ή να χρειαστεί να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά νέες τροποποιητικές δηλώσεις εντός της ισχύουσας προθεσμίας ή εντός νέας καταληκτικής ημερομηνίας που θα ανακοινωθεί, εφόσον αποφασιστεί παράταση.

Τα λάθη και οι αδικίες

Αδικίες τεκμηρίων: Λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα. Μελετάται να εφαρμοστεί και πάλι η διάταξη, που ίσχυε έως πέρυσι, βάσει της οποίας φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό 9.500 ευρώ. Παράλληλα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο, σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα ανεξάρτητα αν έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχεία (π.χ. ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία).

Μισθωτοί που έχουν έσοδα και από «μπλοκάκι»: Με βάση τα ισχύοντα, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φορο-έκπτωση 2.100 ευρώ. Με την αλλαγή που θα ψηφιστεί θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέγουν αν θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους αθροιστικά.

Αγρότες: Με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3% και το γινόμενο φορολογείται με 11% από το 1ο ευρώ.

Δωρεές σε συγγενείς θυμάτων του Norman Atlantic: Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει ότι όποιος προχωρήσει σε δωρεά χρημάτων προς μέλη των οικογενειών που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στο τραγικό δυστύχημα του Norman Atlantic τα ποσά αυτά θα παραμείνουν αφορολόγητα. Η διάταξη αυτή θα έχει ισχύ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας