Έρχεται την Παρασκευή η ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας – Πώς αντέδρασε η ΕΕ
  • Σε μονομερή αντιμετώπιση του ζητήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση
  • Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εποπτικούς θεσμούς, τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • Μήνυμα της ΕΕ: Συμφωνία για την πρώτη κατοικία το συντομότερο δυνατό – Πιθανός ο «λευκός καπνός» έως το Eurogroup
  • Νωρίτερα ο Ξυδάκης δεν είχε αποκλείσει μονομερείς ενέργειες

Αποφασισμένη να φέρει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση, την ώρα που το θέμα αυτό αποτελεί το μόνο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Όπως συγκεκριμένα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, την προσεχή Παρασκευή, 22 Μαρτίου, αναμένεται να καταθέτει η ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Μήνυμα της ΕΕ: Συμφωνία για την πρώτη κατοικία το συντομότερο δυνατό – Πιθανός ο «λευκός καπνός» έως το Eurogroup

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν και συνεχίζει να είναι η πρόθεση των Βρυξελλών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε στο προηγούμενο Eurogroup, σημειώνουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, σημειώνουν, ότι είναι πιθανόν να υπάρξει τελικά «λευκός καπνός» στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Όπως σημειώνουν, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι  τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί, έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Ξυδάκης: Δεν αποκλείονται μονομερείς ενέργειες
Νωρίτερα, ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 είχε κάνει γνωστό πως το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδέχεται να αντιμετωπιστεί μονομερώς, καθώς κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.

«Θα πρέπει η ΕΕ να καταλάβει ότι έχει σημασία η προστασία της κοινωνικής συνοχής» είπε χαρακτηριστικά ο Ξυδάκης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook