Euroworking για την πρόοδο των συζητήσεων – Προς “τεχνική συμφωνία” με αστερίσκους

  • «Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» λέει ευρωπαίος αξιωματούχος για τις συνομιλίες 
  • Έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις συζητήσεις επαναλαμβάνει η Κομισιόν
  • Εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά 
  • Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 7 Μαρτίου, αναφέρει η Deutsche Welle

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών ενόψει της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρω-ομάδας.

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, ενώ άλλος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Πηγές αναφέρουν επίσης την ίδια ώρα ότι παραμένουν ορισμένα «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λεγόμενο λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη επιστολή Τσίπρα για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει κλείσει η συμφωνία

Σημειώνεται ότι και ο  Ντάισελμπλουμ από το βήμα της ολλανδικής Βουλής, διευκρίνισε πως έχει σημειωθεί  μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη «τεχνική συμφωνία».

Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Aπαράδεκτη η επίθεση του ΔΝΤ στα δικαιώματα των ελλήνων εργαζομένων 

Deutsche Welle: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 7 Απριλίου

Ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση στις Απριλίου και να υπάρξει συνολική συμφωνία στη Μάλτα στις 22 Μαΐου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Deutsche Welle.

«Σε ζητήματα της αξιολόγησης όπως τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχουν απομείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να επιλυθούν στις συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εδώ που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον εφικτός ο στόχος επίτευξης συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει και το δρόμο για τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που έχει προγραμματιστεί, στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου», σημειώνει χαρακτηριστικά.