Η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Τα συμπεράσματα της κάλπης

  • Δίδυμο «ΠΑΣΟΚ» έβγαλαν οι κάλπες
  • Αναλυτικά τα ποσοστά του κάθε υποψηφίου
  • Το 72% συγκέντρωσαν οι κομματικοί υποψήφιοι
  • Απογοητευτικά τα νούμερα για Θεοδωράκη, Καμίνη, Μανιάτη, Ραγκούση

Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη «έβγαλαν» οι κάλπες της κεντροαριστεράς, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται πια στην ερχόμενη Κυριακή και στη μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στο… ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης: Εκλογές στην Κεντροαριστερά: H Γεννηματά νίκησε, ο Ανδρουλάκης θα νικήσει

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Αλιβιζάτου, επί 198.957 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό (94,3%), πέραν των λευκών και των άκυρων, έλαβαν: Φώφη Γεννηματά 81.210 (41,20%), Νίκος Ανδρουλάκης 48.210 (24,85%).

Δείτε επίσης: «Δικαιώθηκε η πρωτοβουλία μας», τόνισε η Γεννηματά σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών

Ακολουθούν οι Γιώργος Καμίνης με 27.151 (13,78%), Σταύρος Θεοδωράκης με 21.254 (10,78%), Γιάννης Μανιάτης με 8.892 (4,51%), Γιάννης Ραγκούσης με 4.782 (3,43%), Κων/ος Γάτσιος με 3.374 (1,71%), Απόστολος Πόντας με 1067 (0,54%) και Δημήτρης Τζιώτης με 386 (0,20%).

Μεγάλος νικητής… το ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος νικητής της διαδικασίας ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να συγκέντρωσε τα «πυρά» της ηγεσίας του κόμματος μετά την καθαίρεση Ξεκαλάκη από την Κεντρική Επιτροπή, το περασμένο καλοκαίρι, οι ψηφοφόροι του ωστόσο προέρχονται από το «αυθεντικό» ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης: «Βέλη» Ανδρουλάκη προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – «Έχουν καταργηθεί τα όργανα»

Οι απολύτως κομματικοί λοιπόν, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανιάτης συγκέντρωσαν το 72% των ψήφων, κάτι που δείχνει πως η υπόθεση του νέου φορέα είχε ουσιαστικά «άρωμα» Κινήματος αφού υπήρξε μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Βέβαια τα πράγματα ενόψει του β’ γύρου είναι σίγουρα υπέρ της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, καθώς το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, αλλά και η μεγάλη διαφορά από τον συν-διεκδικητή της θέσης (17,38%) καθιστούν τη «γεφύρωση» αρκετά δύσκολη.

Μεγάλοι χαμένοι Θεοδωράκης και Καμίνης

Όπως κοινή αποδοχή ήταν η συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία, άλλο τόσο ευκόλως εννοούμενο είναι η εκλογική αποτυχία των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη.

Δείτε επίσης: Ανταρσία κατά Θεοδωράκη στο Ποτάμι – 59 μέλη ζητούν έκτακτο συνέδριο

Ιδιαίτερα αναφορικά με τον πρώτο, ο οποίος είναι και επικεφαλής κόμματος, κρίνεται ιδιαίτερα απογοητευτικό ότι ούτε το 10% των ψηφοφόρων του Ποταμιού δεν τον ψήφισε.

Κάτι τέτοιο αποτυπώθηκε και στην αστραπιαία κίνηση 59 μελών του κόμματος, μέσω της οποία ζήτησαν αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Ούτε τις… υπογραφές τους

Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι Γάτσιος και Τζιώτης δεν συγκέντρωσαν τις ψήφους ούτε αυτών που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά τους, ενώ τον Πόντα δεν πήγε να τον ψηφίσει το 85% όσων είχαν ψηφίσει το κόμμα του (ΕΔΕΜ) στις εθνικές εκλογές.

Γεννηματά: Δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες μας

«Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ηγεσίας του νέου προοδευτικού φορέα.

Δείτε επίσης: Άνοιγμα Ανδρουλάκη στους υπόλοιπους υποψηφίους: Ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη σειρά του έκανε άνοιγμα στους υπόλοιπους υποψηφίους για την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο «σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε».